Zaterdag 19/10/2019

Twee uur Dutroux-theorieën op Franse televisie

Groot nieuws uit Frankrijk: Marc Dutroux was een geïsoleerde pervert en 'er bestaat geen netwerk'. Dat is de rode draad door een twee uur durende documentaire over de zaak-Dutroux, vanavond op France 2 in het magazine Faites entrer l'accusé. Nog voor de uitzending zorgde het programma voor controverse. De familie Russo stuurde een advocaat op de makers af en liet zich uit de reportage wegknippen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Of de Franse kijker vanavond iets wijzer zal geworden zijn, valt te betwijfelen. 'Waarom werd Dutroux vrijgelaten terwijl hij in 1989 al vijf jonge meisjes had ontvoerd en verkracht?', zo luidt een van de hamvragen die de uitzending wil behandelen. De vraag pleit niet echt voor de zorgvuldigheid van de makers, die zeggen te kunnen bogen op twee jaar research. Dutroux zat in 1989 al vier jaar veilig in de gevangenis voor zedenfeiten die hij had gepleegd in 1985.

Faites entrer l'accusé laat vanavond diverse partijen aan het woord zoals Julien Pierre (ex-advocaat van Dutroux), Monique Van Praet (een van de huidige), Frédéric Clément de Cléty (advocaat Michel Nihoul), Jean-Philippe Rivière (advocaat Sabine Dardenne), Georges-Henri Beauthier (advocaat Laetitia Delhez), Victor Hissel (ex-advocaat van de families Marchal en Russo) en enkele Franstalige journalisten. Zij redetwisten over de vraag die sinds de zaak-Allègre ook Frankrijk verdeelt: netwerk of geen netwerk? "Niets ondersteunt concreet de thesis van een netwerk", luidt de conclusie van presentator Christophe Hondelatte.

Aanvankelijk vormde een interview met Carine en Gino Russo de hoofdmoot van de uitzending. Nadat de ouders van de vermoorde Mélissa die te zien kregen, stuurden ze een advocaat naar Parijs om de verwijdering te eisen van alle aan hen gewijde passages. Volgens de Russo's was het interview gedraaid onder het voorwendsel van een heel ander programma en werden hun woorden via knip- en plakwerk verdraaid. Na dagenlange discussie bond France 2 in.

"Hun opzet was erg eenzijdig", vindt Michel Bouffioux (Journal du Mardi), een van de in de uitzending aan bod komende journalisten. "Ze trachtten me te dicteren wat ze wilden horen. Ze wisten heel precies waar ze naartoe wilden. Voor mij niet gelaten, maar dat men het dan niet voorstelt als een 'objectief onderzoek' waarin 'alle partijen aan bod komen'. Ik kan de houding van de Russo's perfect begrijpen."

Centrale gast in de uitzending is RTBF-journalist René-Philippe Dawant, die wordt opgevoerd als de journalistieke nestor met een "heldere en afstandelijke kijk" op de zaak. Hij lag mee ten grondslag aan diverse uitzendingen van het programma Au nom de la loi, die integraal waren gewijd aan het vrijpleiten van oplichter Michel Nihoul in het dossier-Dutroux. Nihoul werd in april door de Luikse KI doorverwezen naar het assisenhof en is straks een van vier beklaagden op het proces-Dutroux.

Volkomen ten onrechte, zo kan de Franse kijker vanavond vernemen. (DDC)

Faites entrer l'accusé

France 2 21.00

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234