Dinsdag 26/01/2021

Twee 17de-eeuwse werken werden ontvreemd bij Antwerpse notaris en opgespoord door moskouse politie

Karel De Gucht brengt gestolen schilderijen mee terug uit Rusland

De Russische autoriteiten hebben gisteren aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) twee waardevolle schilderijen teruggegeven die in 1999 in ons land gestolen werden. Minister De Gucht bracht gisteren een officieel bezoek aan Rusland.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

Het ene olieverfschilderijtje (21 bij 27 centimeter) is een landschap dat toegeschreven wordt aan Antwerpenaar David Rijckaert III (1612-1661), het andere een werkje (25 bij 36) is geschilderd 'in de stijl' van de Amsterdamse kunstenaar Aert van der Neer (1603-1677). Ze maken deel uit van een collectie van zestien schilderijen die in de zomer van 1999 werden gestolen bij "een belangrijke Antwerpse notaris", zo laat Belga weten. De eigenaar staat erop anoniem te blijven, om het gerechtelijk onderzoek niet in het gedrang te brengen. "Ik kan u alleen melden dat ik bijzonder verheugd ben met deze vondst", zegt de erenotaris in gesprek met De Morgen.

De werken stonden internationaal gesignaleerd via Art Loss Register en werden in mei van dit jaar opgespoord door de politie van Moskou. Het schilderij van Rijckaert werd teruggevonden in twee stukken, het tweede olieverfwerk is intact. Al lijken ze niet meteen zeer bijzonder, elk schilderijtje zou niettemin 100.000 à 200.000 dollar waard zijn.

"Landschappen doen het ontzettend goed op de huidige kunstmarkt", verklaart Sandra Janssens van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA). "Religieuze kunst uit die periode is daarentegen nog weinig waard, tenzij het om een Rubens gaat, natuurlijk." Janssens situeert zowel Rijckaert als van der Neer nog even in de zeventiende-eeuwse kunstgeschiedenis: "Allebei stammen ze uit een schildersfamilie, allebei zijn ze bekend om - onder meer - hun landschappen. Rijckaert zou in zijn latere leven focussen op genreschilderijen in de traditie van Brouwer en Teniers; zij het dan niet meer vuile maar elegantere boeren en ambachtslui. Van der Neer en andere landschapsschilders van de Gorkumse school stonden dan weer bekend om hun speciale behandeling van het licht."

De twee zijn niet de eerste werken uit de collectie die zijn teruggevonden sinds de diefstal in 1999. In 2002 doken vier schilderijen op in Frankrijk en ook dit jaar werd in Roemenië een schilderij teruggevonden. De twee olieschilderijen keerden gisterennacht, samen met minister De Gucht, terug naar België. Vandaag of morgen zullen ze worden terugbezorgd aan hun rechtmatige eigenaar. Resten er nog negen werken die niet terecht zijn. "Ik hoop alle werken ooit terug te zien, maar vooral dan dat van Jan Brueghel de fluwelen. Dat is me zeer dierbaar", zegt de erenotaris.

De minister benadrukte de uitstekende samenwerking tussen de Belgische en de Russische politie in het kader van het onderzoek. "De twee kunstwerken zijn belangrijk omdat ze deel uitmaken van ons cultureel erfgoed, maar ze zijn ook het bewijs van de goede samenwerking tussen onze politiediensten", aldus De Gucht bij een korte plechtigheid. De minister maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een versterking van de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. "Als we kunnen samenwerken om schilderijen terug te vinden, kunnen we dat ook wat betreft de bescherming van onze burgers", besloot De Gucht.

Ook gisteren maar in een andere zaak van kunstdiefstal (ook in Antwerpen), werd een Gustave Courbet terugbezorgd. La Femme à l'enfant, 75.000 euro waard, was in november 1999 gestolen, dook op in München en is inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234