Zaterdag 02/07/2022

NieuwsBrussel

Twintigtal arrestaties na feministische betoging in Sint-Gillis, onvrede over machtsvertoon politie

null Beeld Facebook Feminists Fight Back
Beeld Facebook Feminists Fight Back

Zo’n 100 demonstranten hebben gisteravond deelgenomen aan een feministische betoging in Sint-Gillis, die niet was aangevraagd of toegelaten. Net voor de avondklok inging, pakte de oproerpolitie een twintigtal deelneemsters op. Juristenvereniging Fem&Law laakt het politiemachtsvertoon en de arrestaties.

MVDB

Volgens de politie Brussel Zuid werden de deelneemsters net voor het ingaan van de avondklok opgepakt omdat ze weigerden de omgeving te verlaten, de openbare orde verstoorden en zich niet meer aan de coronamaatregelen hielden.

De gemeentelijk overheden tolereerden de Reclaim the Night-betoging aan het Marie Jansonplein aanvankelijk. Het initiatief ging uit van Feminists Fight Back, een feministisch netwerk, dat opgeroepen had te betogen op de vooravond van Valentijn, “als een manier om zich af te zetten tegen een feest dat alle heteroseksuele normen helpt romantiseren.”

“Wij willen mobiliseren omdat huiselijk geweld en geweld binnen het gezin, dat vooral meisjes en LGBTQI+-jongeren treft, tijdens de lockdown toegenomen is. Net zoals het lastigvallen op internet en op straat en de verspreiding van intieme beelden zonder toestemming”, staat er op de Facebookpagina van de organisatie. “Veel sekswerkers zitten zonder sociale bijstand en zonder inkomen. Sinds begin 2021 zijn er in België al minstens twee femicides (dodelijk geweld uit vrouwenhaat, red.) gepleegd. Verloskundig geweld (bvb. het zonder verdoving opensnijden van de vagina tijdens de bevalling, red.) is nog steeds een probleem, en het wetsontwerp dat abortus moest versoepelen werd opgeofferd ten gunste van de overhaaste vorming van een nieuwe regering.”

Volgens de initiatiefneemsterswaren de Brusselse volkswijken tijdens de coronacrisis opnieuw het voornaamste doelwit en de eerste slachtoffers van politiegeweld, met doden tot gevolg.

“Evenmin zijn wij het politiegeweld vergeten dat de politiebrigade UNEUS (onderdeel van politiezone Brussel-Zuid, red.) in augustus tegen drie jonge vrouwen heeft gebruikt, nadat zij door een man waren lastiggevallen. De politie had het geweld gerechtvaardigd door hen ervan te beschuldigen “licht gekleed” te zijn.”

Juristenvereniging Fem&Law reageert verbolgen

“Dit is een verregaande beperking van de vrije meningsuiting en getuigt van een zeer twijfelachtige zin voor prioriteiten bij de politie”, klinkt het vandaag bij juristenvereniging Fem&Law na de administratieve aanhoudingen van 20 betoogsters.

“De politie had een indrukwekkende ordemacht op de been gebracht met tientallen agenten en een waterkanon. Van bij het begin van de betoging hebben ze de aanwezigen omsingeld om de betoging te verhinderen. De politie heeft van iedereen de identiteit gecontroleerd en de betoogsters hebben daaraan vlot meegewerkt. Desondanks vond de politie het nodig 21 van hen op te pakken en slechts in de vroege ochtend vrij te laten.”

“Een dergelijke houding tegenover vrouwen die vreedzaam en volgens de coronaregels betogen, en die vrijwillig hun identiteit hebben bekendgemaakt, getuigt van een verregaande beperking van de vrijheid van meningsuiting en een zeer twijfelachtige zin voor prioriteiten bij de politie”, gaat de organisatie verder. “Feministische organisaties vragen al jaren een échte politiek om het geweld tegen vrouwen aan te pakken, en sinds begin dit jaar zijn er volgens de blog ‘Stop Féminicides’ al vijf vrouwen gedood. In dat licht is het politie-optreden van zaterdagavond totaal misplaatst.”

“De vrouwen die zaterdagavond betoogden, eisten het recht op om zich door de stad te verplaatsen zonder gevaar te lopen, maar werden opgepakt. Jammer genoeg is de politie niet zo massaal in de straten aanwezig als het erop aankomt vrouwen te beschermen”, aldus nog Fem&Law.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234