Donderdag 09/12/2021

'U als patiënt evacueren? Oei, dat staat niet in het scenario'

'U had een minirokje moeten aantrekken. Dan was een snelle evacuatie gegarandeerd geweest', grapt een van de persbegeleiders. De Belgische militairen maken zich op voor de evacuatieoefening in imaginair oorlogsgebied Woodland. Doel van het spel: weeskinderen in veiligheid brengen. 'Komaan! Uit die truck! Eruit! Eruit! Eruit!'

Door Nathalie Carpentier / Foto Bob Van Mol

'Ik speel de aalmoezenier van het weeshuis", legt Chiroleider Julien Coulon uit. Met een grijns blikt hij naar de bijbel in zijn hand. Om zijn nek bungelt een kruis. Hij speelt een van de geëvacueerde landgenoten. "De Woodlanders willen deze kinderen inlijven in het leger."

"Woodland is Lüttich Pocket in Coralland binnengevallen. Maar onze troepen rukken op. We hebben ze in de tang. Woodland voelt zich bedreigd", zo doet majoor Du Bois d'Aishe de situatie in grote lijnen uit de doeken. "De spanning begint op te lopen. We vrezen dat ze zich gaan richten tegen de etnische minderheden hier." De majoor zegt het met een uitgestreken gezicht. Af en toe wordt hij overstemd door een snorrend vliegtuig.

Net echt? Een gecamoufleerde jeep met paracommando's rijdt voorbij, gevolgd door een enkele neutrale wagen. Op de achtergrond ligt een uitgestrekte hoeve die zo weggeplukt lijkt uit het decor van La grande vadrouille met Louis de Funès. Alleen is dit geen film, dit is onderdeel van een van de grootste oefeningen van het Belgisch leger, die al enkele dagen loopt. Dit is niet Saint-Hubert, dit is Woodland. Het is oorlog, we bevinden ons in vijandig gebied.

"Go! go! go!" Een paar honderd meter verder troept de verzamelde pers samen voor een schietoefening. De legerpost die het heroverde vliegveld afbakent, wordt belaagd door de imaginaire vijand. Er wordt heen en weer geschoten met losse flodders. Cameraploegen snellen achter 'onze jongens in actie' aan. "Kijk, er is een gewonde", licht kolonel Peter Devogelaere toe. Een mini-jeep speciaal voor medische interventies snelt ter plaatse. Meteen stoppen de schoten.

De soldaat wordt overgebracht naar een medische hulppost. Ook daar krijgt iedereen tekst en uitleg. "Die patiënt is wel heel kalm", gebaart generaal Levillé, hoofd van de medische dienst van het leger.

- "Je mag wat hoesten hoor", fluistert de arts van dienst tegen zijn patiënt.

De man op de brancard begint te kuchen.

- "Kun je je naam zeggen?"

- "Gert."

- "Wakker blijven hé?"

- "Ja."

Maar we zijn hier voor een andere reden: de evacuatieoefening. Speciale paracommando's zullen een groep landgenoten, gespeeld door de Chiro van Saint-Hubert, evacueren uit vijandig gebied. Een groep kinderen, die dreigen ingelijfd te worden in het leger van Woodland, moet bevrijd worden uit een weeshuis. Ook de pers kon meedoen als evacué.

Een goede training voor het echte werk in Libanon of Congo, klinkt het. Al lijkt die training niet echt voorzien op onvoorziene omstandigheden. "Of u kunt deelnemen als patiënt? Oei, dat zal niet gaan. Dat staat niet in het scenario. Dat kunnen we nu niet meer veranderen." Of ze dan niet voorbereid moeten zijn op onverwachte problemen in oorlogstijd? "Ja, maar dit blijft een spel hé. De veiligheid gaat boven alles. Maar u kunt nog snel meerijden met de legertruck die de kinderen gaat bevrijden en ter plekke plaats innemen bij de geëvacueerden."

"Rechts in het bos ligt er eentje!", klinkt het enkele minuten later. Zes paar getrainde ogen blikken door de netten van de gecamoufleerde legertruck naar buiten. We rijden door de rustig ogende woonwijken van Saint-Hubert. Een seconde is het alweer stil in de truck. De vijf beschilderde gezichten lijken in gedachten verzonken. Hier wordt niet rustig gekeuveld. "Wij zijn geen babbelaars, nee", klinkt het kort bij de pelotonchef. Hij tuurt verder.

De truck begint te schokken. Iedereen wordt bruusk naar voren geslingerd. Ineens staat de truck stil. Aan alle kanten weerklinken schoten. In een mum van tijd springen de vier para's naar buiten. Wat gebeurt er? "Eruit! Eruit! Eruit!", gilt de chef ons toe.

Even lijkt het wél echt. Op de straat kringelt wat rook. Paracommando's vuren op de onzichtbare belagers. Een arm zwaait ten teken dat een deel vooruit mag stormen. "Rechts go!" De troepen sluipen dichterbij. "Sam sam links! Zie dat ge zicht hebt in de diepte! Ja, go!"

Binnen in de houten chalet Les Alouettes beginnen kinderen te gillen. Een tiental kakigroene uniformen en helmen omsingelt het gebouwtje. De deur zwaait open en enkele para's stormen naar binnen. "Spreken jullie Nederlands? Néerlandophone? Jullie volgen mijn instructies", zegt de legeroverste rustig. "Beneden is alles clear", zegt een para. "Zet jullie allemaal op een rij, dan brengen we jullie naar het vliegveld."

Justine Colle (15), bevrijd Woodlandweeskind voor één dag, straalt. Ze vond het best spannend. "We zaten vanaf acht uur vanmorgen te wachten in de chalet. We zagen niemand. Toen ze ineens begonnen te schieten en de chalet binnenstormden, was ik toch wel even nerveus", klinkt het een beetje verlegen.

De echte reden waarom ze graag meespeelden, is de evacuatievlucht met de C-130, naar Melsbroek. "Eigenlijk is dit één grote promostunt voor het leger", zegt Chiroleider Julien Coulon schamper. "Maar die vlucht is de compensatie die we erg graag bijnemen."

Een half uur later landt de C-130. Sommigen hadden duidelijk uitgekeken naar een wilde ren door nepvijandelijk vuur naar het nog taxiënde vliegtuig. "O nee, hij stopt gewoon", klinkt het teleurgesteld bij een stevige Sint-Hubertenaar als het toestel tot stilstand komt. "C'est pas marrant ça", buldert zijn vriend wat verderop in de wachtrij. "Ik wil echte actie!"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234