Maandag 30/01/2023

NieuwsVaccinatiecampagne

Tweede vaccindosis kan beperkt verplaatst worden, overheid lanceert planningstool om te kijken wanneer het uw beurt is

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Om de vakantieplanning van wie nog gevaccineerd is een beetje te vergemakkelijken, heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid beslist dat de tweede prik van een coronavaccin beperkt verplaatst kan worden.

TT

Toch roept het agentschap op om niet massaal het vaccinatiemoment te herboeken. Er moeten in enkele weken tijd miljoenen vaccins gezet worden, en iedereen zijn datum omboeken, is onmogelijk, klinkt het. Ook is er een planningstool gelanceerd om te kijken wanneer u waarschijnlijk gevaccineerd zal worden.

Wie de komende weken gevaccineerd wordt met Pfizer, Moderna of AstraZeneca moet normaal gezien respectievelijk vijf, vier of twaalf weken later terugkeren voor zijn tweede prik. Voor miljoenen mensen zal dat pal in de zomervakantie zijn, en dus mogelijk een streep door de vakantieplannen.

3,2 miljoen vaccinaties in juli: “Gigantische operatie”

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zei vrijdagmiddag op een persbriefing begrip te hebben voor die verzuchtingen, maar vraagt omgekeerd ook begrip voor de gigantische operatie waar de 95 centra in Vlaanderen tegen aankijken. In juni zullen er bijvoorbeeld 3,2 miljoen vaccins gezet moeten worden in de centra, en iedereen een andere datum geven, zal niet lukken. In juli en augustus moeten ook nog eens miljoenen mensen hun tweede prik krijgen.

“Men moet zich realiseren dat onze opdracht momenteel ligt bij het zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen een vaccin te geven”, aldus topman Dirk Dewolf en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). "Dat is een extreem hoge belasting voor de centra, en er is simpelweg geen ruimte voor aanpassingen op grote schaal.”

Met je uitnodiging kan je je eerste dosis gedurende 30 dagen wel een paar dagen verplaatsen naar voren of achteren, afhankelijk van de vrije momenten van het vaccinatiecentrum. Maar “de vrije plaatsen zullen beperkt zijn”.

Meer vrijheid voor tweede prik

Om toch een beetje speling te creëren, is er wel beslist om iets meer vrijheid te geven wat de datum voor de tweede prik betreft. Bij Pfizer kan die verlengd worden, maar wel met slechts twee dagen, van 35 dagen naar 37. Bij Moderna gaat het om vier dagen, van de standaard van 28 naar 26 of 30, en bij AstraZeneca om tien dagen, van 84 naar 79 tot 89.

Toch vroegen Dewolf en Beke om maximaal rekening te houden met het voorgestelde vaccinatiemoment in de uitnodiging. “Stem uw reisplannen af op de vaccinatie, omgekeerd gaat niet. Het aantal vrije plaatsen als u wil herboeken zal ook hier sowieso beperkt zijn als we honderdduizenden mensen per week gaan vaccineren.”

Het Agentschap vraagt ook om zelf online te herboeken, en niet massaal naar de helpdesks van de vaccinatiecentra te bellen, om bijvoorbeeld toch nog een andere datum voor de tweede prik te vragen. "Dat zal toch niet kunnen.”

Wie echt niet om zijn tweede dosis kan komen, wordt gevraagd het vaccinatiecentrum daar wel van te verwittigen. Momenteel wordt er onderzocht of er een inhaalvaccinatie kan komen na de zomermaanden. Maar concrete details zijn er daarover nog niet. Een ander vaccin vragen om een andere datum te krijgen, kan ook niet.

Tweede prik kan verplaatst worden:

- Pfizer: van 35 naar 37 dagen

- Moderna: van 28 naar 26 of 30 dagen

- AstraZeneca: van 84 naar 79 of 89 dagen

- Johnson & Johnson: geen tweede prik nodig

Planningstool

Het Agentschap heeft ook zelf een online planningstool gemaakt, waarop u uw leeftijd kan ingeven en bekijken wanneer u ongeveer zal worden uitgenodigd. U vindt de tool op deze link.

De tool toont een richtweek voor de vaccinatie voor beide dosissen. De datum die u te zien krijgt is echter onder groot voorbehoud. Sowieso zijn er verschillen per vaccinatiecentrum, en het is aangeraden een marge van -1 en +1 week te nemen.

De planningstool waarop u zelf kan kijken wanneer u mogelijk gevaccineerd zal worden. Beeld Agentschap Zorg en Gezondheid
De planningstool waarop u zelf kan kijken wanneer u mogelijk gevaccineerd zal worden.Beeld Agentschap Zorg en Gezondheid

Welk vaccin krijg ik?

Ook is het onmogelijk te voorspellen welk vaccin u zal krijgen, maar volgens het Agentschap zijn er een aantal richtsnoeren die de keuze kunnen beperken. Omdat daar het meeste vaccins van zijn, is de kans op een Pfizer-vaccin het grootst. AstraZeneca wordt sowieso niet aan mensen onder de 41 jaar gegeven, dus zij hoeven al geen rekening te houden met de marge van 12 weken.

Moderna wordt bovendien enkel toegediend in de vaccinatiecentra van Leuven, Kortrijk, Hasselt, Gent en Antwerpen. Wie niet in een centrum in één van die steden wordt verwacht en jonger is dan 41, krijgt dus zeker Pfizer of Johnson&Johnson.

Volgende week 450.000 vaccinaties

De Vlaamse vaccinatiecentra krijgen volgende week trouwens meer dan 450.000 vaccins om toe te dienen, 130 procent meer dan de 204.000 dosissen van deze week. Ongeveer twee derde van de dosissen zijn bedoeld als eerste prik voor de laatste 65-plussers en de mensen met onderliggende aandoeningen, de rest is voor de tweede prik bij de 65-plussers.

Na twee weken met een relatieve dip van niet veel meer dan 200.000 vaccins gaat het tempo volgende week tijdelijk opnieuw de hoogte in, zo blijkt uit de nieuwste update van de planning van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Om precies te zijn zullen er 468.845 vaccins verdeeld worden.

Van Pfizer worden er volgende week 345.345 dosissen ingepland in de 95 vaccinatiecentra. 20 dosissen zijn nog voorzien in een collectieve zorginstelling. Van Moderna krijgen een aantal grote centra 47.640 dosissen, en van AstraZeneca worden er 75.840 vaccins verdeeld. Van Johnson & Johnson staan er geen nieuwe vaccins op de planning volgende week. Er werden pas gisteren nieuwe vaccins geleverd, en minder van verwacht, waardoor ze in de planning van de week van 10 mei komen.

Vooral eerste prik

Het merendeel van de vaccins (301.710) zijn bedoeld voor de eerste prik: een deel gaat naar de allerlaatste 65-plussers, de meerderheid is bedoeld voor de tienduizenden risicopatiënten die momenteel gevaccineerd worden. Bedoeling is die groep van ongeveer 835.000 mensen tegen einde mei een eerste prik gegeven te hebben.

167.135 dosissen zijn bedoeld als tweede prik, bijna allemaal gaat het om Pfizer-vaccins voor de 65-plussers die dan vijf weken eerder hun eerste inenting hebben gekregen.

Beke: “Ambitie blijft 11 juli”

De week erna, die van 10 mei, daalt het aantal vaccinaties weer even door een haperende AstraZeneca-levering. Vanaf juni schiet het aantal inentingen echt de hoogte in, tot 800.000 in de eerste week van juni.

Dit weekend zal Vlaanderen bij de 65-plussers de vaccinatiegraad van 90 procent hebben bereikt. In totaal heeft Vlaanderen al bij 1,759 miljoen mensen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend, wat goed is voor bijna een derde van de volwassen bevolking. Bij die gevaccineerden bevinden zich 1,198 miljoen 65-plussers, of 88 procent van de mensen in die leeftijdscategorie.

Volgens minister Beke blijft de ambitie om elke volwassen Vlaming die dat wil tegen 11 juli een eerste keer gevaccineerd te hebben. “Het omslagpunt komt er eind mei als alle ouderen en de meest kwetsbaren gevaccineerd zijn, een groep van ongeveer 2,6 miljoen mensen”, zo zei hij. “Tussen Pinksteren (23 mei, red.) en 11 juli willen we dan de resterende 2,7 miljoen Vlamingen uit de brede bevolking minstens een eerste prik geven. Tegen die datum zullen we dus 5,3 miljoen mensen een eerste prik hebben gegeven, en 2 miljoen mensen volledig gevaccineerd hebben.”

Intussen is ook al 11,7 procent van de mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd. Volgens Beke zal tegen de laatste week van mei iedereen in die groep worden bereikt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234