Woensdag 18/05/2022

War on Drugs

Twee granaten, een schotwonde en een doorzeefde gevel: drugsoorlog blijft Antwerpen teisteren

In Ekeren is donderdagavond een woning beschoten van een 74-jarige dame.  Beeld Marc De Roeck
In Ekeren is donderdagavond een woning beschoten van een 74-jarige dame.Beeld Marc De Roeck

In de week waarin Europol waarschuwt voor toenemend drugsgeweld wordt Antwerpen opnieuw getroffen door twee granaten, een schotwonde en een doorzeefde gevel. Politie en stadsbestuur schuwen grote woorden. ‘De evaluatie van het Stroomplan loopt.’

Michiel Martin

Alweer een granaat. Alweer een doorzeefde gevel. In Antwerpen is er niemand nog die een wenkbrauw fronst bij een laatste uitwas van de gewelddadige drugsoorlog die de stad al goed drie jaar teistert. De teller staat al op ruim zeventig schietpartijen en aanslagen met handgranaten. Bij ontmijningsdienst DOVO moeten ze de route naar Antwerpen niet meer in de gps ingeven.

De laatste reeks geweldplegingen begon in de nacht van woensdag op donderdag. Omstreeks 1 uur gooiden onbekenden een granaat naar binnen via een verbrijzelde ruit in de voordeur, gelukkig zonder ontploffing. In het district Ekeren werd de nacht nadien de gevel van een 74-jarige vrouw doorzeefd met een machinegeweer, wellicht een kalasjnikov. Hoewel het onderzoek door het Antwerpse parket nog loopt, lijkt de link met het drugsmilieu sterk aanwezig. In het geval van de 74-jarige vrouw gaat het mogelijk om een vergissing binnen het drugsmilieu.

Alsof dat nog niet genoeg was, liepen nóg twee incidenten binnen bij de politie over de nacht van donderdag op vrijdag. In Merksem werd door de politie de lepel van een granaat gevonden in de buurt van een beschadigde appartementsgevel. Waarschijnlijk ontplofte de granaat in het nabije grasveld. En in een politiekantoor in de Antwerpse Stuyvenbergwijk liep een man binnen met een schotwonde, die beweerde dat hij zonder reden werd beschoten.

Prelude

Het lijkt bijna alsof het driejaarlijkse drugsrapport van Europol en drugsagentschap EMCDDA, dat dinsdag werd voorgesteld, is geïnterpreteerd als een prelude door het drugsmilieu. In het rapport werd namelijk niet alleen gewaarschuwd voor de toenemende drugstrafiek, maar ook voor de toename in geweld en corruptie. Zo telde de Antwerpse politie in 2018 22 gewelddaden die gelinkt waren aan het milieu, in 2019 waren dat er eind september al 19. Gezien de nieuwe incidenten lijkt een daling dus van de tafel.

“We waarschuwen daar zelf al vele jaren voor”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Er zijn dan ook heel wat maatregelen genomen de voorbije jaren waarbij wij als stad meer dan onze verantwoordelijkheid nemen.” Zo werd in maart, na een reeks incidenten rond Park Spoor Noord, tijdelijk de politieaanwezigheid verhoogd. De eerste maand werden daarbij onder meer zo’n zes verboden wapens in beslag genomen. Over de structurele impact van maatregelen wordt echter niet gecommuniceerd.

Die lijkt futiel, en die teneur heerst zowel bij bestuur als politie. Nadat De Wever in maart de federale gerechtelijke politie met de vinger wees – “Net als alle Antwerpenaars vraag ik mij af waar de arrestaties blijven” – ging het hoofd van de afdeling drugs, Manolo Tersago, samen met drugsmagistraat Ken Witpas in de verdediging in een zeldzaam interview in Humo. “Wij pleiten al langer voor een andere aanpak”, klonk het.

Stroomplan

In zijn War on Drugs zou De Wever volgens hen te lang gefocust hebben op straatgarnalen, niet op het niveau daarboven. Daar zit het grote geld, en daar ontstaan de spanningen. “Drugsbendes zijn bedrijven, maar als ze een handelsgeschil hebben, kunnen ze niet naar een rechtbank stappen”, aldus Tersago over de logica achter het geweld. Het veelbesproken Kali-team, waarin onder meer specialisten van de federale en lokale politie samen op de Antwerpse drugsclans werken, maakte ook geen al te beste indruk in dat interview.

Grote woorden worden nu echter geschuwd door beide partijen. De wederzijdse hoop lijkt te rusten op het beruchte Stroomplan. De redenering: structurele barrières in de haven moeten de toevoer van cocaïne afsnijden, de broodwinning van de clans terugdringen en zo ook de territoriumstrijd overbodig maken. “De evaluatie van het Stroomplan loopt”, zegt Vermant. Eind dit jaar komt een UGent-onderzoeksgroep met aanbevelingen. De grote vraag lijkt nu al: wat als die toevoer niet af te snijden valt?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234