Zondag 25/10/2020

Tweede jeugd voor 'De Lustige Kapoentjes'

Na meer dan 25 jaar steekt één van Vlaanderens oudste 'belhamelreeksen' opnieuw het hoofd boven water: De Lustige Kapoentjes. Willy Vandersteen gaf de aftrap voor die reeks, nu is het de beurt aan Tom Bouden, die zelfs de rechten op de reeks kocht.

Willy Vandersteen, Marc Sleen, Bob De Moor, Jef Nys, Hurey, Karel Boumans en Jo. Allemaal hebben ze ooit De Lustige Kapoentjes getekend. Vandersteen liet zich vlak na de Tweede Wereldoorlog gelden door voor het eerste nummer van de jeugdbijlage van Het Volk, 't Kapoentje, de op Amerikaanse belhamelreeksen geïnspireerde De Vrolijke Bengels te tekenen.

Het ging om gagstrips waarin een groepje kinderen allerlei kattenkwaad uithaalde en meer dan eens in de clinch lag met de wijkagent. Zeven maanden later ging Vandersteen echter aan de slag voor De Standaard en hij nam zijn succesreeks mee naar de concurrentie.

Het Volk liet het er niet bij. Om de leemte op te vullen, vroeg Marc Sleen, toenmalig hoofdredacteur van de jeugdbijlage van Het Volk, aan Bob De Moor om een qua concept sterk gelijkende reeks op te zetten. Sleen had daarvoor zelf al een naam gevonden: De Lustige Kapoentjes. Hoewel de personages en hun namen wat veranderden, wist iedereen dat het in feite dezelfde reek betrof.

Onder het pseudoniem Artec-Studio's leverde De Moor twee jaar lang gags af, tot hij het voor gezien hield en Sleen zelf dan maar de fakkel overnam, de personages nog maar eens hertekende en nog maar eens andere namen verzon. Toen Sleen op zijn beurt naar De Standaard overstapte, was het tekenaar van Jommeke Jef Nys die de reeks voor twee jaar overnam. Nadien volgden respectievelijk Hurey, Karel Boumans en Jo hen op. Maar de eens zo populaire Kapoentjes raakten in verval, en de laatste tekenaar wist er zelfs niet één album van op de markt te brengen.

Tot nu, meer dan 25 jaar later, Tom Bouden (42) een hommage-album brengt. Dat moet het eerste album zijn van een hernieuwde start voor De Lustige Kapoentjes. Op de vraag welke van de voorbije zeven tekenaars bij hem de meest goedkeuring kon wegdragen, nuanceert hij meteen. "In mijn kinderjaren kende ik eigenlijk enkel de versie van Hurey. We hadden daar een paar albums van. Als tekenaar deed hij dat niet slecht, maar zijn gags waren niet altijd even sterk. De beste tekenaar was naar mijn gevoel Jef Nys. Als je tenminste negeert dat een deel van zijn gags getekend zijn door een mindere assistent."

Toch wijst hij als voorbeeld vooral naar Hurey. "Zijn Kapoentjes waren écht kinderen uit die tijd. En dat wil ik opnieuw proberen. Mijn versie wordt zeker geen nostalgietrip."

Bouden, assistent van Hec Leemans' F.C. De Kampioenen en talloze eigen strips als Max en Sven, Flikkerzicht of De Lichtrode Ridder, kwam op het idee van De Lustige Kapoentjes toen enkele jaren geleden duidelijk werd dat de reeks En Daarmee Basta, de op de Ketnetserie gebaseerde stripreeks waarvoor hij de scenario's schreef, werd opgedoekt.

Slecht karakter

"Ik zocht iets met een viertal kinderen en een oudere tiener met een slecht karakter. Nu, dat deed me ergens aan denken. Ik liep al jaren rond met de idee dat het leuk zou zijn om een nieuwe, hedendaagse versie van De Lustige Kapoentjes te tekenen."

Helaas, geen enkele uitgeverij of dagblad toonde interesse. Gevolg: Bouden kocht de rechten op de naam en bracht de reeks uit in eigen beheer. "De rechten op de afzonderlijke personages en de vroeger getekende strips zitten nog steeds bij de toenmalige tekenaars. Iedere tekenaar had zijn eigen versie, dus als ik die reeks wou verder zetten, moest ik sowieso nieuwe personages creëren."

Dat doet Bouden alvast in het eerste album, dat niet onder de bekende reeksnaam De Lustige Kapoentjes wordt uitgebracht, maar onder Kroepie en Boelie Boemboem, twee van zijn bekende personages die eerder al een Piet Pienter en Bert Bibber-album wisten in te leiden.

Bouden: "Eigenlijk had ik al een volledig Kapoentjes-album met nieuwe gags getekend toen ik bedacht dat het interessant zou kunnen zijn om die nieuwe Kapoentjes te gebruiken in een derde Kroepie en Boelie-album. Toen bedacht ik het concept van een reünie annex tentoonstelling naar aanleiding van 65 jaar Lustige Kapoentjes. De rest van het album schreef zichzelf."

Bouden plant momenteel twee nieuwe albums. Die zullen wel als De Lustige Kapoentjes verschijnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234