Maandag 27/01/2020

Tweede leven voor Colette (Mouchette)

colette (mouchette) * theater zuidpool, antwerpen

Op het voorbije Theater aan Zee (TaZ) in Oostende was Colette (Mouchette) van de jonge acteurs Wine Dirickx (Toneelacademie Maastricht) en Bert Haelvoet (Studio Herman Teirlinck) goed voor een eervolle vermelding van de jury. Oorspronkelijk opgezet als eindejaarsproject, begint de voorstelling een tweede leven onder de vleugels van Theater Zuidpool. In zekere zin ligt dat voor de hand: de productie werd geregisseerd door Zuidpool-actrice Marijke Pinoy en sluit aan bij de Arne Sierens-cyclus die Zuidpool in 1997 met De soldaat-facteur en Rachel begon. De Gentse auteur en theatermaker voert in dit stuk een merkwaardig duo op: de veertienjarige Colette en de oudere Arsène. Beiden leiden een geïsoleerd bestaan en snakken naar het menselijke contact dat ze, hoewel slechts vluchtig, bij elkaar vinden. Deze Colette (Mouchette) is een aangename voorstelling, waaruit nogmaals de tijdloze kwaliteit van Sierens' tekst blijkt. Het krachtige en energieke spel draagt de stempel van Marijke Pinoy. (PA)

Colette (Mouchette) door Theater Zuidpool. Première op woensdag 17 oktober om 20 uur in Theater Zuidpool, Lange Noordstraat 11, 2000 Antwerpen. Tot zaterdag 27 oktober, telkens van woensdag tot zaterdag om 20 uur. Kaartjes: 7,44 en 9,92 euro (300 en 400 frank). Reservering: 03/231.57.58 of www.zuidpool.be.

schimmen * molens van orshoven leuven

Reünie aan de Leuvense Vaart met Schimmen

Het jonge Leuvense theatergezelschap Braakland/ZheBilding speelde tot hiertoe vooral eigen tekstmateriaal. Met Schimmen, haar nieuwste voorstelling, zet de groep een stap richting Noord-Amerikaanse literatuur. Het stuk is een bewerking van Ghosts, een korte roman van Paul Auster (°1947), die deel uitmaakt van diens New York Trilogy (1987), drie variaties op het klassieke detectiveverhaal. De privé-detective Blauw krijgt van Wit de opdracht om Zwart te schaduwen. Blauw huurt een kamer en volgt Zwart. Probleem is dat Zwart weinig anders doet dan aan tafel zitten, schrijven en... uit het raam staren. Is Zwart soms ook een detective die Blauw observeert?

De voorstelling Schimmen komt collectief tot stand. Stijn Devillé, co-artistiek leider van Braakland/ZheBilding, weet zich voor de gelegenheid omringd door drie van zijn voormalige studiegenoten aan de regieopleiding van het Brusselse RITS: Adriaan Van Aken, Hein Mortier en Ivan Vrambout. In navolging van hun collega's van Bronstig Veulen noemden ze zich indertijd Racing Hengst, een initiatief dat echter niet zo'n lang leven beschoren was. In die zin wordt Schimmen ook een beetje een reünie. (PA)

Schimmen door Braakland/ZheBilding. Première op woensdag 17 oktober om 20 uur in de Molens van Orshoven, Stapelhuisstraat 15 (aan de Vaartkom), 3000 Leuven. Ook op donderdag 18 en vrijdag 19 oktober. Kaartjes: 11 euro (443 frank). Reservering: 016/22.21.13 (CC Leuven). Nadien op tournee (info: 016/22.63.45, Braakland/ZheBilding).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234