Zaterdag 03/12/2022

Assisen Leuven

Twintig jaar cel voor Jérôme Billens

Jérôme Billens (30). Beeld BELGA
Jérôme Billens (30).Beeld BELGA

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Jérôme Billens (30) vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens foltering van Alain Platteau (53) in Kraainem in februari 2013. Zijn moeder Linda Tielemans (53) en Guy De Coster (55) kregen beiden een celstraf van achttien maanden met uitstel wegens onopzettelijke doding.

redactie

In het arrest over de strafmaat stelde het hof dat Billens zich blind liet leiden door zijn agressieve impulsen. "Hij wist dat hij door zijn drankmisbruik in een toestand van onbeheersbare agressie ging terechtkomen. In het weekend van 9 en 10 februari 2013 nam hij ongeremd grote hoeveelheden alcohol en cocaïne. Hij wist maar al te goed dat die combinatie agressieverhogend zou werken."

Ook Tielemans en De Coster gaven zich volgens het hof over aan overmatig alcoholgebruik en cocaïne. "In plaats van Billens aan te manen minder te drinken gaven ze zichzelf over aan hun drankzucht. Ze konden het risico goed inschatten. Beiden verborgen zich achter hun roes in plaats van hun vriend te helpen."

Billens, die levenslang ontzet werd uit zijn rechten, kreeg van het hof het vooruitzicht op een tweede leven, afhankelijk van de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank en de actualisering van het psychiatrisch onderzoek.

Voor Tielemans en De Coster kwam een werkstraf niet tegemoet aan de ernst van de feiten. En opschorting kan een hof van assisen niet opleggen. Dus werd het een voorwaardelijke straf met als belangrijkste probatievoorwaarde het afzweren van elke druppel alcohol.

Linda Tielemans en Guy De Coster. Beeld BELGA
Linda Tielemans en Guy De Coster.Beeld BELGA

Jury toont zich mild voor drie veroordeelden

"U hebt onnoemelijk geluk gehad met deze jury, die blijk gaf van veel menselijkheid." Het aan Jérôme Billens gerichte slotwoord van Peter Hartoch, voorzitter van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven, kon tellen.

Na voorlezing van het arrest over de strafmaat in het assisenproces over de dood van Alain Platteau (53) in Kraainem op 10 februari 2013 richtte voorzitter Hartoch zich vrijdagnamiddag rechtstreeks tot de drie veroordeelden. Uiteraard in eerste instantie tot Jérôme Billens (30), die net twintig jaar gevangenis had gekregen. "De jury gelooft dat u later opnieuw normaal kunt functioneren in de maatschappij. U maakte zich schuldig aan extreme gruwel. Daarom was dit geen evidente beslissing. Ik vraag me af of u zich wel volledig bewust bent van de ernst van de feiten."

"De jury hield enerzijds rekening met de feiten en de schade, niet alleen aan Platteau. Ook de nabestaanden liepen zware morele schade op. Anderzijds zorgt de jury er met dit arrest voor dat u binnen afzienbare tijd kan vrijkomen. Geef uzelf eerst de tijd om dit drama te verwerken en na te denken over wat u hebt aangericht. Zoek vervolgens een concreet plan voor de toekomst. Vanaf morgen moet u daaraan beginnen werken."

"De maatschappij heeft voldoende vertrouwen in u en gelooft in uw kunnen. Maar besef ook dat u een gevaarlijk iemand bent. Dat zit in u en ik weet niet of de maatschappij daar iets aan kan veranderen. U hebt ons beroofd van een mensenleven. Nu kan u iets terugdoen: de burgerlijke partij vergoeden en uw leven weer in handen nemen."

Onder voorwaarde van goed gedrag in de gevangenis komt Jérôme Billens in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij moet dan vanaf vandaag nog drie jaar en negen maanden achter de tralies. Billens zit al in voorhechtenis sinds medio februari 2013.

Na Billens richtte Hartoch zich tot Guy De Coster (55) en Linda Tielemans (53), die net veroordeeld waren tot achttien maanden cel met uitstel gedurende vijf jaar. "Het milde oordeel van de jury geldt ook voor jullie", zei de voorzitter. "Ook dit was geen evidentie. Jullie hebben beiden meegewerkt aan de gruwelijke feiten. Een zinvolle manier van leven wordt de uitdaging. In elk geval helemaal anders dan het tot dusver verliep."

De moeder van Billens en haar partner kregen een viertal probatievoorwaarden opgelegd.

Peter Hartoch, voorzitter van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven. Beeld BELGA
Peter Hartoch, voorzitter van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234