Zaterdag 19/06/2021

Twintigers schreven mee aan Obama's rede

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De nominatierede die Barack Obama uitsprak in het Invescostadion is niet enkel van zijn hand. In de geest van zijn boodschap van 'Change' laat de Democraat zich mee inspireren door een jeugdig team van speechwriters onder leiding van Jon Favreau. Hij is 26.

Net zoals JFK in 1960 probeerde deze nieuwe generatie vannacht onder de Amerikanen het vermogen te genereren om de grenzen van het eigen kunnen te verleggen.
Barack Obama schreef de voorbije weken vooral zelf zijn historische toespraak, tijdens zijn vakantie in Hawai en in een hotelkamer te Chicago, waar hij zich af en toe in volstrekte isolatie terugtrok. Daar liet hij zich volgens adviseurs inspireren door eerdere conventieredes van presidenten Bill Clinton, Ronald Reagan en John F. Kennedy. Maar deze week liet hij zich overal vergezellen door zijn team speechwriters. Zij traden op als zijn kritisch klankbord. Door hun eindredactie werd de rede aangescherpt.

De speechwriters worden geleid door Jon Favreau. Hij is nog maar 26. Favreau krijgt steun van Adam Frankel (ook 26), die na zijn diploma aan de London School of Economics al meeschreef aan de memoires van Kennedy's speechwriter Theodore C. Sorensen, en Ben Rhodes (30), eindredacteur van het rapport van de Iraq Study Group.
De Amerikaanse droom die Barack Obama verpersoonlijkt, en die als een rode draad door zijn toespraken loopt, is ook het verhaal van Favreau. Toen hij Obama voor het eerst ontmoette was hij 23, net afgestudeerd aan het College of the Holy Cross in Worcester, Massachusetts. Favreau luisterde naar Obama tijdens de conventie van 2004 toen de senator uit Illinois backstage oefende voor de speech waarmee hij nationaal doorbrak. Favreau stapte op Obama af, onderbrak de senator en suggereerde een zin te herschrijven "om een dubbel te vermijden".

Who is this kid?

"Hij keek naar me, een beetje verward - met een vragende blik als Who is this kid?", vertelde Favreau begin dit jaar in The New York Times. Favreau ontpopte zich later dat jaar tot speechwriter van toenmalig presidentskandidaat John Kerry, maar werd na diens verlies werkloos en in zijn eigen woorden "blut, en profiterend van alle happy-hour specials die ik in Washington kon vinden". Obama's communicatiedirecteur Robert Gibbs redde hem uit de goot. Hij beval hem bij de senator aan als speechwriter.

Obama stond toen nog niet in de schijnwerpers. Hij had alle tijd om kennis te maken met Favreau. Favreau zelf gebruikte die tijd om zich Obama's stem eigen te maken. Hij absorbeerde alles wat de senator vertelde. Wanneer hij zich nu aan een tafel zet om te schrijven zitten Obama's ideeën in zijn hoofd, en zitten zijn zinnen in de vingers.
De basis voor de overwinningstoespraak na de caucus in Iowa schreef hij samen met Obama, op café in Des Moines. Op een half uur spraken ze er af dat 'eenheid' het thema moest worden, en vonden ze Obama's beroemde openingszin: "Ze vertelden ons dat deze dag nooit zou dagen..."

"Barack vertrouwt hem", zei David Axelrod, Obama's campagnestrateeg, over Favreau. Niet alleen Obama spreekt volgens Favreau uit zijn teksten, ook "(Martin Luther) King" - en die inspiratie moest afgelopen nacht blijken toen Obama zijn toespraak precies 45 jaar na Kings historische rede I have a dream plande.

Ook de legendarische broers John Fitzgerald en Robert Kennedy zijn nooit veraf wanneer Obama speecht. "Ik lees heel veel Bobby" (Kennedy), vertelde Favreau hierover. "Ik zie de schaduw van J.F.K. en R.F.K.".

Daarom is ook de medewerking van Adam Frankel cruciaal, die als auteur van zijn memoires een rechtstreekse lijn heeft lopen met JFK's speechwriter Theodore C. Sorensen (80). Als Kennedy's 'intellectuele bloedbank', zoals de vermoorde president hem ooit noemde, is Sorensen een al lof over Obama. "Obama is de eerste presidentskandidaat die me herinnert aan Kennedy's welbespraaktheid en capaciteiten om te inspireren."

In open lucht, net als JFK

Obama herinnerde vannacht ook nog om een andere reden aan de Kennedy's. Het is van de Democratische conventie uit 1960 geleden dat een presidentskandidaat nog de nominatie in een openluchtstadion aanvaardde. En dat was niemand minder dan JFK, die in het Coliseumstadion van Los Angeles voor vele tienduizenden toeschouwers met zijn speech over 'The New Frontier' de basis legde voor zijn verkiezingsagenda en latere succes tegen Republikeins kandidaat Richard Nixon.

Kennedy's openluchtrede was volgens Sorensen een "briljant" idee, en dat vindt hij nu ook van Obama's zet. "Kennedy's fysieke aanwezigheid werkte elektriserend, en zo is Obama ook", zei hij aan USA Today. "Een groot openluchtpubliek maximaliseert hun presence." De boodschap die JFK uitdroeg was dezelfde als die van Obama vandaag: verandering, en het geloof daarin.

Het New Frontierprogramma werd ook de naam van Kennedy's politiek, waarmee hij wilde uitdrukken dat de VS-economie na een periode van stilstand onder Eisenhower weer in beweging moest worden gebracht. En ook al slaagde hij door zijn vroegtijdige dood in 1963 niet volledig in zijn opzet, vanaf zijn aanvaardingsrede wist hij de VS te bezielen met een idealisme dat de weg effende voor verwezenlijkingen zoals de eerste mens op de maan. "Het oude tijdperk is voorbij", sprak Kennedy, die vertelde deel uit te maken van een "nieuwe generatie... die niet verblind werd door de oude haat, vrees en rivaliteiten".

Onder de Amerikanen het vermogen genereren om de grenzen van het eigen kunnen te verleggen is precies hetzelfde effect dat Obama en zijn 'nieuwe generatie' speechwriters vannacht voor ogen hadden. (Maarten Rabaey)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234