Donderdag 08/12/2022

Twee journalistenbonden fuseren

De algemene vergadering van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) heeft vanmiddag in Brussel nagenoeg unaniem de intentie tot fusie goedgekeurd met de Vereniging van Journalisten van de Periodieke Pers (VJPP). Deze operatie moet eind 2009 rond zijn. Bedoeling is ook te komen tot een gelijkschakeling van de twee wettelijke statuten.

Twee statuten
Ons land kent momenteel twee journalistenstatuten. De wet van 1963 kent de titel van 'beroepsjournalist' toe aan journalisten die algemeen nieuws brengen, een KB uit 1965 regelt het statuut van 'journalist van beroep' voor wie actief is in de meer gespecialiseerde pers. De eerste groep vindt thans onderdak bij de AVBB (aan Vlaamse kant bij de Vlaamse Vereniging van Journalisten), de tweede bij de VJPP. België is een van de enige landen waar een dergelijke opdeling nog bestaat.

Politieke wil
Met het oog op de gelijkschakeling van de statuten zal aan de politieke wereld gevraagd worden het KB uit 1965 betreffende de erkenning van journalist van beroep op te heffen.

Aan de erkenningscommissies, bestaande uit uitgevers en journalisten, zal hierna gevraagd worden de notie 'algemeen nieuws' uit de wet van 1963 voortaan breder te interpreteren en ook te gaan toepassen op journalisten die meer gespecialiseerde informatie brengen.

Financiële gevolgen
De AVBB zal hierover eveneens nog moeten praten met de uitgevers, daar deze operatie voor hen financiële consequenties heeft. Enkel journalisten erkend in het kader van de wet van 1963 hebben immers recht op het aanvullend journalistenpensioen waartoe ook de uitgevers bijdragen. Als ook de journalisten van beroep dit statuut verwerven zullen deze uitgaven stijgen.

Aandeelhouder
De tweede grote beslissing was de terugtrekking als aandeelhouder van de Journalisten Auteursmaatschappij (JAM) op voorwaarde dat er samenwerkingsakkoorden worden gesloten. De controledienst op de beheersvennootschappen van auteursrechten meldde de JAM al in 2005 dat alleen rechthebbende auteurs aandeelhouder kunnen zijn.

Om de samenwerking tussen de stichtende verenigingen AVBB en VJPP (periodieke pers) en de JAM duurzaam te houden en te vermijden dat anderen de controle zouden verwerven zullen samenwerkingsakkoorden worden opgesteld.

Zo wordt gestreefd naar een gezamenlijk onderkomen - de JAM wil haar huidig pand verkopen en een nieuw kopen waar ook plaats is voor de andere organisaties -, het delen van gemeenschappelijk personeel, informaticaplatform en onthaaldiensten. (belga/edp)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234