Zondag 22/05/2022

Twee bankcommissies uit de startblokken

BRUSSEL l Twee potentieel explosieve commissies zagen gisteren het licht in de Kamer. De onderzoekscommissie die moet nagaan of in de Fortiszaak de scheiding der machten is geschonden en de bijzondere commissie, bestaande uit kamerleden en senatoren, die zich zal buigen over de aanpak door de regering Leterme I van de bankcrisis.

De oprichting van beide commissies verliep in een serene sfeer, in schril contrast met de ontstaansgeschiedenis. Het onderwerp is dan ook politiek uiterst gevoelig. Inzet voor CD&V in de eerste commissie is het zuiveren van de naam van gewezen premier Yves Leterme en Justitieminister Jo Vandeurzen. In diezelfde commissie dreigt de PS de aanval in te zetten op minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Aan de installatie gingen dagen van getouwtrek over het voorzitterschap vooraf. Aanvankelijk zou het cdH de voorzitter leveren, uiteindelijk werd toch gekozen voor Open Vld-fractieleider Bart Tommelein. Die belooft absolute neutraliteit. "De commissie heeft niet de bedoeling om mensen wit te wassen, noch om iemand te beschuldigen. Iedereen is onschuldig tot bewijs van het tegendeel."

Maar een sinecure wordt het niet. Maandag stelt de commissie vier experten aan die drie weken de tijd krijgen om het dossier voor te bereiden. Ook moet er worden gezocht naar een magistraat die Tommelein moet assisteren. Ook dat is delicaat, omdat de commissie ook de rol van de magistratuur zelf moet onderzoeken.

Sussend gebaar

De bijzondere commissie wordt geleid door cdH-kamerlid Joseph George. Ook dat zorgt voor enige consternatie, want George is een onervaren backbencker en bovendien Nederlandsonkundig. Ook die commissie werkt met experten, voorgesteld door het Rekenhof. Om de evenwichten te respecteren krijgen beide commissies ondervoorzitters van de oppositie, respectievelijk Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Johan Vande Lanotte (sp.a). Een sussend gebaar, dat als zodanig ook begrepen werd door de oppositie. "We moeten onderzoeken of de regering zich bezondigd heeft aan inmenging in de rechtsgang", zegt Renaat Landuyt (sp.a), zelf rapporteur van de onderzoekscommissie. "En het is de regering die de onderzoekscommissie vormgeeft. Met de aanduiding van ondervoorzitters en verslaggevers willen ze dat nu een beetje rechttrekken."

Bij de aanstelling van de rapporteurs van de bijzondere commissie kwam het overigens alweer tot gekissebis tussen MR en PS. De socialisten schoven Guy Coëme naar voor als eerste (van vier) rapporteurs, de liberalen François Bellot. Het 'geschil' werd beslecht door Herman De Croo (Open Vld) die erop wees dat rapporteurs aan elkaar gelijk zijn. Zowel Coëme als Bellot mogen dus mee de pen voeren, samen met De Croo zelf en Liesbeth Van der Auwera (CD&V).

De bijzondere commissie moet haar verslag afleveren tegen midden april. Een krappe deadline, daarom verwachten sommigen dat de commissie vooralsnog wordt omgevormd tot een volwaardige onderzoekscommissie. Dat moet dan wel zonder senatoren. (FR)

n Bart Tommelein (rechts), voorzitter van de onderzoekscommissie, met een van de rapporteurs, Renaat Van Landuyt (links).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234