Zondag 20/10/2019

Twaalfde editie van Theater aan Zee in Oostende: weinig zon, maar veel volk

Organisatie legt nadruk op sterk jong talent en een diverse theater- en muziekprogrammatie

Het tiendaagse theater- en muziekfestival werd zaterdagavond afgesloten in een overvolle tent op het Oostendse Stationsplein met een concert van El Tattoo del Tigre. Naar goede gewoonte werden eerder die dag ook de laureaten Jong Theater en Jong Muziek bekendgemaakt.

Door Liv Laveyne

OOSTENDE l TAZ 2008, met als centrale gasten theatermaker Arne Sierens en muzikant Gabriel Rios, mag een succes genoemd worden. Voor de betalende voorstellingen werden bijna 21.000 tickets verkocht, 20 procent meer dan vorig jaar. In totaal waren er 304 voorstellingen, waarvan 80 gratis. Eén van de blikvangers was het project Red Sound District, waarbij muzikanten in een bordeel optraden voor het goede doel. Het project bracht 4.162 euro op voor SOS Kinderdorpen.

"Deze editie is de maatstaf voor de verdere toekomst van TAZ", blikt coördinator Luc Muylaert tevreden terug. "Zo hebben we dit jaar gekozen voor langere speelreeksen en een rustiger opbouwschema voor de jonge makers, wat zowel door de artiesten als het publiek geapprecieerd werd. Bovendien was de artistieke, inhoudelijke inbreng van onze centrale gasten nog nooit zo groot als dit jaar."

Arne Sierens en Gabriel Rios stelden een divers en uitdagend programma samen en brachten naast eigen werk ook internationaal gerenommeerde namen als de Amerikaanse gospel- en soulzangeres Mavis Staples, de Italiaanse theatermaker Pippo Delbono en de Franse regisseur Gisèle Vienne naar Oostende.

Budgettair - TAZ beschikte voor deze editie over een totaalbudget van 1,3 miljoen euro (tegenover 25.000 euro bij de start in 1997) - diende evenwel op andere vlakken te worden gesnoeid: zo zou vzw CirQ, die vorig jaar een buurtproject opzette in de Oostendse sociale woonwijk De Nieuwe Stad, ditmaal in de afgelegen Vuurtorenwijk aan de slag gaan, maar op het laatste moment werd dit project afgeblazen door TAZ. Ook het aanbod aan straattheater werd terug geschroefd. "De prioriteit van dit festival ligt in het tonen van jong werk en een sterke muziek- en theaterprogrammatie", aldus zakelijk leider Stefaan Tanghe. "Liever dan een groots spektakel tonen we een goed concert."

TAZ was ook dit jaar the place to be om jong talent te spotten tijdens het concours voor Jong Muziek en Theater. Twee theaterlaureaten en één muzieklaureaat ontvingen elk 7.500 euro om te investeren in de verdere ontwikkeling van hun werk.

De jury Jong Muziek liet zich kritisch uit over de nieuwe lichting. "We zagen veel muzikale overdaad maar intensiteit was, luttele uitzonderingen niet te na gesproken, de grote afwezige op dit Jong Muziek-concours." Een van die uitzonderingen was muzieklaureaat Nele Van den Broeck die in haar nummers "flair, sarcasme en herkenbaarheid versmolt tot sprankelend cabaret."

In de categorie Jong Theater oogstte Jeroen Vander Ven, student aan het RITS, lof met Leuchter: een zelfgeschreven korte monoloog over het leven van Fred Leuchter, uitvinder van de dodelijke injectiemachine. Volgens de jury bewees Vander Ven dat het niet per se nodig is om een lange voorstelling te maken om veel te zeggen. Dat deze acteur in tegenstelling tot veel andere jonge makers ook goed gebruik maakte van de locatie (een hotelkamer met zicht op het strand), was een bijkomend pluspunt. Een tweede bekroning ging naar Stockholm van Zie!Duif, een collectief van acht vrouwelijke theaterwetenschappers. Zij maakten het publiek deelgenoot van een praatsessie. "Een frisse, intelligent gemaakte productie waarbij het een plezier was om er deel van uit te maken", vond de jury die tijdens de prijsuitreiking ook een oproep lanceerde voor een herwaardering van de speler. "Met de prijs voor Jong Theater worden in de eerste plaats makers in de kijker gezet. Soms zagen we echter grote acteertalenten in producties die ons minder konden overtuigen. Misschien kan TAZ in de toekomst ook aan een bekroning voor acteurs denken?"

www.theateraanzee.be

Coördinator TAZ Luc Muylaert:

Deze editie is de maatstaf voor de verdere toekomst van TAZ

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234