Dinsdag 06/12/2022

Twintig Goethe-instituten dreigen te verdwijnen

cultuurpolitiek

minister fischer wil 45 miljoen euro besparen

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

De Duitse groene minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer gaat "pijnlijke besparingen" doorvoeren bij de 126 Goethe-instituten en andere cultureel-wetenschappelijke instellingen in het buitenland. Het protest in Duitsland is algemeen. "De 45 miljoen euro bezuiniging in drie jaar betekent de schrapping van 20 Goethe-instituten, 1.000 beurzen of 300 uitwisselingsprogramma's", aldus Wolfgang Bader van de Berlijnse Goethe-instituten.

Bij het Brussels Goethe-instituut schaart men zich alvast achter Baders kritiek. "Wij bezuinigen al sinds 2000", legt Johann Greimel uit aan De Morgen. "Tot nu toe is er vooral personeel afgevloeid. Sinds dit jaar wordt ook op projectsubsidies beknibbeld." De Goethe-instituten doen aan vorming en organiseren culturele activiteiten. Greimel: "We willen de dialoog tussen de westerse cultuur en de islam aanzwengelen. Vorig jaar hebben we daarover in Brussel een colloquium georganiseerd. Die gesprekken zijn bijzonder belangrijk, zeker sinds 11 september. Wij zijn er dus niet zomaar ter promotie van de Duitse cultuur."

Fischer onderstreepte eens te meer het belang van cultuur- en vredespolitiek. Niettemin hield hij zich aan de bezuinigingsafspraken die in de Duitse regering zijn gemaakt. Voor dit jaar is er alvast 5,9 miljoen euro minder voor buitenlandse cultuurpolitiek. De volgende jaren wordt verder gekapt in dat budget. Behalve het Goethe-instituut delen de Alexander von Humboldt Stichting, de Deutsche Akademische Auslandsdienst (DAAD) en het Institut für Auslandsbeziehungen (voor beurzen of uitwisselingen) in de klappen.

Andreas Schlüter, sinds januari hoofd van de instituten, kan de besparingsnood begrijpen maar is niettemin verbolgen. "De kanselier had aangekondigd dat opleiding en vorming buiten de maatregelen zouden vallen", klonk het in Der Tagesspiegel. "Universiteiten functioneren enkel maar met goede contacten in het buitenland."

Duitsland is niet het eerste land dat ingrijpend snoeit in zijn prestigieuze culturele instituten. De British Councils overkwam vier jaar geleden hetzelfde. "Toen zijn er wel wat banen gesneuveld", aldus Jonathan Greenwood, hoofd van de British Council voor West-Europa. "Ook in Brussel. Maar het ergste is achter de rug. De subsidies zijn weer stabiel en de Councils kunnen hun taak naar behoren vervullen."

Brussels Goethe-instituut: 'Wij doen meer dan de Duitse cultuur promoten'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234