Vrijdag 09/06/2023

Britse variantUpdate

Tweede besmettingshaard in Houthulst: Britse coronavariant ook in voorziening voor personen met beperking

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In Houthulst is een tweede besmettingshaard van de Britse variant van het coronavirus opgedoken. In woonzorgcentrum De Groene Verte zijn er al 110 mensen besmet geraakt met de mogelijk besmettelijkere variant. In een voorziening voor personen met een beperking is er eveneens een uitbraak van de stam. En ook elders in de gemeente stijgt het aantal besmettingen.

Redactie

Zondagmiddag raakte bekend dat de West-Vlaamse gemeente Houthulst te kampen heeft met een uitbraak van de Britse variant: bijna 200 personen raakten daar besmet, waarvan 110 in een woonzorgcentrum. Dat nieuws is verontrustend, omdat de Britse variant erg besmettelijk is.

In De Vleugels in Houthulst, een voorziening voor personen met een beperking, is ook een uitbraak van de Britse variant van corona vastgesteld, meldde het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) later op de dag. Het gaat om 8 bewoners en enkele personeelsleden.

“Alle nodige maatregelen werden genomen om de personen met een handicap en het personeel optimaal te beschermen”, klinkt het. “De Vleugel heeft iedereen met een besmetting of risicocontact geïsoleerd. De voorziening laat extra testen uitvoeren.” Bewoners mogen voorlopig niet meer naar huis. Zij die thuis waren, mogen tijdelijk niet meer terugkeren naar het centrum. Ook bezoek en de dagwerking worden voor enkele weken stopgezet.

Ook elders in de gemeente stijgt het aantal besmettingen in de gemeente snel. En ook daar gaat het om de Britse variant. “Vrijdag waren er 40, nu al 85 terwijl dat er twee weken geleden slechts 8 waren”, klinkt het. “Er zijn 31 mensen ouder dan 65 jaar. Van de 85 besmette inwoners wonen er 29 in de kern van Merkem.”

De aanwezigheid van de nieuwe variant lijkt door die grootschalige detectie nu echt een nieuwe realiteit in ons land. Toch is het nodig de verspreiding zo goed mogelijk af te remmen.

Bruno Verhasselt, diensthoofd van het labo van het UZ Gent dat de gevallen vaststelde, wil vermijden dat de nieuwe stam te snel dominant wordt. Anders zal dat ook bij ons tot een nieuwe besmettingsgolf leiden en komen toekomstige versoepelingen onder druk. Een snelle toename van gevallen kan ook moeilijkheden veroorzaken voor de vaccinatiecampagne die in maart een versnelling hoger moet schakelen.

Woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem, een deelgemeente van Houthulst. Beeld RV
Woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem, een deelgemeente van Houthulst.Beeld RV

Dominante stam

De Britse variant zal volgens het diensthoofd onvermijdelijk de nieuwe dominante stam worden in ons land. “Het is een normale evolutie dat virussen die binnen komen in een nieuwe gastheer zich steeds beter aanpassen”, legt hij uit. “Ze zullen ons geleidelijk aan minder ziek maken, maar een overdracht zal steeds beter gaan. Dat is natuurlijke selectie.”

Verhasselt pleit wel voor een grootschalige screening om de Britse variant snel te detecteren. “We moeten screenen en zoveel mogelijk gevallen ontdekken”, klinkt het. “Mensen kunnen het virus onbewust overdragen omdat de helft geen symptomen heeft. Het aantal gevallen in Houthulst is ook zeer snel aan het stijgen.”

Het diensthoofd gelooft dat de Britse variant al veel meer besmettingen heeft veroorzaakt dan we tot vandaag denken. “We hebben meer dan honderd gevallen ontdekt”, klinkt het. “Je kan er van uitgaan dat minstens twee keer zoveel mensen besmet zijn, bij wie het nog niet ontdekt is. Als je die niet ontdekt, zullen die op hun beurt het virus verder uitdragen. Er zijn waarschijnlijk nog uitbraken bezig.”

Scholen

Alleen scholen, kinderopvang en medische diensten zoals Kind & Gezin blijven voorlopig open. “De oorzaak van de uitbraak is nog niet bekend, maar we zijn volop bezig met contacttracing”, aldus burgemeester Hindryckx. “Besmette personen moeten tien dagen in quarantaine, in plaats van zeven dagen bij een gewone besmetting.”

De burgemeester vroeg via de gouverneur ook al bijstand van Defensie om bij te springen in het woon-zorgcentrum. “De documenten werden vrijdag ingevuld, hopelijk kunnen vanaf dinsdag vier of vijf Defensiemedewerkers worden ingezet in het woon-zorgcentrum.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234