Donderdag 19/05/2022

Tweede Vlaamse stadsbos geplant, nog een heel pak andere gepland

Vlaams minister van Landbouw en Leefmilieu Vera Dua (Agalev) heeft samen met prins Laurent en het Zuid-Amerikaanse indianenopperhoofd Raoni de eerste boom geplant voor het toekomstig Parkbos, een groen- en recreatiegebied van 1.200 hectare ten zuiden van Gent. Met de symbolische actie zet Dua nog een stap in de aanleg van ongeveer 10.000 hectare bos in Vlaanderen, een groen initiatief dat door boerenprotest slechts moeizaam van de grond komt. Een nog op te richten Vlaamse 'grondenbank' moet soelaas brengen.

Gent

Van onze medewerker

Ben Bleys

Tegen 2007 moet op het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen zo'n 10.000 hectare als bos ingekleurd zijn, en liefst nog effectief ook bos zijn. Dat was de uitdaging waarvoor minister Dua aan het begin van haar legislatuur stond. Voor de aankoop van zowel natuurreservaten als bossen voorzag de Vlaamse Gemeenschap een budget van ongeveer 50 miljoen euro per jaar, maar tussen droom en daad staan er blijkbaar meer praktische bezwaren dan verwacht. Zo was in 2000 het mestoverschot nog een probleem. Daardoor was elk stukje groen erg begeerd als potentieel bemestingsgebied.

Anno 2002 gaat elke symbolische boomplantactie gegarandeerd gepaard met protest van plaatselijke boeren, en dat terwijl er nog een waslijst aan bijkomende aanplantingen gepland is. Zo plant Dua nog stadsbossen rond Antwerpen, Turnhout, Aalst en Oostende. Tijdens de actie in Gent lieten zo'n tachtig land- en tuinbouwers hun ongenoegen blijken over de bosuitbreiding in Sint-Denijs-Westrem. Een maand geleden, bij de eerste boomplanting, voor een Kortrijks stadsbos, bleven de plaatselijke boeren minder beleefd en gooiden ze met gras, eieren en wat dies meer zij.

"De argwaan is soms groot. Veel boeren vrezen het verlies van hun gronden, maar een zogeheten 'grondenbank' zal daarin verandering brengen. Daarin komen de gronden die wij opgekocht hebben terecht. Door te ruilen krijgen boeren percelen in de plaats van de gronden die zij verloren hebben", aldus minister Dua. Dat principe van een grondenbank wordt in de praktijk al toegepast, onder meer in de omgeving van Doel, maar nu ligt het decreet voor de officiële oprichting van zo'n bank ter tafel. Begin volgend jaar gaat het naar de Vlaamse regering. De minister hoopt dat ze tegen midden 2003 volledig operationeel zal zijn.

De 'grondenbank' moet de geplande bosuitbreiding in Vlaanderen aanzienlijk vergemakkelijken. Het opzet is eenvoudig: geef elke Vlaamse stad een stadsbos en breid de bestaande regionale bossen verder uit. Voorafgaand aan de eigenlijke inplanting van een groen- en recreatiegebied aan de stadsrand voert de afdeling bos en groen van de Vlaamse Gemeenschap een onderzoek uit naar de geschiktste locatie. Nadien wordt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) ingeschakeld om de (agrarische) gevolgen van bosuitbreiding op lokaal niveau te bestuderen.

Dat Kortrijk en nu Gent als pilotprojecten voor de aanleg van stadsbossen gekozen werden, is geen toeval. Zowel West- als Oost-Vlaanderen behoren tot de bosarmste gebieden van Vlaanderen (en bij uitbreiding ook van Europa). Het Parkbos wordt een groen- en recreatiegebied van in totaal 1.200 hectare, waarvan 300 hectare bos. Binnen tien jaar moet die groene long een feit zijn. De aanleg past ook in de Gentse plannen om vier zogeheten 'groenpolen' rond de Arteveldestad aan te leggen.

Decreet 'grondenbank' gaat begin volgend jaar naar Vlaamse regering

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234