Vrijdag 22/10/2021

Twee kleuters besmet door hersenvliesontsteking in Hamme

Brussel / Hamme

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

De rest van de wereld mag dan al in de ban zijn van mond- en klauwzeer, in het Brabantse Hamme zorgen twee gevallen van hersenvliesontsteking voor onrust. Twee kleuters uit Hamme die besmet zijn met de bacteriële vorm van hersenvliesontsteking, zijn buiten levensgevaar. De meisjes van 3 en 3,5 jaar, die respectievelijk school lopen op De Veerman en Sint-Reinhilde in Hamme, verblijven nog in het Academisch Ziekenhuis in Jette maar hun toestand is stabiel. Een van hen zou al bijna volledig genezen zijn.

Vrijdag werd in beide scholen alarm geslagen. De twee kleuters voelden zich ziek en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Dendermonde. Daar werd de bacteriële vorm van hersenvliesontsteking vastgesteld, waarna de twee kleuters in allerijl doorgestuurd werden naar Jette. De gezondheidsdienst en ook het Centrum voor Leerlingenbegeleiding hebben daarop de noodprocedure in de betrokken scholen opgestart.

De directies van beide scholen benadrukken dat alle maatregelen genomen zijn om verdere besmetting te voorkomen. "De gezondheidsinspectie raadde ons aan om alle ramen open te zetten zodat alles goed kon verluchten en om alle gemeenschappelijke speelgoed te reinigen. Omdat we geen risicio wilden nemen, hebben we echt alles, tot de potloden en alle ballen van het ballenbad toe, gedesinfecteerd", zegt de directeur van De Veerman.

Vrijdag al kregen de kleuters in de twee scholen het middel Zitromax toegediend, bedoeld als preventiemaatregel en om de mogelijk reeds besmette leerlingen te beschermen tegen de bacterie. "In een brief, die ook meteen vertaald werd voor de Turkse ouders, werden alle ouders verwittigd en aangemaand om meteen naar de huisarts te stappen bij symptomen als braken en hoge koorts", zegt de directeur van De Veerman. Meer maatregelen nemen zou volgens de gezondheidsinspectie onnodig zijn. Beide scholen zijn dan ook niet van plan de deuren te sluiten. Wel is een hobbybeurs die zaterdag in De Veerman zou plaatsgrijpen, afgelast. "Dat werd door de ouders van het oudercomité beslist. Hun motivatie was dat het gewoonweg om psychologische redenen beter zou zijn de beurs af te gelasten", aldus de directeur.

Vrijdag was er wel sprake van algemene paniek, vooral omdat vorige week een zevenjarig jongetje van nog een andere school bezweek aan wat hersenvliesontsteking leek te zijn. Na een autopsie bleek echter dat dat niet het geval was.

Omdat de twee kleuters die door een hersenvliesonsteking getroffen werden niet naar dezelfde school gaan, elkaar niet kenden en niet in elkaars buurt wonen, is paniek over een heuse epidemie vooralsnog niet terecht. "Het is toeval", zegt Marie-Louise Vandenbergen, verpleegster en grootmoeder van een van de meisjes. "Ook een baby van acht maanden zou besmet zijn, maar ook dat kan onmogelijk in verband gebracht worden met de hersenvliesontsteking bij een van de meisjes", aldus Vandenbergen. "Als er deze week geen nieuwe gevallen in een van beide scholen opduikt, dan is de incubatietijd verstreken en kunnen we weer op beide oren slapen."

'Omdat we geen risicio wilden nemen, hebben we echt alles, tot de potloden en alle ballen van het ballenbad toe, gedesinfecteerd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234