Vrijdag 31/03/2023

NieuwsKlimaat

‘Twintig grootste veehouders ter wereld produceren samen méér broeikasgassen dan heel Duitsland’

Veehouderijen ontvangen miljarden dollars aan financiële steun. Beeld Getty Images
Veehouderijen ontvangen miljarden dollars aan financiële steun.Beeld Getty Images

De twintig grootste veehouderijen ter wereld stoten samen meer broeikasgassen uit dan Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk. Daarvoor ontvangen ze miljarden dollars aan financiële steun van investeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van twee milieuactiegroepen.

TB

14,5 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot komt van de veehouderij. Dat zeggen de Verenigde Naties. En het dreigt nog erger te worden, want de vraag naar vlees neemt alleen maar toe.

Ngo’s Friends of the Earth Europe en de Heinrich Böll Foundation verwachten dat de vleesproductie tegen 2029 met 40 miljoen ton zal stijgen, tot 366 miljoen ton vlees per jaar. Hoewel het overgrote deel van die groei waarschijnlijk op het zuidelijk halfrond zal plaatsvinden, blijven China, Brazilië, de Verenigde Staten en EU-landen wel de grootste producenten. Tegen 2029 zullen deze landen wellicht nog steeds 60 procent van de wereldwijde vleesproductie voor hun rekening nemen.

Uit het zogenoemde ‘Meat Atlas’-rapport blijkt ook dat twintig veehouderijen samen meer broeikasgassen uitstoten dan landen als Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk. Daarvan hebben er zes hun hoofdkantoor in de Europese Unie.

“De industriële veeteelt wakkert het vuur van de klimaatcrisis en de ineenstorting van de biodiversiteit aan en bedreigt de gezondheid van boeren, werknemers en consumenten - het bewijs is overduidelijk”, zegt Stanka Becheva van Friends of the Earth Europe. “De EU moet deze onverzadigbare industrie aan banden leggen, maar op dit moment eten haar leiders gewoon uit de hand van Big Agribusiness.”

Miljardenindustrie

Tussen 2015 en 2020 ontvingen vlees- en zuivelbedrijven meer dan 478 miljard dollar (zo’n 405 miljard euro) aan steun van 2.500 investeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen, leert het rapport. De meeste daarvan zijn gevestigd in Noord-Amerika of in Europa. Ter vergelijking: de Europese Commissie reserveert voor de periode van 2021 tot 2027 een totale enveloppe van 365 miljard euro voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

“De economische belangen van de vleesindustrie, die miljarden waard is, en de weigering van politici om strategisch en samenhangend te hervormen, houden ons op een kronkelig pad dat de ecologische grenzen van de planeet overschrijdt”, waarschuwt Barbara Unmüßig, hoofd van de Heinrich Böll Foundation. Zoals de kaarten nu liggen, zal de huidige vleesproductie volgens haar met de helft verminderd moeten worden.

Momenteel wordt driekwart van alle landbouwgrond ter wereld gebruikt om vee te telen of voor de productie van veevoer. Alleen al in Brazilië wordt 175 miljoen hectare gebruikt voor het houden van vee, een gebied dat volgens het Meat Atlas-rapport ongeveer gelijk is aan het hele landbouwareaal van de Europese Unie.

Met de internationale publicatie Meat Atlas willen Friends of the Earth Europe en de Heinrich Böll Foundation mensen bewustmaken van de nefaste gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie voor het milieu en onze gezondheid. De industriële veeteelt is aan een opmars bezig en verdringt duurzame alternatieven, klinkt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234