Vrijdag 27/01/2023

India's daughter

Twitter schopt India een geweten

Een beeld uit de documentaire 'India's Daughter', die momenteel heel India in de ban houdt. Beeld RV
Een beeld uit de documentaire 'India's Daughter', die momenteel heel India in de ban houdt.Beeld RV

Het verbod op een Indiase documentaire over het slachtoffer van een groepsverkrachting kon niet voorkomen dat de film wordt gedeeld via sociale media. Zo zorgt 'India's Daughter' er alsnog voor een broodnodig, confronterend debat over de onderdrukking van de Indiase vrouw.

MAARTEN RABAEY

In de documentaire wordt ook een van de verkrachters geïnterviewd. De man, Mukesh Singh, beweert dat de aanval 'de schuld van het slachtoffer' was. "Vrouwen moeten zich niet verzetten als ze worden verkracht. Ze moeten zich stilhouden", zegt hij.

Ook stelde hij dat "nette meisjes niet zomaar om negen uur 's avonds moeten rondzwerven". Jyoti Singh (23) was eind 2012 door hem en vijf anderen op een lijnbus verkracht en gefolterd. Ze stierf twee weken later. Mukesh en drie andere daders kregen de doodstraf.

Geen plaats voor vrouwen

'India's Daughter', de documentaire van regisseur Leslee Udwin, moest komende zondag in première gaan als eerbetoon aan het slachtoffer, haar ouders en de tienduizenden Indiase vrouwen die na haar dood massaal op straat kwamen om te protesteren tegen de schrijnende onderdrukking van de vrouw. Maar onder druk van politici verbood de rechter woensdag de film.

Officieel omdat verkrachter Singh zonder toelating werd geïnterviewd en zijn uitlatingen "spanningen en angst kunnen veroorzaken bij de vrouwen van onze samenleving", zoals de politie van New Delhi het verwoordde.

Officieus omdat de Indiase politiek bang is voor het vernietigende beeld dat regisseur Udwin brengt over de seksuele moraal van veel Indiase mannen. Zelfs een advocaat van dader Singh erkent in de documentaire op een onbewaakt moment dat "mannen en vrouwen geen vrienden kunnen zijn" en "er in onze cultuur geen plaats is voor vrouwen". Veelzeggend was het commentaar van regeringsminister Venkaiah Naidu, die de film een 'internationale samenzwering' noemde.

De regering in New Delhi probeerde gisteren nog met een rechterlijk bevel de documentaire ook van YouTube te halen. Vergeefs, want eigenaar Google weigerde. De film werd op sociale media al tienduizenden keren gedeeld sinds de Britse omroep BBC ze woensdagavond uit protest meteen wereldwijd vertoonde. Gisteren raakte ook bekend dat India zich bij de BBC heeft beklaagd over de documentaire.

Regisseur Udwin verklaarde zich 'diep geschokt' door het Indiase kijkverbod, dat ze omschreef als een "aanfluiting van het recht op vrije meningsuiting". "India zou deze film moeten omarmen, niet hysterisch blokkeren zonder de film zelfs te hebben bekeken", vertelde ze in een interview op de Indiase zender NDTV. "De ziekte zit niet in de verkrachter, maar in de Indiase samenleving." Haar film is ook erg scherp voor het kastesysteem. Ze interviewt in de film ook een kinderverkrachter en -moordenaar, die vond dat zijn vijfjarig slachtoffer "geen waarde had, omdat ze op straat aan het bedelen was".

Twitterheld

Indiase intellectuelen reageerden verdeeld op de controverse. Auteur Nilanjana S. Roy waarschuwde voor het "risico om van een verkrachter de Twitterheld van de dag te maken". Shobhaa De, een populaire columnist uit Mumbai, schreef daarentegen dat de film "verplicht beeldmateriaal moet worden in onze scholen en overheidskantoren".

Auteur en journalist Sandip Roy vroeg zich schertsend af waarom zo veel mensen geschokt waren over de verklaringen van de veroordeelde, omdat diens misogyne observaties doorgaans "ook te horen zijn uit de mond van veel Indiërs die de wet respecteren." Ook schrijver Javed Akhtar verklaarde tegenover de BBC "dat deze film juist goed is omdat hij onthult hoeveel Indiase mannen denken als de verkrachters".

In het parlement durfde slechts een enkele politica de verdediging van de documentaire op zich nemen. "Door India te verheerlijken en te zeggen dat we perfect zijn, gaan we thema's uit de weg die we moeten confronteren", zei Anu Aga, een lid van het Hogerhuis. "Telkens als er een verkrachting plaatsvind krijgt de vrouw de schuld - dat ze onzedig was gekleed, dat ze mannen provoceerde... Dit is niet enkel de zienswijze van gevangenen, maar van veel Indiase mannen. Laat ons ons hiervan bewust zijn, en laat ons niet doen alsof alles goed is."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234