Vrijdag 14/05/2021

Twee op drie jonge Vlamingen willen België behouden

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

België moet blijven bestaan. Meer nog, het federale niveau moet bevoegdheden terugkrijgen van de gewesten en de gemeenschappen. Dat vindt bijna 68 procent van de Vlamingen tussen 25 en 35 jaar, zo blijkt uit een onderzoek van socioloog Mark Elchardus (VUB).

Vandaag staat de Vlaamse formatie op een laag pitje wegens de viering van de Vlaamse feestdag, maar morgen gaan de onderhandelaars de laatste rechte lijn in. Zonder ongelukken zullen de onderhandelaars tegen 21 juli een akkoord hebben. Eerst moeten er wel nog enkele moeilijke knopen worden doorgehakt. Onder meer over de kinderbijslag en de woonbonus, maar ook over de wachtlijsten in de gezondheidszorg. De Vlaamse regering moet ook 1,4 miljard euro besparen.

Vraag is of de Vlaamse jongeren wakker liggen van die regeringsvorming. Zij dragen vooral België een warm hart toe. Drie kwart van alle Belgische jongeren wenst België te behouden, in Vlaanderen is dat bijna 68 procent. Zij menen zelfs dat de federale overheid bevoegdheden moet terugkrijgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Mark Elchardus en Petrus Te Braak (VUB), dat De Morgen kon inkijken. De sociologen ondervroegen 1.964 Nederlandstalige en Franstalige Belgen tussen 25 en 35 jaar.

Verwachtingen
Opmerkelijk is dat de deelnemers slechts uit twee zeer uiteenlopende antwoorden konden kiezen. Enerzijds de splitsing van België, anderzijds het behoud ervan plus de overheveling van Vlaamse, Brusselse en Waalse bevoegdheden naar het federale niveau.

Dat eerste is blijkbaar geen optie: slechts 32,2 procent van de Nederlandstalige jongeren wil dat de wegen van Vlaanderen en Wallonië scheiden. Bij de Franstaligen ligt dat cijfer met 15,3 procent nog een stuk lager. "Vooraf dacht ik dat ongeveer de helft een splitsing zou wensen", zegt Elchardus.

Naast de wensen peilden de sociologen ook naar de verwachtingen. Daar valt op dat 43,8 procent van de Nederlandstaligen verwacht dat Vlaanderen en Wallonië uit elkaar zullen blijven groeien, waardoor België op termijn niet kan blijven bestaan. Nog geen derde verwacht dat het land gesplitst wordt.

Brussel
De Franstaligen zien de toekomst van België somber in. Iets meer dan de helft gelooft dat beide landsdelen hun eigen weg zullen gaan, en 42 procent meent dat de Belgen een splitsing te wachten staat.

Elchardus: "Tegelijkertijd, en dat is eigenlijk een contradictie, denkt meer dan 75 procent dat België wel zal blijven bestaan, omdat Brussel alles bij mekaar houdt. Ook menen zij, meer dan de Nederlandstaligen, dat Vlamingen en Walen zoveel met elkaar gemeen hebben dat het land niet kan splitsen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234