Donderdag 21/10/2021

Tweemaal altviool

deSingel, Antwerpen

Ja, ik spel het even voor u: Kim Kashkashian en Garth Knox heten ze, de twee altviolisten die maandag in deSingel te gast zijn voor de tweede aflevering in de driedelige reeks 'Duo'. Twee altviolen dus, een bezetting die omzeggens nooit ten tonele wordt gevoerd. Niet toevallig put het concertprogramma alleen uit het 20ste-eeuwse repertoire. Als soloinstrument is de altviool in de 18de en 19de eeuw nogal stiefmoederlijk behandeld. Dat is eigenlijk verwonderlijk, gezien de rist legendarische mensen die het instrument in hun jeugd zelf bespeelden: Bach, Mozart, Beethoven, Brahms... De vroegste muziek die we maandag te horen krijgen, zijn twee duo's van Bartok, altijd goed voor indrukwekkend strijkwerk, en zijn Engelse tijdgenoot Frank Bridge, van wie het op vroeg-Schönbergiaanse leest geschoeide Lament op het programma staat. Een vleugje al dan niet oosterse mystiek vinden we bij Isang Yun (Contemplation) en de onvolprezen Giacinto Scelsi (Manto I, II, III). Luciano Berio kan al klassiek worden genoemd. Het Agnus Dei van Horatio Radulescu en het vorig jaar al hier te beluisteren Viola-Viola van George Benjamin sluiten de rij.

Veel redenen alvast om zich maandag naar Antwerpen te begeven. Er is er nog een: het eerste concert in deze reeks, zes weken geleden, werd ondanks de magere opkomst een van de mooiste kamermuziekconcerten die ik ooit hoorde. Warm aanbevolen dus.

Kim Kashkashkian en Garth Knox brengen werk voor twee altviolen van Bartok, Berio, Scelsi, Benjamin, Bridge, Yun en Radulescu. Op maandag 22 november om 20 uur in deSingel in Antwerpen. Tickets: 250 tot 750 frank (6,2 tot 18,59 euro). Tel. 03/248.28.28.

Andras Schiff

Sint-Michielstheater, Brussel

Na de krachttoer begin september (een indrukwekkende reeks pianoconcerti van Mozart) is de Hongaarse pianist Andras Schiff opnieuw te gast in Brussel, ditmaal voor een recital. Ook nu maakt hij het zichzelf niet gemakkelijk. De centrale werken van het programma zijn Janaceks sonate I.X.1905 en de Sonate Sz. 80 van Bartok, die dit jaar blijkbaar uit geen concertprogramma valt weg te denken.

De titel van Janaceks sonate verwijst naar de dag waarop hij de inspiratie voor dit donkere, onheilszwangere stuk kreeg. Tijdens een betoging voor een Tsjechische universiteit in het toen door Duitsland bestuurde Brno werd een jongeman gedood, wat de nationalistische hartstocht van Janacek hoog deed oplaaien. Later vernietigde hij, afgekoeld en opnieuw zijn zelfkritische zelf, het derde deel. Van wat vandaag van de sonate rest, vernietigde hij overigens ook het autograaf, maar een pianiste had het, Janacek kennende, overgeschreven.

De Sonate van Bartok is een berucht pièce de résistance voor zelfs de dapperste pianisten. Een meesterwerk bovendien, maar het vergt een muzikant van Schiffs kaliber om dat te laten horen. Tussendoor gunt de pianist zich wat rust - nu ja - met twaalf sonates van de voortreffelijke Italiaan Domenico Scarlatti, enkele mazurka's van Chopin en Drie poëtische polka's van Bedrich Smetana. Er mag al eens gedanst worden.

Andras Schiff speelt werk van Scarlatti, Smetana, Janacek, Chopin en Bartok. Op maandag 22 november om 20 uur in het St.-Michielstheater in Brussel. Tickets: 500 tot 1.650 frank (12,39 tot 40,9 euro). Tel. 02/511.34.33.

Ictus

De Velinx, Tongeren

Ictus, het in Vlaanderen al lang wereldberoemde ensemble voor hedendaagse muziek, beleeft het eerste van de drie seizoenen waarvoor het door De Velinx in Tongeren in residentie is uitgenodigd. 'In residentie' wil in dit geval zeggen: het verzorgt er drie seizoenen lang telkens een reeks van vier concerten, vaak in samenwerking met muzikanten van andere ensembles. Het eerste concert, dat donderdag plaatsheeft, draait rond composities voor blazers van Franco Donatoni. Van hem worden drie werken gespeeld: het heel toepasselijk getitelde Blow voor blaaskwintet, Luci II voor hoorn en fagot en 2 Incisi voor hobo. Het zijn recente werken, waarin naar verluidt sprake is van een nieuwe inspiratie, een hervonden zin voor humor en exuberantie, na een lange periode van 'bloedarmoede'. Het is een vaak weerkerend verhaal: vele componisten van deze eeuw hebben zich klemgereden in het serialisme, velen hebben zich letterlijk verloren in de heerschappij van structurele wetmatigheid. Velen hebben gelukkig ook nieuwe paden gevonden, zonder evenwel het spoor bijster te raken temidden van de rommel die jammer genoeg ook wordt gedekt door het predikaat 'postmodernisme'. Zo ook deze Donatoni, bij wie "absolute ascese heeft plaatsgemaakt voor bevrijdende nonsens". Er is overigens ook werk van Steve Reich (New York Counterpoint voor klarinet en tape) en Philippe Leroux (Souffles voor blaaskwiintet).

Ictus brengt werk van Donatoni, Reich en Leroux. Op donderdag 25 november in De Velinx in Tongeren. Tickets: 300/400 frank. Tel. 012/39.38.00.

Beethoven en de 20ste eeuw

deSingel, Antwerpen

In deSingel zijn Jan Caeyers en zijn Beethoven Academie aan de derde aflevering van hun integrale van de symfonieën van Beethoven toe. Speciaal aan deze cyclus is dat bij elk concert de twee Beethovensymfonieën een 20ste-eeuws kamermuziek- of solistisch werk omsluiten, dat in het halfrond van het orkest wordt gespeeld. Een mooi initiatief, al blijft het wachten op een cyclus hedendaagse orkestmuziek waarbij pakweg een Haydnkwartetje voor de afwisseling zorgt. In elk geval: woensdag moet het ensemble Oxalys in de ring tegen twee titanenwerken, namelijk Beethovens Vijfde en Zesde Symfonie. Het beschikt daarvoor over de Zes Bagatellen voor blazerskwintet van Ligeti. Maar dat ook zulke kleine stukjes grootse muziek kunnen zijn, bewees diezelfde Beethoven al in zijn opus 126, met evenveel. bagatellen.

De Beethoven Academie o.l.v. Jan Caeyers en Ensemble Oxalys brengen werk van Beethoven en Ligeti. Op woensdag 24 november om 20 uur in deSingel in Antwerpen. Tickets: 250 tot 850 frank (6,2 tot 21,07 euro). Tel. 03/248.28.28.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234