Zaterdag 27/02/2021

Twintig procent van gemengde huwelijken geweigerd

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers

Het fenomeen van de schijnhuwelijken zit nog altijd in de lift. Alleen al in Antwerpen werd in 2004 20 procent van de aangevraagde gemengde huwelijken om die reden geweigerd. Dat is 8,3 procent van het totaal aantal huwelijksaanvragen. "Het topje van een ijsberg", zegt CD&V-kamerlid Nahima Lanjri. "Een gecoördineerde aanpak ontbreekt nog altijd." Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) kondigt aan dat "er spoedig een wetgevend initiatief komt".

Van alle aangevraagde huwelijken in Antwerpen in 2004 werd 8,3 procent door de stad geweigerd omdat het om schijnhuwelijken bleek te gaan. Dat blijkt uit cijfers van de gespecialiseerde administratieve cel die in 2000 binnen de dienst Burgerlijke Stand en Vreemdelingenzaken werd opgericht. In 2000 opende die cel 135 dossiers over vermoede schijnhuwelijken. In 2001 waren dat er 258, in 2004 al 742. In een derde van de gevallen, 199 dossiers, weigerde de stad uiteindelijk de huwelijksaanvraag.

CD&V-volksvertegenwoordigers Carl Devlies en Nahima Lanjri, die vorig jaar een wetsvoorstel indienden rond de problematiek, citeerden de cijfers gisteren om aan te tonen dat er ondanks beloften van de regering om de strijd op te voeren, op het terrein nog altijd weinig veranderd is. Dat erkent ook Antwerps diensthoofd Eddy Meulders, 'vader van de cel Schijnhuwelijken'. "De voorbije zes maanden gaf de federale regering ons hoop in de media. Er werd gezegd dat het probleem gestructureerd en gecentraliseerd zou worden aangepakt. Ik hoor van collega's dat meer en meer gemeenten het fenomeen aanpakken, maar de uitbouw van een gecoördineerde federale aanpak blijft uit."

In Gent gelden bijvoorbeeld andere criteria dan in Antwerpen. De gemeenten zijn ook slecht uitgerust omdat er geen centrale databank is. "Sommige mensen die in de ene gemeente niet gehuwd raken," zegt Lanjri, "kunnen zonder moeite in een andere gemeente opnieuw proberen te huwen."

De meerderheidspartijen en oppositiepartij CD&V vroegen in juli 2004 om strafrechtelijke sancties, een bijstandsmagistraat en een meldpunt. Voor slachtoffers van schijnhuwelijken, maar ook voor wie onterecht beschuldigd wordt. "Sommige vrouwen durven een schijnhuwelijk niet aan te klagen omdat ze mishandeld worden", zegt Lanjri. "Maar we willen ook mensen die onterecht door ambtenaren worden beschuldigd van een schijnhuwelijk beroepsmogelijkheden geven."

Dat het aantal 'ontmaskerde' schijnhuwelijken toeneemt, wijst inderdaad niet enkel op een toename van het probleem, maar misschien ook wel op meer ijver in de bestrijding ervan. Van een heksenjacht is volgens Eddy Meulders evenwel geen sprake. "Wij hebben precies bepaald wie de risicogroep is en daar wordt geen enkele nationaliteit op gekleefd."

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) maakt de regering wel degelijk werk van een strijdplan. "Er komt spoedig een wetgevend initiatief dat schijnhuwelijken strafbaar zal stellen. Ook de mogelijkheid van een databank wordt onderzocht."

Antwerpen wees 8,3 procent van alle aangevraagde huwelijken af

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234