Zondag 29/03/2020

Sp.a

Twee kandidaat-voorzitters voor sp.a, maar één visie?

John Crombez.Beeld PHOTO_NEWS

Nu het formele startschot voor de voorzittersverkiezingen bij sp.a gegeven is, hebben huidig voorzitter Bruno Tobback en uitdager John Crombez elk hun visie klaar voor de partij. Allebei reiken ze volop de hand aan kleine en grote initiatieven in het middenveld, willen ze de lokale afdelingen versterken en schuiven ze het basisinkomen voor iedereen naar voren als alternatief idee.

Met het verstrijken van de deadline voor kandidaturen, steken de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten nu ook formeel van wal. Meteen vallen bij de 55.000 leden ook de intentieverklaringen van kandidaten Crombez en Tobback in de bus. En die zijn opvallend gelijklopend.

Starten doen beiden met een terugblik op de socialistische verwezenlijkingen uit het nabije en wat verdere verleden. Vervolgens passeren de dreigende afbraak van ons sociaal systeem, het gevaar van de centrumrechtse regeringen en de stijgende ongelijkheid de revue. Waarop zowel Tobback als Crombez onder meer het idee van een basisinkomen voor iedereen aanhalen als voorbeeld van hoe het anders kan. Al dan niet met nog wat reserves.

Bruno Tobback.Beeld PHOTO_NEWS

En ook hun visie op de toekomst van de partij zelf loopt erg gelijk. Waar Crombez weer aansluiting wil vinden "bij alles wat spontaan bruist en borrelt in de samenleving", wil Tobback "een luisterend oor én een megafoon bieden aan de helden van alledag, waar ze ook vandaan komen". Nauwere samenwerking met burgerinitiatieven en partners uit het middenveld is voor allebei een must.

Sp.a moet ook opnieuw een partij worden waarin de leden en lokale afdelingen centraal staan, analyseren de kandidaten voorts. "De partij, dat zijn onze leden", aldus Tobback, die opmerkt dat afdelingen en leden "overal even belangrijk" zijn. "We kunnen niet zonder sterke lokale afdelingen", klinkt dat bij Crombez, die spreekt van "het kloppend hart" en de "voelsprieten op het terrein".

Studiedienst

Toch liggen de accenten soms ook anders. Als voorzitter maakte Tobback de voorbije jaren werk van de inhoudelijke vernieuwing, inclusief de versterking van de studiedienst. Hij onderstreept dan ook het belang van een performante studiedienst en doorgedreven vorming voor leden en mandatarissen. Crombez bevestigt die noodzaak, maar merkt niettemin op dat de archieven van het partijhoofdkwartier intussen "kilo's analyses, onderzoeken en verklaringen herbergen", die pas zin krijgen als ze ook vertaald worden in acties.

Door te onderstrepen dat de sp.a-militanten "een partijtop verdienen die zich in het zweet werkt, aan één zeel trekt en doet wat ze zegt" verwijst Crombez ook wat omzwachteld naar de kritiek van de jongste tijd op het parcours van Tobback. En naar diens gebrek aan steun onder de partijtoppers. "De partij moet worden geleid door een groep mensen. Niet door één persoon of door enkelen. De partij vernieuwen moet de zaak van allen zijn", merkt de Oostendenaar op.

Tobback lijkt dan weer de anonieme kritiek in de media en de gerichte lekken rond zijn leiderschapsstijl op de korrel te nemen. "Discussiëren, soms op het scherp van de snee, doen we zeker. Maar we blijven familie. En met familie gaan we hartelijk om", vindt hij. "Voor ons geen kil individualisme, maar warm kameraadschap."

Springen er voorts nog uit bij Crombez: de belofte van nieuwe afspraken rond de decumul en de lijstvoorming om zo nieuwe, jonge mensen kansen te geven, een focus op de vergroening van de economie en een grotere rol binnen de Europese Socialistische Partij. Tobback pleit onder meer voor de afschaffing van de notionele intrestaftrek en zet het vormingsinitiatief 'School van Brood en Rozen' en de coöperatieve 'Samen Sterker' in de kijker.

Waar beide kandidaten het tot slot volmondig over eens zijn, is dat er veel werk op de plank ligt voor de nieuwe voorzitter. Om de partij intern klaar te stomen voor minstens enkele jaren van oppositiewerk, maar ook om de gebaande paden te verlaten en opnieuw met een "warm en sociaal alternatief" te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234