Buitenland
Tweede karavaan op weg naar VS
Al bijna twee weken zit Mexico in zijn maag met een karavaan migranten die volgens president Trump op weg is om de Amerikaanse grens te 'bestormen'. Intussen doemt in het zuiden van het land een nieuw probleem op: een tweede karavaan is vanuit Guatemala de grens met Mexico overgestoken.
De Mexicaanse federale politie probeerde maandag met alle macht de honderden migranten tegen te houden die de grensrivier de Suchiate probeerden over te steken. Met helikopters probeerde de politie de migranten af te schrikken, maar een aantal van hen slaagde er toch in de overkant te bereiken. Daar werden ze opgewacht door Mexicaanse politieagenten die hen naar de grensstad Hidalgo begeleidden.
De groep van enkele honderden mensen zei van plan te zijn vanuit Hidalgo verder te trekken naar het noorden in de voetsporen van de eerste karavaan. Die is inmiddels bij het stadje Niltepec in de deelstaat Oaxaca aangekomen, maar van daaruit is het nog ruim duizend kilometer naar de grens met Texas. Sommige migranten zouden het liefst koers zetten naar Californië, waar ze denken dat ze een gewilliger oor zullen vinden bij rechters dan in Texas. Maar Californië ligt nog veel verder, bijna 2.400 kilometer.
President Trump gebruikt de karavaan als een schrikbeeld om zijn achterban te mobiliseren in aanloop naar de Congresverkiezingen van 6 november. Over de omvang van de groep lopen de schattingen uiteen. Trump heeft het over zevenduizend mensen, maar Mexicaanse bronnen houden het op vierduizend. Aanvankelijk sloten zich onderweg andere migranten aan bij de karavaan, die hoofdzakelijk uit Hondurezen bestaat die voor het geweld en de armoede in hun land zijn gevlucht. Maar de afgelopen dagen zijn ook steeds meer mensen afgehaakt, uit frustratie over het trage tempo, uit angst voor de drugsbendes die in Mexico opereren of omdat ze opzien tegen de ontvangst die hen in de VS te wachten staat.
Eerder dit jaar dunde een andere karavaan ook steeds verder uit naarmate de groep verder naar het noorden door Mexico trok. Uiteindelijk bereikten maar zo'n tweehonderd mensen de Amerikaanse grens.
Trumps besluit duizenden militairen naar de grens te sturen om illegale migranten te stoppen lijkt vooral bedoeld als een campagnestunt. Het is het Amerikaanse leger bij wet verboden zich bezig te houden met het afdwingen van de immigratieregels. Verwacht wordt dat de troepen voornamelijk zullen worden ingezet om posten van de Border Patrol op te zetten en te bevoorraden.
Voor de aankomende president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, ook wel bekend als AMLO, vormen de karavanen een hoofdpijndossier. Hij gaat pas op 1 december aan de slag, maar nu al is hij druk bezig met Washington te overleggen om te voorkomen dat de kwestie uit de hand loopt en zijn betrekkingen met Trump bederft.
Grens helemaal sluiten
Trump heeft gedreigd de grens met Mexico helemaal af te sluiten als de karavaan de VS probeert in te komen. Om dat te voorkomen hebben de Mexicaanse autoriteiten de migranten asiel aangeboden, maar de meesten zijn vastbesloten hun reis voort te zetten naar de VS. Uit angst de publieke opinie tegen zich in het harnas te jagen durven de autoriteiten de karavaan niet met andere middelen tot staan te brengen. Veel Mexicanen sympathiseren met de vluchtelingen en delen onderweg voedsel en drinken aan hen uit.
AMLO hoopt dat hij Trump kan overhalen een grootscheeps investeringsprogramma op te zetten om achtergebleven gebieden in Mexico en landen als Honduras en Guatemala een economische prikkel te geven, maar vooralsnog lijkt Trump daar niet veel voor te voelen. De Amerikaanse regering dringt op haar beurt aan op een akkoord waarin Mexico officieel tot 'veilig land' wordt verklaard. Dat zou de VS verlossen van de plicht vluchtelingen toe te laten en hun asielverzoek in behandeling te nemen. De Mexicaanse autoriteiten zijn bang dat hun land dan wordt opgezadeld met de opvang van tienduizenden vluchtelingen uit Midden-Amerika.