Woensdag 28/07/2021

Twaalf slachtoffers Gellingen kregen al 3 miljoen euro

Brussell Vijfenhalf jaar na de ontploffing, waarbij 24 doden en 132 gewonden vielen, zijn 12 van de 137 slachtoffers die ervoor in aanmerking komen volledig vergoed voor een totaal van zo’n 3 miljoen euro.

Eén van de dossiers, de familie van een gestorven aannemer, is goed voor 1 miljoen euro, de rest heeft gemiddeld een paar honderdduizenden euro’s ontvangen. Vermoed wordt dat de eindsom een stuk boven de 10 miljoen euro zal liggen, maar daar wil Assuralia geen uitspraken over doen. “Er is nooit een ‘pot’ gefixeerd, alle slachtoffers zullen integraal vergoed worden”, aldus de woordvoerder.Het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds, dat zich bezighoudt met de praktische afwikkeling van de zaken, heeft om de slachtoffers te beschermen een zwijgplicht opgelegd met betrekking tot de bedragen, maar volgens de meeste advocaten zijn die alvast te laag. “We merken dat veel mensen terugdeinzen voor de minnelijke schikking, want het is natuurlijk een of-of-verhaal. Wie integraal vergoed is via de buitengerechtelijke weg, kan later geen aanspraak meer maken op een juridische schadevergoeding.” Negen verzekeraars verklaarden zich midden vorig jaar akkoord om via een speciaal uitgewerkte minnelijke schikking de ergste slachtoffers van de gasramp in Gellingen te vergoeden, los van wie er later door het gerecht aansprakelijk zou worden gesteld. “We voorzien 8 à 10 miljoen euro voor deze uitzonderlijke schadeafwikkeling”, zei Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia, destijds. Maar de procedure blijkt geen schot in de roos: momenteel zijn er slechts twaalf dossiers volledig afgehandeld, en zijn er nog een dertigtal lopende. Het gros van de slachtoffers verkiest dan ook te wachten tot de zaak zijn juridisch beslag krijgt, en dat zal gebeuren op 22 februari. Veertien beklaagden staan terecht voor onvrijwillige doodslag door gebrek aan voorzorg en vooruitziendheid bij de gasramp in juli 2004, honderden mensen stelden zich burgerlijke partij. Volgens het Openbaar Ministerie dragen onder meer netbeheerder Fluxys en Husqvarna (ex-Diamant Boart), de aannemer van de werken, een grote verantwoordelijkheid. Pas na het vonnis kunnen de debatten over het burgerlijke luik, de schadevergoedingen, beginnen. Ook dat zal nog een hele juridische kruistocht worden, want in het Belgisch recht moeten alle schadegevallen afzonderlijk ingediend - dat is uiteraard al gebeurd - en behandeld worden. Onder meer naar aanleiding van Gellingen kondigde de federale regering eind vorig jaar aan een collectieve schadeclaim te zullen uitwerken, maar die is er vooralsnog niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234