Zaterdag 04/02/2023

Twintigers en dertigers kunnen niet meer tuinieren

Kinderen van de babyboomgeneratie weten niet hoe ze in de tuin moeten werken, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Ook in Vlaanderen is er een 'verloren generatie tuiniers', maar ze leren bij.

De twintigers, dertigers en veertigers van vandaag hebben vaak geen kennis over tuinieren doorgekregen van hun ouders uit de babyboomgeneratie. "Er is een hele generatie opgegroeid met de gedachte dat alles uit de supermarkt komt", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

De babyboomgeneratie waren de eerste ouders waarbij beide partners gingen werken en dus bleef er weinig tijd over voor de tuin. Dat merkt ook de vzw Tuinhier, die het amateur-tuinieren in Vlaanderen organiseert en vormgeeft. "De tijdsbesteding van die generatie veranderde en ook het sociale leven werd belangrijker. Daardoor leerden ze hun kinderen niet meer in de tuin werken", vertelt Marieke De Boe van Tuinhier.

Kennis over tuinieren die van generatie op generatie doorgegeven werd, ontbreekt dus bij de twintigers, dertigers en veertigers van nu. Maar ondanks dat gebrek aan kennis is er wel enorm veel interesse. "Het duurzame en het ecologische wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. En door tv-programma's zoals Over eten gaan mensen nadenken over wat ze eten en over wat ze aan hun kinderen te eten geven", zegt De Boe.

De trend van het op zoek gaan naar de herkomst van producten is dus aan een opmars bezig. "Mensen willen weten waar hun producten vandaan komen, dat is vandaag erg duidelijk te zien", zegt ook Moeremans. Maar de twintigers, dertigers en veertigers van vandaag kunnen daarbij niet meer steunen op aangeleerde kennis. En dus halen ze hun informatie uit een van de vele doe-het-zelf-boeken die nu ook het onderhouden van moestuinen als onderwerp hebben of ze doen inspiratie op in de online-ideeëncatalogus Pinterest.

Theorie- en praktijkles

Tuinierverenigingen spelen ook in op deze toenemende interesse door in een ruim aanbod aan activiteiten en workshops te voorzien. Vzw Tuinhier heeft bijvoorbeeld volkstuinparken waar iedereen van elkaar kan leren. En de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) geeft onder meer basiscursussen met zowel theorie- als praktijklessen.

"Het is inderdaad zo dat de twintigers en dertigers van vandaag niet meer van generatie op generatie leren tuinieren. Maar dat ze er wel meer over willen weten, ondervinden wij ook. Ons ledenbestand is aan het verjongen en de cursussen in het voorjaar waren in geen tijd volzet", zegt Barbara Cremers van VELT.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234