Dinsdag 04/08/2020

Tweede debat kan boksmatch worden

Het campagnevliegtuig van John McCain, 'de Straight Talk Express', op de luchthaven van Nashville in Tennessee.Beeld UNKNOWN

door Tom Vandyck vanuit Boston

Vannacht Belgische tijd heeft in Nashville het tweede debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Obama en McCain plaats. In een campagne die de laatste dagen gekenmerkt werd door steeds meer persoonlijke aanvallen, kan dat een harde confrontatie worden.
Het eerste debat tussen de Republikein John McCain en de Democraat Obama, anderhalve week geleden in Saint Louis, was een al bij al beleefde aangelegenheid. Dat kan vannacht, om drie uur Belgische tijd, op de Belmont-universiteit in Nashville, Tennessee, wel eens heel anders uitpakken. McCain en Obama bestookten elkaar de laatste dagen met persoonlijke aanvallen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis kijkt McCain in de peilingen tegen een aanzienlijke achterstand aan. In een aantal cruciale strijdstaten, met voorop Florida en Ohio, moest hij de leiding uit handen geven. McCains campagnestrateeg Greg Strimple kondigde afgelopen weekend dan ook aan dat McCain de economische bladzijde zou omslaan en de focus van zijn campagne verleggen naar Obama's karakter. De McCaincampagne pakte daarop een televisiepot waarin ze Obama 'gevaarlijk' en 'oneervol' noemt.

De spot is gebaseerd op een slechts gedeeltelijk geciteerde uitspraak van Obama over de oorlog in Afghanistan. In augustus zei de Democraat: "We moeten onze taak volbrengen en daarom is het noodzakelijk dat we genoeg troepen ter plaatse hebben, zodat we niet alleen maar luchtaanvallen op dorpen uitvoeren en burgers doden." Van die volzin is in de McCainspot alleen het deel na de komma te horen.

De Republikeinse kandidaat-vicepresident Sarah Palin gaf zaterdag de aftrap voor de aanvallen toen ze Obama een terroristenvriendje noemde. Palin doelde daarmee op Obama's vermeende banden met de sixtiesradicaal Bill Ayers. Ayers, nu een professor op de universiteit van Chicago, was een van de leiders van de Weather Underground, een extreem linkse groepering die in de jaren zeventig bomaanslagen pleegde op Amerikaanse regeringsgebouwen en banken.

Volgens een artikel in de krant The New York Times waar Palin naar verwees, kennen Obama en Ayers elkaar slechts oppervlakkig. Tussen 2000 en 2002 zetelde Obama samen met Ayers in de raad van bestuur van het Woods Fund, een armoedebestrijdingroep in Chicago. Ayers, die uiteindelijk buiten beschuldiging gesteld werd voor de Weathermenaanslagen, stelde zijn huiskamer ter beschikking voor één Obamacampagnevergadering in 1995. In 2001 doneerde hij 200 dollar voor Obama's herkiezingscampagne voor de staatssenaat van Illinois.

Verwacht wordt ook dat de McCaincampagne ook zal inspelen op Obama's omgang met Tony Rezko, een voor corruptie veroordeelde vastgoedmakelaar uit Chicago. In een interview met de neoconservatieve New York Times-columnist Bill Kristol viel Sarah Palin Obama gisteren ook aan omwille van zijn lidmaatschap van de kerk van de controversiële dominee Jeremiah Wright.

Dat is merkwaardig, want toen de Wright-affaire afgelopen voorjaar losbarstte, verbood McCain de Republikeinen om het als campagnethema te gebruiken. "Ik heb beloofd om een respectvolle campagne te voeren", zei hij toen.

Labiel en wispelturig


Ook de Obamacampagne lanceerde ondertussen een televisiespot waarin ze McCain persoonlijk aanvalt. Daarin wordt de manier waarop de Republikeinse kandidaat op de kredietcrisis reageerde 'erratic' genoemd, een woord dat zoveel betekent als labiel en wispelturig.

Gisteren plaatste het Obamakamp ook een dertien minuten lange documentaire op het internet over McCains betrokkenheid bij de 'Keating Five'. Dat was een groep van vijf senatoren (McCain was de enige Republikein) die in 1989 beschuldigd werden van corruptie omwille van illegale politieke tussenkomsten ten voordele van bankier Charles H. Keating. Diens bank, de Lincoln Savings and Loan Association, ging datzelfde jaar over de kop. Het faillissement was deel van de bredere savings and loans-crisis eind jaren tachtig, toen honderden soortgelijke banken ten onder gingen. Die crisis kostte de regering alles bij elkaar 125 miljard dollar, toen de grootste bailout ooit.

Met de documentaire wil de Obamacampagne niet alleen McCains betrokkenheid bij die bankcrisis in de verf zetten, maar ook argumenteren dat de Republikein als supporter van deregulering mee aan de basis lag van de huidige kredietcrisis. McCain werd in 1991 door een Senaatscommissie vrijgesproken van corruptie, maar in het rapport wel bekritiseerd omdat hij de situatie slecht beoordeeld had.

Met de heen en weer vliegende modder wordt het bekijken of het debat vannacht in een scheldpartij ontaardt. Verwacht wordt dat McCain de gelegenheid te baat zal nemen om Obama aan te vallen. McCain moet daarbij wel opletten voor overacting. In het vorige debat kwam hij vaak zuur over, wat er deels toe bijdroeg dat hij verloor.


Een verslag van het debat van vannacht vindt u morgenvroeg op www.demorgen.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234