Dinsdag 28/09/2021

NieuwsVaccinatiecampagne

Tweede prik met vaccin AstraZeneca nu voor iedereen mogelijk na acht weken

null Beeld AFP
Beeld AFP

AstraZeneca heeft deze namiddag 696.000 nieuwe coronavaccins geleverd aan België. Dat bevestigt de taskforce Vaccinatie. De vaccins zullen het voor risicopatiënten en 65-plussers mogelijk maken om vanaf volgende week hun afspraak voor hun tweede prik te vervroegen. Dat zal via het reservatiesysteem kunnen waarmee de eerste afspraak vastgelegd werd, of via de helpdesk van het lokale vaccinatiecentrum.

Het interval tussen beide AstraZeneca-prikken werd midden mei verlaagd van 12 naar 8 weken, maar enkel voor wie vanaf 24 mei zijn eerste prik kreeg. Wie op dat moment al een eerste inenting had gekregen, bleef met zijn afspraak 12 weken later zitten. Volgens de overheid waren er niet genoeg vaccins om de tussentijd ineens voor iedereen te verlagen.

Die situatie leidde er in de praktijk wel toe dat veel risicopatiënten en ouderen pas half augustus volledig gevaccineerd zouden zijn, veel later dan jongere en gezonde mensen. Die krijgen namelijk een vaccin van Pfizer of Moderna, met een tussentijd van slechts 5 of 4 weken. Zeker met de oprukkende Deltavariant leidde dat tot veel onvrede.

Begrip

“Ik steun absoluut de vraag van mensen met onderliggende aandoeningen om dat van twaalf naar acht weken terug te brengen”, zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vanmiddag al in het Vlaams parlement. “Maar daarvoor is er één voorwaarde en dat is dat de leveringen er moeten zijn. Ik heb vanochtend gehoord dat ze deze namiddag zouden toekomen, ik hoop dat dat zo is.” Deze namiddag kwam dan de definitieve bevestiging van de levering. Het gaat om 696.000 vaccins voor heel België. Met de geavanceerde spuiten waarmee onze vaccinatiecentra werken, kunnen daar zelfs meer dan 835.000 dosissen uitgehaald worden.

Lees ook

De ene heeft meer last van de eerste prik, de andere van de tweede. Maar is er ook echt een verschil?

Doordat er ineens genoeg vaccins geleverd zijn voor alle nog resterende tweede prikken met AstraZeneca, zal iedereen die dat wil vanaf de komende dagen toch zijn afspraak kunnen vervroegen.

Concreet zullen de vaccinatiecentra door de grote levering extra afspraakmomenten met AstraZeneca openstellen, die mensen dan zelf kunnen inboeken. Volgens Beke zal dat over enkele dagen kunnen. Hij vraagt wel begrip van de bevolking voor de vaccinatiecentra. “Het gaat potentieel om honderdduizenden mensen. We kunnen het moeilijk inschatten, want velen zullen ook rekening gehouden hebben met hun vakantie.”

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) Beeld BELGA
Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)Beeld BELGA

“Maar de centra zitten momenteel ook niet met hun vingers te draaien. De komende twee weken worden er een miljoen vaccins gezet. Er zullen openstaande momenten zijn en de centra zullen er alles aan doen om die momenten in te vullen. Maar heb een beetje begrip, zeker de eerste dag, want de centra zullen overspoeld worden. We zullen de concrete procedures ook goed communiceren.”

Bestaande afspraak annuleren

Wie dat wil zal dus een vroeger moment kunnen kiezen voor zijn of haar tweede prik, afhankelijk van de beschikbaarheid. Dat kan door uw bestaande tweede afspraak te annuleren via de bevestigingsmail die u hebt gekregen toen u die afspraak vastlegde. Via de link zal u een nieuwe afspraak kunnen inboeken en daarbij een eerder moment kunnen kiezen dat ligt tussen 8 en 12 weken na uw eerste afspraak.

Iedereen kan vanaf morgen al nagaan of er volgende week of later al tijdstippen beschikbaar zijn, via de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis na 12 weken.

De federale taskforce Vaccinatie vraagt om de afspraak zo veel als mogelijk zelf te herboeken, en enkel als dat niet lukt naar de helpdesk van het vaccinatiecentrum te bellen om uw afspraak te vervroegen. Ook als u uw bevestigingsmail niet meer hebt, kan u naar het vaccinatiecentrum bellen zodat zij voor u een nieuwe afspraak kunnen inboeken. Ook dat kan in principe vanaf morgen, maar de de taskforce waarschuwt dat de helpdesk morgen mogelijk tijdelijk overbevraagd zal zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234