Donderdag 21/01/2021

Twaalf stielen, nooit ongelukken

Marc Legendre, geestelijke vader van stripkleuter Biebel en scenarist van Amoras, is de kersverse laureaat van de Bronzen Adhemar ofte de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Nu al een bekroning in een jaar dat nog heel wat nieuwe projecten herbergt.

'Leven en strips maken", dat antwoordt Marc Legendre (57) op de vraag wat hij wil doen met de 12.500 euro die verbonden is aan de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, die hij eind dit jaar op het Stripgids Festival Turnhout uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) ontvangt. De geestelijke vader van Biebel had niet verwacht de prijs te krijgen, zo zegt hij. "Heel eerlijk: ik ben daar ook nooit mee bezig geweest. Dan kwam iemand zeggen: 'Je hebt 'm weer niet' en dan wist ik niet eens dat het weer eens zo ver was. Ik doe dit gewoon omdat ik het ontzettend graag doe, niet voor een prijs."

Niettemin is er vooral dankbaarheid, verduidelijkt hij. "Het klinkt als een Dag Allemaal- antwoord, vrees ik, maar ik ben vooral dankbaar dat ik dit elke dag kan en mag doen, dat er mensen zijn die mij daarbij helpen en steunen, dat ik op een of andere manier mijn zin kan en mag doen, dat is allemaal niet evident."

Legendre is wellicht Vlaanderens meest allround stripauteur. In 1983 liet hij zich onder het pseudoniem Ikke opmerken met wat zijn bekendste stripreeks zou worden: Biebel. Als scenarist is hij vooral bekend van de jeugdreeks Sam, op tekeningen van Jan Bosschaert. Twee keer werd hij in zijn leven hoofdredacteur van een stripblad: Kuifje in 1980 en het Suske en Wiske-weekblad in 1993.

Zeil je voor het eerst

In 1995 verlieten hij en zijn partner Kati Vlaanderen voor een zeiltocht rond de wereld. Biebel werd toen een tijdlang op de boot getekend. Maar het koppel strandde in Mogán, een idyllisch havenstadje op Gran Canaria. Na enkele jaren ruilden ze het in voor het kleine, groene buureiland El Hierro, waar hij nog steeds woont. Die locatie stond garant voor Legendres meest creatieve projecten. Hoewel hij van daaruit bekroonde jeugdromans als Screamteam, Vroeger is voorbij en scenario's voor Sam en Waterland (getekend door Jeff Broeckx) bleef schrijven, zette hij zich aan een experimentele graphic novels.

In 2005 leverde hij, na er tien jaar aan gewerkt te hebben, het donkere Finisterre af, over een jonge vrouw die tijdens de Balkanoorlog onzacht in aanraking komt met het geheime leven van haar ogenschijnlijk liefdevolle man. 'Vlaanderens eerste graphic novel', werd het werk gedoopt. Hij publiceerde het niet toevallig bij de literaire Amsterdamse uitgeverij Atlas. Vooral de literaire wereld onthaalde dat boek vol lof, en dat werd nog heviger toen twee jaar later Verder verscheen en het hem een Libris Literatuur Prijs-nominatie opleverde. Even later verscheen ook het derde boek uit die zogenaamde 'eiland-trilogie': Wachten op een eiland.

Ondertussen bleef hij traditionele strips schrijven. Dat bewees hij dit jaar nog als scenarist van de Suske en Wiske-spin-offreeks Amoras, terwijl hij ook de nieuwe scenarist werd van de stripreeks De Rode Ridder. Volgende week levert hij dan weer na dertig jaar een vervolg op de De Rode Ridder-jeugdromans van Leopold Vermeiren, terwijl hij momenteel werkt aan een nieuw soort graphic novel voor Atlas, met als werktitel Een prachtige vergetelheid. "Dat werkt heel raar bij mij. Mijn hoofd staat geen seconde op pauze. Die knop is er niet. Hoe meer ik tegelijk kan doen, hoe meer ik geniet."

De Jury van de Bronzen Adhemar bewierookt hem voor die "extreme veelzijdigheid"en prijst hem als een kunstenaar die "niet-aflatend de grenzen van de strip en andere media opzoekt, bovendien vaak met een diep geworteld sociaal engagement". "Wat in mijn hoofd opkomt, doe ik", zegt Legendre. "Toen ik van school kwam, dacht ik dat alles mogelijk was in het leven. Ik probeer dat gevoel te bewaren. Ik denk zelden 'oei, beter niet doen'. Ik wil het risico lopen om onderuit te gaan, ik ben niet bang om op mijn kop te krijgen. Mislukt het? So what? Ik heb het tenminste geprobeerd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234