Zondag 19/09/2021

AnalyseVerkiezingen

‘Tweede winnaar’ PVDA breekt door in Kamer en Vlaams Parlement

Een zichtbaar gelukkige Peter Mertens mag in de Kamer gaan zetelen.  Beeld BELGA
Een zichtbaar gelukkige Peter Mertens mag in de Kamer gaan zetelen.Beeld BELGA

De Partij van de Arbeid (PVDA) is de tweede winnaar op deze nieuwe zwarte zondag. De radicaal-linksen verdubbelen hun score en springen over de kiesdrempel. Voor het eerst stuurt de partij Vlaamse verkozenen naar zowel het federaal als Vlaams Parlement: drie in Vlaanderen, vier in de Kamer.

Zondag 26 mei gaat de geschiedenis in als een nieuwe zwarte zondag. Het Vlaams Belang is de grote winnaar, maar ook aan het andere uiterste van het politieke spectrum knallen de kurken. De PVDA is ontegensprekelijk de tweede winnaar van deze verkiezingen. De radicaal-linksen maken een flinke sprong. De unitaire partij verdubbelt haar score uit 2014, zowel federaal als in Vlaanderen, en springt over de kiesdrempel. De PVDA breekt zo door en krijgt voor het eerst Vlaamse verkozenen in de Kamer en het Vlaams Parlement.

Op Vlaams niveau stuurt de partij drie mandatarissen naar Brussel. Dat zijn er twee meer dan gehoopt. In de Kamer haalt ze vier zetels binnen. De zetel voor lijsttrekker Peter Mertens is een opsteker maar geen verrassing, dat het totaal op vier staat is dat wel. Dat kwartet zal een unitaire fractie vormen met de zeven PTB-verkozenen aan de andere kant van de taalgrens.

Het werd zonder meer een historische dag voor de PVDA. “Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen, kameraden”, sprak een zichtbaar gelukkige Peter Mertens zijn achterban toe in Antwerpen. “Voor het eerst gaan er authentieke, Vlaamse, linkse volksvertegenwoordigers naar de Kamer.” Toch was het geen totale perfect day voor de partijvoorzitter annex lijsttrekker. “Er zijn twee winnaars. Het Vlaams Belang gaat vooruit en dat is een smet op deze dag. Maar naast dat Vals Belang is er ook een écht, sociaal alternatief. De klassieke partijen krijgen klappen en dat is een oorverdovend signaal tegen langer werken, tegen ongelijkheid, tegen armoede. Het is een signaal dat de politiek er is om het volk te dienen, niet om zichzelf te dienen.”

Fractie uitbouwen

Deze verkiezingsoverwinning brengt de radicaal-linksen in een bescheiden delirium. De partij hoopte voor de verkiezingen om één Vlaamse mandataris de Kamer in te loodsen, terwijl ze heel stiekem droomde van één Vlaams Parlementslid. De PVDA heeft haar eigen verwachtingen ruimschoots overtroffen. De kiezer stuurt drie PVDA’ers naar het Vlaams parlement en zelfs vier vertegenwoordigers naar de Kamer. Daarmee bouwt de partij haar fractie gevoelig uit. De voorbije jaren moest ze het met slechts twee volksvertegenwoordigers doen. Marco Van Hees, binnen de partij bekend als ‘de Robin Hood van de Borinage’, was de eerste. Partijwoordvoerder Raoul Hedebouw was de andere. Hij probeerde zich de voorbije legislatuur al te profileren als spreekbuis voor de Vlaamse PVDA-stemmers. De Luikenaar viel meermaals op met zijn vurige tussenkomsten, in een mengelmoes van Frans en uitstekend Nederlands. Ook zijn jolige passage in De slimste mens ter wereld bleef niet onopgemerkt.

De komende jaren mag Hedebouw zijn taak als Nederlandstalige stem van PVDA/PTB dus overlaten aan zijn collega’s. De radicaal-linksen stellen in de Kamer nu een fractie samen van elf verkozenen in de Kamer. Dit resultaat betekent een enorme sprong vooruit voor de kleine PVDA, die zichzelf nu heeft ontpopt tot coming men and women op links. De door velen voorspelde groene golf bleef uit en sp.a kon de schade onvoldoende beperken. De radicaal-linksen scoren wél goed en dat geeft een boost, na de opdoffer in 2014. Toen kwamen Mertens en de zijnen net een half procentje tekort voor een zetel. Dat is nu helemaal vergeten. De partij kan dit momentum meteen aangrijpen om verder te groeien. PVDA/PTB kan nu echt een volwaardige fractie uitbouwen, extra medewerkers aantrekken en haar gerespecteerde studiedienst verder versterken. Peter Mertens hoopte al dat hij maandag in een nieuwe wereld wakker zou mogen worden; 26 mei heeft hem op zijn wenken bediend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234