Zaterdag 16/01/2021

Twee nieuwe elektriciteitscentrales nodig tegen 2011

Wie een vergunning wil krijgen voor de bouw van een nieuwe elektriciteitscentrale kiest het best voor een stoom- en gasturbine die tegen 2005 kan draaien en 350 MW aan stroom kan leveren. Net wat Electrabel en RWE van plan zijn op de BASF-site in Antwerpen.

brussel

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

De Creg is de controlerende en regelgevende instantie op de vrijgemaakte elektriciteitsmarkt. Van haar wordt onder meer verwacht dat zij een plan opstelt over de behoefte aan elektriciteitsproductie de volgende tien jaar. Officieel moest het rapport klaar zijn in januari 2002. "We zijn dus, tegen onze gewoonte in, rijkelijk laat", zei algemeen directeur Christine Vanderveeren gisteren. "Maar de Creg kan als jonge organisatie in één jaar tijd geen fatsoenlijk indicatief programma maken." Vanderveeren vergat gisteren wel te melden dat de spelers op de elektriciteitsmarkt nog steeds wachten op de tarieven voor het transport van elektriciteit voor het jaar 2003. De Creg moet nog werken aan het imago van 'steeds op tijd zijn', ook al kan in het geval van de transporttarieven ingebracht worden dat het niet alleen van de controle-instantie zelf afhankelijk is.

Maar goed, terug naar het indicatief uitrustingsprogramma voor elektriciteit. Dat bestudeert de toekomstige behoeftes aan elektriciteitscentrales in België. Zo een studie houdt rekening met de toekomstige vraag naar elektriciteit, met wat er voorhanden is op het vlak van grondstoffen en hoe die de volgende jaren zullen evolueren, met de maatschappelijke tendensen en verplichtingen op het vlak van milieu enzovoort. Een belangrijke factor is ditmaal ook de liberalisering van de stroommarkt. Dat maakt dat spelers niet verplicht kunnen worden om investeringen te doen in een productiepark. Zij zullen daar enkel toe overgaan als zij er voldoende rendement in zien.

Belangrijkste besluit van de studie is dat België vanaf 2005 een bijkomende elektriciteitscentrale van 350 MW nodig heeft en tot 2011 nog 700 MW aan Steg-capaciteit nodig heeft. Steg staat voor een stoom- en gasturbine, een productiesysteem dat momenteel als een 'groene' productievorm wordt gezien. De eerstvolgende jaren hoeft er dus niet al te veel te veranderen aangezien Electrabel en de Duitse elektriciteitsmaatschappij RWE, via de joint venture Zandvliet Power, een vergunning hebben aangevraagd voor de bouw van een centrale op het grondgebied van chemiereus BASF in Antwerpen. Die aanvraag beantwoordt volledig aan het scenario dat de Creg voor de volgende jaren heeft uitgetekend. De centrale moet goed zijn voor een productie van 395 MW en komt daarmee tegemoet aan de behoefte in 2005. De installatie zal dus zonder problemen worden goedgekeurd, ook al omdat staatssecretaris Deleuze voor het idee is gewonnen. Het gaat om een Steg-centrale die zowel stoom als stroom produceert. De stoom zal door BASF zelf gebruikt worden voor de eigen chemische productie.

De Creg maakte niet minder dan tien scenario's waarin met uiteenlopende varianten rekening wordt gehouden. Opvallend is dat de eerste vier scenario's die van een business as usual-scenario uitgaan, ondertussen volledig van tafel worden geveegd. In die eerste scenario's wordt nauwelijks rekening gehouden met milieuaspecten of met de introductie van een CO2-heffing. Een scenario dat geen rekening houdt met omgevingsfactoren heeft in de huidige samenleving geen schijn van kans. Het meest zijn ze bij de Creg gewonnen voor het zogenaamde Kyoto 1-scenario waarin groene stroom een belangrijke rol speelt en er rekening wordt gehouden met een CO2-heffing. In dat scenario is zoals boven vermeld 700 MW bijkomende productie nodig en nog eens 1000 MW aan zogenaamde piek-eenheden. Dat zijn centrales die de vraag op piekmomenten kunnen opvangen.

De indicatieve studie van de Creg stopt dus in 2011, vier jaar voor de eerste kerncentrale Doel I wordt stopgezet. In een volgende plan zal worden aangegeven hoe het gat kan worden opgevuld dat door het wegvallen van nucleaire energie wordt geslagen. Op basis van het huidige plan is nu al duidelijk dat aardgas de grote alternatieve energiebron wordt. Waar gas momenteel 29 procent van de energiebronnen in België uitmaakt, wordt dat in 2011 41 procent.

Nucleaire stroom zal tegen dan nog 46 procent van de bronnen innemen. Gas wordt algemeen gezien als een milieuvriendelijke bron, maar Thomas Lekane, directeur bij de Creg, wees gisteren ook op een aantal nadelen van gas. Zo is er het risico van een te grote afhankelijkheid van een klein aantal aardgasproducenten. De aardgasmarkt volgt bovendien de prijzen op de oliemarkt. Maar globaal bestaat volgens Lekane veel minder het risico dat de aardgasbronnen op wereldniveau uitgeput raken. Er komen ook geregeld nieuwe bronnen bij, stelt Lekane gerust.

Gas wordt belangrijkste energiebron van de toekomst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234