Vrijdag 10/04/2020

Twee medeplichtigen in zaak-Sekkaki weer op vrije voeten

Het Brugse parket excuseert zich intussen voor het gebrek aan feedback en nazorg voor een foute inval die de federale gerechtelijke politie deed in de loop van het onderzoek. Op 31 juli viel een speciaal arrestatieteam binnen bij een Antwerpse familie, omdat speurders dachten dat Mohammed Johri zich er schuilhield.

Op 23 juli ontsnapten drie gedetineerden met een helikopter uit de gevangenis van Brugge. Het ging om Ashraf Sekkaki, Abdelhaq Melloul-Khayari en Mohammed Johri. Samen met een vriend van Sekkaki had Lesley Deckers, het toenmalige liefje van Johri, de helikopter gehuurd. De vriend van Sekkaki, Lahoucine El Haddouchi, moest echter achterblijven in de gevangenis omdat de helikopter te zwaar was voor zes personen.Samen met de drie ontsnapte gedetineerden sloeg Lesley Deckers op de vlucht. Na een calvarietocht van negentien dagen werd ze op 11 augustus gearresteerd in Beringen-Mijn, waar ze zich schuilhield in het appartement van Latifa Raïss. Deckers was er terechtgekomen via een gemeenschappelijke vriendin van haar en Latifa, Kelly Slegers.“Tot dan had mijn cliënte nog nooit van Lesley Deckers gehoord”, zegt Thomas Bailleul, de advocaat van Raïss. “Het eerste contact tussen Latifa en Lesley dateert van 1 augustus, toen mijn cliënte telefoon kreeg met de vraag onderdak te verschaffen. Drie uur later stond Lesley voor de deur.”Raïss werd tegelijkertijd met Lesley Deckers opgepakt. De raadkamer in Brugge verlengde onlangs het arrestatiebevel, maar de advocaat van Raïss ging tegen die beschikking in beroep. “Volgens de raadkamer was er risico op collusie”, zegt Bailleul. “Ze dachten dat Latifa informatie zou doorspelen aan derden. Maar dat kon technisch gesproken niet: iedereen die van ver of dichtbij met de ontsnapping te maken had, zat op dat moment al in de cel.”

Claustrofobie

Zelf was Latifa Raïss niet aanwezig op de zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). De 36-jarige vrouw, die eerder al een psychiatrische behandeling kreeg, gaf verstek om medische redenen. “Ze is claustrofobisch”, aldus haar advocaat. “Men heeft haar volledig geblinddoekt willen overbrengen van de gevangenis in Brugge naar de KI in Gent. Maar mijn cliënte sloeg volledig tilt. Zonder blinddoek kon blijkbaar niet.”Ook Bekime Sinanovski werd door de KI vrijgelaten, zij het onder voorwaarden. De huisbaas van het appartement in Sint-Jans-Molenbeek waar Abdelhaq Melloul-Khayari zich schuilhield samen met zijn broer, mag geen contact hebben met de overige betrokkenen in het dossier en mag niet zonder toestemming naar het buitenland. “Het is duidelijk dat mijn cliënt niet betrokken was bij de voorbereiding van de ontsnapping”, zegt Sinanovski’s advocaat Paul Lommelen. “Hij heeft de vraag gekregen onderdak te geven aan de broers en deed dat ook.” Sinanovski geeft wel toe dat hij een van de broers kende en zegt dat hij wist dat Abdelhaq Melloul-Khayari werd gezocht.Wat Lesley Deckers betreft, was de KI in een minder gulle bui. Zij blijft in de cel. Hans Rieder, haar advocaat, had gevraagd zijn cliënte vrij te laten voor de verdere duur van het onderzoek, maar volgens de KI is het risico dat Deckers zich zal onttrekken aan de rechtsgang te groot, om logische redenen. Deckers blijft nu een maand langer in de cel.

Verontschuldigingen

Het parket van Brugge, dat het onderzoek voert naar de ontsnapping uit de gevangenis, wenst zich intussen te excuseren bij de Antwerpse familie Yougil. Volgens een tip die bij de Brugse speurders was binnengelopen, verschool Mohammed Johri zich ;in hun woning in Hoboken. Op 31 juli viel een arrestatieteam er binnen. Dat gebeurde met de nodige politiemacht. De voordeur werd geforceerd, de trapleuning beschadigd en een dakraam toegetakeld. De hele familie, kinderen incluis, werd onder schot gehouden.“Alles bijeen hebben we voor zo’n 10.000 euro schade”, aldus Nora Yougil, die zegt dat ze het op haar 24-jarige broer Hoesin hadden gemunt, van wie de agenten dachten dat hij Johri was. “We zijn allemaal erg getraumatiseerd”, zegt Nora. “Een agent vond het achteraf zelfs nodig te zeggen dat ik nu ook eens iets had meegemaakt.”Het parket van Brugge geeft toe dat de nazorg beter had gekund. “Maar we zouden het precies op dezelfde manier overdoen. Bij vuurwapengevaarlijke mannen ga je niet aanbellen. Daar val je binnen. Als een agent werkelijk heeft gezegd wat dat meisje beweert, dan zijn excuses niettemin op hun plaats.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234