Woensdag 22/03/2023

Tweede ronde lijkt nodig bij Chileense presidentsverkiezingen

In de Chileense hoofdstad Santiago de Chile worden de uitgebrachte stemmen geteld. Beeld EPA
In de Chileense hoofdstad Santiago de Chile worden de uitgebrachte stemmen geteld.Beeld EPA

De eerste ronde bij de presidentsverkiezingen in Chili lijkt geen beslissing op te leveren. Met 71 procent van de stemmen geteld, gaat de conservatieve kandidaat José Antonio Kast aan kop met ruim 28 procent van de stemmen. Hij moet het in de tweede ronde op 19 december zo goed als zeker opnemen tegen de linkse kandidaat Gabriel Boric. Die komt voorlopig uit op ruim 25 procent van de stemmen.

Redactie

Beide kandidaten blijven daarmee ruimschoots onder de 50 procent, die nodig is om de verkiezingen al in de eerste ronde te beslissen. De stembusgang is de meest gepolariseerde in het Zuid-Amerikaanse land sinds de herinvoering van de democratie in 1990, toen de dictatuur van Augusto Pinochet ten einde kwam. En zij komt twee jaar na grootschalige protesten in Chili, toen mensen massaal de straat op gingen om betere levensomstandigheden te eisen.

Bij de presidentsverkiezingen staat onder meer de toekomst van het neoliberale Chileense economische model op het spel. Chili trekt door zijn vrijemarktsysteem veel investeringen aan. De economie wist daardoor geruime tijd snel te groeien. Maar lang niet iedereen in het land profiteerde daarvan.

Toch belooft de 55-jarige Kast onder meer de vennootschapsbelastingen te verlagen en alle vrijemarktvoorzieningen in het land te behouden. Hij combineert die neoliberale economische politiek met beloftes hard op te treden tegen misdaad en immigratie in te perken. Kast wordt wel vergeleken met de Amerikaanse ex-president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Presidentskandidaat José Antonio Kast (rechts) en zijn vrouw. Beeld REUTERS
Presidentskandidaat José Antonio Kast (rechts) en zijn vrouw.Beeld REUTERS

Nek-aan-nekrace

Boric, een 35-jarige voormalig studentenleider, wil juist de belastingen voor bedrijven verhogen, het pensioenstelsel reorganiseren en de sociale uitkeringen verhogen. Ook wil hij strenge milieuregels introduceren en de rechten van inheemse bevolkingsgroepen versterken. De demonstraties van 2019 leken hem stevig in het zadel te helpen. Lange tijd had hij een comfortabele voorsprong in de peilingen. Maar onvrede over de aanhoudende politieke onrust, in combinatie met het breed levende gevoel dat de criminaliteit in het land snel toeneemt, bracht Kast de laatste tijd weer helemaal terug in de race. De tweede ronde in december lijkt een nek-aan-nekrace te worden.

Gabriel Boric, een 35-jarige voormalig studentenleider, had lange tijd een comfortabele voorsprong in de peilingen. Beeld AP
Gabriel Boric, een 35-jarige voormalig studentenleider, had lange tijd een comfortabele voorsprong in de peilingen.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234