Dinsdag 12/11/2019

Twintig stadsdichters

Elk jaar komen er vier Brusselse wijken aan bod in gedicht en kunstwerk

voor Brussel

Elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een stadsdichter. In Brussel zien ze het echter groter: daar zijn er binnenkort twintig. Het festival Vers Brussel stelde gisteren de eerste vier stadsgedichten en -kunstwerken voor van de wijken Mutsaard in Laken, Prinses Elisabeth in Schaarbeek, Montgomery in Etterbeek-Sint-Pieters-Woluwe en rond het Klein Zwitserlandplein in Elsene. De komende vier jaar komen telkens vier andere wijken aan bod.

"Brussel valt niet door één stadsdichter te vatten", zegt initiatiefnemer en minister Pascal Smet, en daarom zijn er nu twintig. Ze komen niet uit Brussel, maar uit alle hoeken van de wereld, net zoals de bewoners van de stad. De Vlaamse Miriam Van hee schreef over de Mutsaard, de Marokkaanse Abdellatif Laâbi over de Prinses Elisabethwijk, de Poolse Agnieszka Kuciak over Montgomery en de Spaanse Chantal Maillard over de wijk rond het Klein Zwitserlandplein. Ze brachten enkele dagen door met de bewoners van de wijken en lieten zich zo inspireren voor hun 'wijkgedicht'. Van elk gedicht werd ook een kunstwerk gemaakt, dat een vaste stek krijgt in het stadsbeeld.

De gedichten kon je gisteren ontdekken langs een parcours dat door de dag heen van wijk naar wijk verschoof. Zowel de poëzie als de wijk zelf werden in de kijker gezet. In de voormiddag was het in de Mutsaard te doen, en daar praatten bekende vaders, zonen, moeders en dochters over de plek waar ze opgroeiden of leven. Minister Bert Anciaux bijvoorbeeld, die als tiener in de straten van de Mutsaard rondhing. "Ik heb er heel mijn jeugd doorgebracht en bijna al mijn lieven vandaan gehaald", lachte hij. "Herinneringen zijn een kracht", zei hij ook, en dus keuvelden vader en zoon over de geschiedenis en de bewoners van de Mutsaard. Ze herkenden hun wijk in het gedicht van Miriam Van hee, al vond Vic Anciaux dat ze niet genoeg tijd had gekregen om voeling op te bouwen met de Mutsaard. "En een gedicht schrijven over iets waar je weinig voeling mee hebt, is heel moeilijk", zei hij. Een opmerking die de aanwezige Pascal Smet zei mee te nemen voor de volgende edities.

Een uurtje later was het aan een ander duo, Liliane Verhaegen en dochter Kristien Hemmerechts, om zijn band met de Mutsaard uit de doeken te doen. Liliane Verhaegen bracht zopas haar tweede boek uit over de wijk en vertelde daarover in de school waar haar dochter haar middelbareschooltijd doorbracht.

In Schaarbeek namen onder meer Abdellatif Laâbi en Hafid Bouazza het poëtische gedeelte van de dag voor hun rekening. Laâbi vertelde vol vuur over zijn missie. "Er zit poëzie van elk van ons", vertelde hij, "en de taak van een dichter is om je daar even aan te herinneren. Net zoals je je niet constant bewust bent van het feit dat je hart klopt, en er iemand je af en toe weer aan doet denken."

"Dat vind ik mooie woorden", zei Hilde Leon achteraf, die met haar man en drie kindjes kwam luisteren. "Ik werd aangetrokken door de verschillende talen die vandaag aan bod zouden komen, en mijn man door het Arabisch - hij is het aan het leren - maar de kindjes zijn niet zo enthousiast. Ze lezen graag, maar gedichten blijven iets abstracts voor hen. Ik vind nochtans dat poëzie de kracht heeft om je even stil te doen staan bij de dingen. Maar of ze echt een wijk vooruit kan helpen, daar heb ik mijn twijfels over." Wat Hafid Bouazza niet aan zijn hart liet komen. Hij las in het station voor uit zijn Arabische bibliotheek.

En zo ging het later op de dag ook in Montgomery en rond het Klein Zwitserlandplein. Hier en daar waren kleine poëzie-eilandjes, waar telkens een handvol bezoekers op afkwamen. Het festival was iets te gefragmenteerd om een feestelijke sfeer op te roepen, maar zal op termijn de poëtische kant van onze hoofdstad wel naar boven halen.

Sofie Vanden Bossche

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234