Donderdag 22/08/2019

Twaalf wereldsteden betogen tegen huisarrest Birmese opposante

Rangoon l In twaalf steden in de wereld, van Brasilia over Londen en Kaapstad tot Sydney, zijn protesten gehouden om de twaalfde verjaardag te herdenken van het huisarrest van de Birmese opposante Aung San Suu Kyi.

De demonstraties vonden plaats voor de Chinese ambassades. De betogers willen dat China meer druk zet op de Birmese juntaleiders voor de vrijlating van Aung San. Peking zou meer inspanningen moeten doen om het democratiseringsproces in Birma weer vlot te krijgen en om Aung San vrij te krijgen. Het initiatief ging uit van verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International. "Er zijn geen protesten meer, er komen beelden noch foto's, Birma dreigt vergeten te worden, terwijl het arresteren en folteren door de junta blijft voortduren", aldus een woordvoerder van Amnesty.

Dat dat laatste klopt, valt alvast af te leiden uit de getuigenissen van twee gevierde artiesten die onlangs na weken van detentie vrijkwamen en die dinsdag met Radio Free Asia spraken. Komiek Zagana zei in het gesprek dat hijzelf niet zo slecht werd behandeld als veel anderen, aangezien hij zoveel bekendheid geniet. Wel liep hij in de gevangenis een longontsteking op. Velen, zei hij, werden gefolterd en de zieken werden nauwelijks verzorgd. Zagana zegt dat hij naast zich mensen zag sterven in de overvolle cellen.

Ondertussen is het de vraag wat de internationale gemeenschap kan doen om de druk op de junta op te voeren, zonder dat de situatie voor de burgers nog verslechterd. Het was immers de sterke stijging van de prijzen van basisgoederen die midden augustus zorgde voor het begin van de ergste protesten sinds het bloedbad van 1988.

Velen vrezen dat de Birmese Lente ook dit keer weer voorbij is, maar Tom Malinowsky van Human Rights Watch argumenteerde vorige week nog in The Washington Post dat dit niet het geval was. Het argument dat als westerse bedrijven vertrekken, er Aziatische in hun plaats komen, veegt hij van tafel met de redenering dat de Birmese junta de inkomsten uit welke investeringen dan ook op buitenlandse rekeningen zet, waar de internationale gemeenschap er wel degelijk bij kan.

Vrijdag kondigde Bush inderdaad financiële sancties aan tegen het regime en beloofde hij dat men zich zou inzetten om de geldstromen uit dat land te controleren, gisteren volgde Australië dat voorbeeld. (CV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden