Maandag 01/06/2020

Update

Tweede huis fiscaal gunstiger dan eerste

Beeld BELGA

De lening voor een tweede woning geeft een groter fiscaal voordeel dan die voor een eerste huis. Dat komt omdat de Vlaamse en federale fiscale regels niet matchen, zo berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Sinds de zesde staatshervorming is de woon­bonus, de belastingvermindering waarop je recht hebt als je een hypothecaire lening afsluit voor het eigen huis, een regionale bevoegdheid geworden. Vlaanderen heeft als eerste regio van die bevoegdheid gebruik gemaakt en de woonbonus afgebouwd.

Dat heeft het vreemde effect dat een lening voor een tweede huis een groter fiscaal voordeel oplevert dan de lening voor een eerste eigen woning. Dat besluiten Lieven Van Belleghem, fiscaal docent, en Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer. Die lening voor een tweede huis, waarin de eigenaar niet zelf woont, is immers een federale bevoegdheid gebleven. En de regering-Michel heeft de spelregels (nog) niet veranderd. Dat maakt dat iemand die leent om een tweede huis te kopen en vervolgens te verhuren, een groter voordeel heeft dan iemand die leent om zijn eigen huis te kopen of te bouwen.

De Wever vraagt oplossing

Het partijbestuur van N-VA vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) te onderzoeken hoe die fiscale onrechtvaardigheid in de behandeling van een tweede woning opgeheven kan worden, "onder voorbehoud van de correctheid van de cijfers aangehaald in de pers". Dat meldt partijvoorzitter Bart De Wever. Ook hij wijst voor het fenomeen naar de "absurde logica" van de zesde staatshervorming. "De N-VA heeft die onlogische verdeling steeds betreurd", luidt het.

De partij herinnert er daarbij aan dat de Vlaamse regering de woonbonus op de eerste woning afbouwde. "Studies toonden aan dat de woonbonus zijn doel voorbij schoot en dat deze overheidssubsidie aan de huiseigenaars financieel niet langer houdbaar was. Ondertussen blijkt dat het afbouwen van de woonbonus absoluut geen schokeffect heeft teweeg gebracht op de woningmarkt", aldus nog de partijvoorzitter.

Groen: "Afschaffen bij tax shift"

Oppositiepartij Groen vraagt dat het fiscaal gunstregime voor de tweede woning afgeschaft wordt. De vrijgekomen middelen kunnen ingezet worden voor een lastenverlaging in het kader van een tax shift, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Groen meldt dat "uit een voorzichtige schatting op basis van beschikbare cijfers" blijkt dat 350.000 Belgen vandaag een tweede woning bezitten, in België of in het buitenland. "Dit is een stijging van 70% tegenover 2007. De eigenaars bevinden zich voor een overgrote meerderheid in de hoogste inkomensgroep. In tijden van budgettaire schaarste en woonnoden wil Groen dergelijke systemen van omgekeerde herverdeling niet laten bestaan".

Sp.a: "Gemiste kans"

Ook oppositiepartij sp.a vindt het niet kunnen dat de tweede woning fiscaal gunstiger blijkt dan de eerste woning. Vlaams parlementslid Michèle Hostekint vindt dat de meerderheidspartijen het probleem hadden moeten zien bij de hervorming van de woonbonus. Ze spreekt van een "gemiste kans om een onrechtvaardigheid weg te werken".

"De hervorming van de woonbonus maakt het voor starters al moeilijker om een eigen woning te verwerven", zegt Hostekint. Ze wijst erop dat de coalitie er bovendien niet voor koos om - zoals sp.a voorstelde - alleenstaanden en eenoudergezinnen een hogere woonbonus te geven. Anders dan een koppel moeten zij het immers met één inkomen doen. "Dat was toen een gemiste kans om een onrechtvaardigheid weg te werken. Maar nu blijkt er nog één te zijn, namelijk dat mensen die zich een tweede woning kunnen permitteren een fiscaal groter voordeel hebben", zegt Hostekint.

Ook is Hostekint niet meteen onder de indruk van het onderzoek naar fiscale rechtvaardigheid waar de N-VA vandaag melding van maakte. "Nu zeggen dat ze dat gaan onderzoeken lijkt op loutere introspectie", zegt ze.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234