Woensdag 26/06/2019

nieuw schooljaar

Twee derde van de ouders brengt kinderen met auto naar school

Beeld BELGA

Twee derde van de ouders die zijn kinderen naar school begeleidt, doet dat met de auto. Ook al bedraagt de helft van die verplaatsingen minder dan drie kilometer. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van research- en consultancybureau Indiville in opdracht van mobiliteitsorganisatie Touring.

Uit het onderzoek bij meer dan 6.300 Belgen blijkt dat zeven op de tien ouders met schoolgaande jeugd hen naar school begeleiden. Voor twee derde is de auto het voornaamste vervoermiddel. De helft van die verplaatsingen bedraagt minder dan drie kilometer. Bijna een op de zeven begeleidt zijn kinderen dagelijks te voet naar school, een nagenoeg even groot aantal doet dat met de fiets.

"Het aantal fietsende scholieren moet echt omhoog, want de afstanden woon-school zijn meestal nog een stuk korter dan deze van woon-werk", vindt Touring. "Wetende dat een vierde van het spitsverkeer schoolverkeer betreft, kan dit van grote invloed zijn op de reductie van de files."

Als de afstand boven de drie kilometer gaat, kiest zelfs vier op de vijf ervoor om zijn kinderen met de auto te brengen. Voor de helft van de ouders is snelheid het belangrijkste argument om kinderen met de auto te brengen. Voor een kwart is de route te onveilig. Bij een op de vijf ligt de school op weg naar het werk. Ook een gebrekkig openbaar vervoer of onvoldoende alternatieven zijn belangrijke redenen om voor de auto te kiezen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden