Zaterdag 21/05/2022

Twee keer prijs voor theatermaker Eric De Volder

De tien winnaars der Vlaamse Cultuurprijzen zijn bekend. Cultuurminister Paul Van Grembergen bedeelde zowat alle kunstdisciplines min of meer gelijk, gisterenavond tijdens de uitreiking in de Bourla. Alleen in de podiumkunsten vielen er twee prijzen en dus meer centen te verdelen. En Frie Leysen, directrice van het KunstenFESTIVALdesArts, kreeg de carrièreprijs.

beeldende kunst

Anne-Mie Van Kerckhoven

WIE Niet Dirk Braeckman en ook niet Jan Van Imschoot maar Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951) heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst (12.500 euro) binnengerijfd. De oudste van het drietal genomineerden dus, wat meteen bevestigt dat de prijs beeldende kunst als een carrièreprijs wordt beschouwd. Van Kerckhoven paart filosofie (Rorty, Leibniz...) aan computerbeelden, wat leidt tot complexe, interactieve beeld- en geluidsinstallaties. Vorig jaar toonde de Antwerpse kunstenares opmerkelijke projecten in Kunsthalle Lophem (de video-installatie Dieper) en galerie Zeno X.

JURY De jury prijst haar "bijzonder koppig, consequent en zich steeds vernieuwend en ontwikkelend oeuvre" en waardeert "het buitengewoon experimentele karakter, het niet-resultaatgericht denken over kunst". Van Kerckhoven vervult haar "sociale rol als kunstenares, lerares (aan de Academie in Gent en de Rijksakademie in Amsterdam, WD) en rolmodel met glans".

cultureel erfgoed

Tinne Vandensande & Marc Jacobs

WIE De jaarlijkse Prijs voor Cultureel Erfgoed 2003 (12.500 euro) gaat naar twee mensen die het stof van de erfgoedsector hebben geblazen. Tinne Vandensande werkt sinds de jaren tachtig projecten uit voor de Koning Boudewijnstichting. Zo haalde ze de Open Monumentendagen naar België en richtte ze het Contactforum voor Erfgoedverenigingen op. Marc Jacobs, directeur van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur, behoort tot de nieuwe generatie volkskundigen in Vlaanderen. Hij kent zowel klassieke mythologie als Superman-strips en onderzoekt zowel carnavaltradities als nieuwe folklore op het internet. Vandensande en Jacobs werkten samen aan een campagne actuele volkscultuur van de Boudewijnstichting en maakten een doorlichting van de sector (2003). Andere genomineerden waren het Stadsarchief en de dienst Collectiebeleid.

JURY Tinne Vandensande en Marc Jacobs zijn "knooppunten van erfgoednetwerken". Ze hebben allebei "baanbrekend werk verricht, vooral op het vlak van actualisering en het wegwerken van barrières tussen professionelen en vrijwilligers".

film

Jan De Clercq

WIE Jan De Clercq is de eerste laureaat van deze nieuwe, jaarlijks toegekende cultuurprijs (10.000 euro). In Brugge was hij (mede)oprichter van het toonaangevende driecontinentenfestival Cinema Novo en de arthouse-bioscoop Lumière. De Clercq is ook steeds meer aanwezig in de rest van Vlaanderen en Brussel. Enkele jaren geleden debuteerde Jan De Clercq als producent met de internationaal gelauwerde film Meisje van Dorothée van den Berghe. Met het verdeelhuis Lumière Distributie bracht hij kwaliteitsfilms als La meglio gioventù, Mille mois en Uzak in de Belgische bioscopen in roulatie. Nog vorig jaar speelde hij een belangrijke rol bij de herprofilering van het Europees Filmfestival van Brussel. Andere genomineerden voor de prijs waren Rits-directeur Bert Beyens en het festival Open Doek.

JURY Volgens de jury is de bijdrage van de winnaar aan de filmcultuur in Vlaanderen "erg groot". Met het vorig jaar opgerichte Lumière Distributie ging De Clercq in tegen "de monopolisering in de distributie van nationale en internationale kwaliteitscinema".

vrijwilliger

Fons Dierickx

WIE Net als in de erfgoedsector werd een persoon boven een instelling verkozen. En nog een overeenkomst: de Prijs voor de vrijwilliger van 2003 (10.000 euro) gaat naar dezelfde sector. Winnaar Fons Dierickx is immers voorzitter van de koepelorganisatie Heemkunde Vlaanderen, de dynamische opvolger van het wat stoffige Verbond voor Heemkunde. Dierickx haalde het van de andere twee genomineerden: de Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) voor het project Talentenjacht en de multiculturele vereniging Moussem.

JURY Fons Dierickx wordt zowat als de heilige van de vrijwilligers beschouwd. De jury heeft het over een "bescheiden en discrete sleutelfiguur" en prijst zijn "veranderingscapaciteit" en "innoverende kracht". "Met een ongelofelijk gevoel voor diplomatie en mensenkennis, gekoppeld aan assertiviteit en koppigheid waar nodig, slaagde hij erin om een eerder problematische organisatie om te vormen tot een slagkrachtiger vrijwilligersvereniging."

muziek

Kris Defoort

WIE Een rocker, een contratenor-dirigent en een componist-jazzmuzikant: Mauro Pawlowski, René Jacobs en Kris Defoort vielen nauwelijks te vergelijken. De keuze van de jury voor de Muziekprijs (10.000 euro) viel op Defoort, misschien wel de veelzijdigste van het drietal. Hij is jazzpianist, klassiek componist en arrangeur. Kris Defoort schrijft werk voor zowel klassieke als jazzensembles, maar ook voor muziektheater. Sinds 1998 is hij componist in residentie bij Het Muziek Lod.

JURY "Met zijn in 1998 opgerichte jazzensemble Dreamtime creëert hij een hoogsteigen muzikale taal die op een originele manier de traditionele jazzband herdefinieert. Deze groep werkte samen met de Beethoven Academie ook mee aan zijn grootste verwezenlijking tot hier toe, de opera The Woman Who Walked Into Doors (uit 2001, geregisseerd door Guy Cassiers, WD). In 2003 kende de productie nog steeds een internationaal succes op grote festivals als de Ruhrtriënnale."

podiumkunsten en toneelliteratuur

Eric De Volder

WIE Beeldende kunstenaar, schrijver en regisseur Eric De Volder pakt twee prijzen, samen 22.500 euro groot, mee naar huis. Zijn theatertekst Zwarte vogels in de bomen (2002) werd bekroond met de driejaarlijkse Prijs voor Toneelliteratuur (12.500 euro). Daarnaast mocht De Volder, artistiek leider van Ceremonia, ook de nieuwe, voortaan jaarlijks toegekende Prijs voor Podiumkunsten (10.000 euro) in ontvangst nemen. Hij dankt beide trofeeën aan zijn unieke theatertaal, die de laatste jaren bij het ruimere publiek erkenning vindt.

JURY "De afgelopen seizoenen maakte Eric De Volder voorstellingen op een erg hoog niveau. Met producties als Diep in het bos, Vadria en Zwarte vogels in de bomen bewijst hij keer op keer hoe ongemeen boeiend zijn onderzoek van 'taal en leven' wel is. Met de voorstelling Achter 't eten heeft hij echt een meesterwerk aan zijn oeuvre toegevoegd."

algemene culturele verdienste

Frie Leysen

WIE Frie Leysen krijgt deze nieuwe cultuurprijs ter waarde van 20.000 euro ter bekroning van haar hele loopbaan. Leysen gaf kunstencentrum deSingel in Antwerpen een internationaal profiel en stichtte in 1994 het KunstenFESTIVALdesArts. Dat tweetalige festival brengt internationaal talent en grote namen als Lucinda Childs, William Forsythe en Trisha Brown naar de hoofdstad.

JURY Klauwende Vlaamse leeuw of niet, de jury herinnert eraan dat het FESTIVAL vorig jaar nog door de cultuurminister van de Franse Gemeenschap "het paard van Troje van de Vlamingen in Brussel" werd genoemd. Uit het juryrapport: "De heer Miller trok even later zijn woorden terug (...), maar van zoveel wantrouwen dreig je de moed te verliezen. Maar dat is dan weer buiten Frie Leysen gerekend, die (...) voor een van de meest kranige en koppige vrouwen uit het culturele landschap mag doorgaan."Ward Daenen

Gisteren ontving Geert Buelens de driejaarlijkse Prijs voor Kritiek & Essay voor zijn publicatie Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie (2001). Dat nieuws raakte evenwel al in december bekend. Daarnaast was er ook aandacht voor de eerder uitgereikte Prijzen van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur en Strip, respectievelijk toegekend aan Filip De Pau en Dick Matena.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234