NieuwsPolitie
Twee grootste politiebonden stemmen voorwaardelijk in met nieuw sociaal akkoord: loonsverhoging en betere voorwaarden voor politie
De twee grootste politievakbonden, NSPV en VSOA, hebben voorwaardelijk ingestemd met een nieuw sociaal akkoord. ACV en ACOD stemden tegen. Die laatste dreigt met een staking.
Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft het over een “tussenakkoord” over een substantiële verbetering van het statuut van het politiepersoneel. “Voor het eerst sinds de oprichting van de Geïntegreerde Politie in 2001 wordt een structurele loonsverhoging doorgevoerd, gemiddeld met 5 procent, en worden de loopbaanmogelijkheden en arbeidsomstandigheden verbeterd”, luidt het.
Bij NSPV valt te horen dat het akkoord “een begin” is. “Er zijn verschillende delen. Je moet de toekomst voorbereiden”, klinkt het. “Het is niet dat de boeken nu dicht kunnen.” De vakbonden ACOD en ACV stemden tegen, maar dat staat een uitvoering van het akkoord niet in de weg.
ACV Politie vond dat vooral voor het administratieve politiepersoneel de loonsverhoging niet ver genoeg gaat, zegt vakbondssecretaris Joery Dehaes. Daarnaast bleven beloften van de minister over de toekomst volgens hem te vaag. “Bij onze leden leeft argwaan die voortkomt uit het verleden. Ze willen liever iets concreet en afgeklopt zien.”
ACOD dient meteen een nationale stakingsaanzegging in, met start op 15 februari.
In november voerden de politievakbonden verschillende acties in Brussel en op de luchthaven van Zaventem. De actie was het gevolg van vastgelopen loonsonderhandelingen. De bonden verzetten zich ook tegen een herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie. Daarnaast leeft er onvrede over een gebrek aan middelen voor de politiediensten.