Zondag 18/08/2019

Brand Beringen

Twee brandweermannen komen om bij zware brand in Beringen: ‘Een zwarte dag voor ons korps’

Ondertussen werd het ", 11/08/2019 14:23, in BERINGEN. BEST QUALITY AVAILABLE - BELGA PHOTO PINO MISURACA Beeld BELGAONTHESPOT

In Beringen, in Limburg, zijn twee brandweermannen omgekomen bij een hevige brand in een leegstaand pand. Dat bevestigt zonecommandant Bert Swijsen. Er vielen ook vier gewonden tijdens de interventie. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet duidelijk.

Heel vroeg deze ochtend vatte een leegstaand gebouw in de Koolmijnlaan in Beringen vuur. Terwijl de interventieploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan, zegt de zonecommandant. Niet alle brandweermannen konden zichzelf daarbij in veiligheid brengen. “Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in”, klinkt het in een persbericht.

“De maximale inzet van alle collega’s tijdens de zoekactie ten spijt, werden de 2 vermiste brandweermannen helaas levenloos teruggevonden door hun collega’s”, aldus zonecommandant Bert Swijsen. “Het gaat om twee vrijwilligers, twee jonge vaders. Ze hadden voldoende ervaring maar er is helaas altijd een risico. Het is niet de bevatten dat ze er niet meer zijn. Het gaat om twee goedlachse kerels, die deel waren van een grotere vriendengroep. Dit is een zwarte dag voor ons korps.”

Beeld BELGA

Daarnaast raakten ook vier brandweermannen van de zone Zuid-West Limburg gewond, drie mensen zijn lichtgewond en één persoon is zwaargewond. De lichtgewonden zijn met rookintoxicatie naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht, één brandweerman is met zwaardere verwondingen naar een ziekenhuis in Leuven gevoerd. Alle slachtoffers zijn van post Heusden-Zolder.

De brandweermannen die bij de interventie aanwezig waren, worden momenteel opgevangen en krijgen psychologische ondersteuning.

Burgemeester Thomas Vints (CD&V) bedankt alle ploegen en veiligheidsdiensten voor hun inzet. “Ik wil de betrokken ploegen en de getroffen families mijn steun betuigen. Dit is een zwaar verlies voor de brandweer.”

Gerechtelijk onderzoek

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er wordt wel aan de buurtbewoners in Beringen-Mijn gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden wegens geurhinder. Brandweer en politie vragen om de buurt van de Koolmijnlaan in Beringen te vermijden. De Koolmijnlaan blijft tot nader bericht afgesloten voor alle verkeer.

De gerechtelijke diensten zijn intussen een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. In het verleden waren er al brandjes in het leegstaande gebouw. “De politie trof er weleens personen aan. Het gaat echter om een onbewoond pand. We hebben voorlopig geen indicaties dat er de voorbije nacht iemand aanwezig was”, zegt burgemeester Vints. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden