Maandag 26/07/2021

Werk

Twaalf procent van Vlaamse werknemers loopt risico op burn-out

Tired man being overloaded at work Beeld Thinkstock
Tired man being overloaded at workBeeld Thinkstock

Goed 12 procent van de Vlaamse werknemers (280.000 mensen) en 11 procent van de zelfstandigen (40.000 mensen) hebben last van acute psychische vermoeidheidsproblemen die tot een burn-out kunnen leiden. Dat blijkt uit een bevraging van de Serv-stichting Innovatie & Arbeid.

De stichting heeft 12.000 werknemers en 2.700 zelfstandigen bevraagd. Klachten uiten zich in regelmatiger ziek zijn, sneller overwegen van werk te veranderen en vrees om niet tot het pensioen te kunnen doorwerken. Deze factoren kunnen uiteindelijk een burn-out veroorzaken.

Werknemers of zelfstandigen met acute psychische vermoeidheidsproblemen zijn wel aan het werk, maar de hoge werkdruk, emotionele belasting, gebrek aan autonomie en/of flexibiliteit maken dat ze minder goed functioneren. Deze klachten komen meer voor bij onderwijspersoneel, kortgeschoolde arbeiders en (midden)kaders, zo blijkt uit de bevraging. Wie in het onderwijs staat, heeft het grootste risico op klachten (14,3 procent). Ook in de post- en telecomsector, de zakelijke dienstverlening en de financiële sector liggen de klachten hoger.

Bij de zelfstandige ondernemers ligt het aandeel klachten hoger als er in de toekomst een vermindering van opdrachten of stopzetting van de zaak te verwachten is.

Alle leeftijden

Bij de -30-jarigen kampt 10 procent van de werknemers met acute psychische vermoeidheidsproblemen. Bij de 50-plussers is dat 13 procent. De klachten komen voor in alle leeftijdsgroepen, maar de kans neemt toe met de leeftijd. Tussen mannen en vrouwen blijkt er geen verschil.

De adviesraad van de sociale partners wijst erop dat een beleid van werkstresspreventie en reïntegratie het verschil kan maken. Voor Serv-voorzitter Hans Maertens, ook voorzitter van Voka, vraagt werken aan werkstress een meersporenaanpak. "Met het actieplan werkbaar werk wil de Serv onder meer innovatieve arbeidsorganisatie en coachend leiderschap versneld ingang doen vinden in bedrijven en organisaties in Vlaanderen. Een vernieuwende aanpak komt de werkbaarheid van jobs en de duurzame inzetbaarheid van mensen ten goede."

Groen: "Bedrijven laten meebetalen"

Maar zover zijn we nog niet overal, vindt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. "Er zijn grote verschillen in de manier waarop werkgevers omgaan met de problematiek", zei ze gisteren in Terzake. Er zijn bedrijven die veel inspanningen doen, maar er zijn er ook die hun werknemers uitpersen als citroenen."

Een probleem in ons land is volgens Almaci het systeem van de sociale zekerheid. "Wie in België ziek uitvalt, valt na een maand op de sociale zekerheid. De samenleving neemt dus die kost op zich. In Nederland is dat pas na twee jaar het geval. Zo geeft men bedrijven een signaal dat ze dit ernstig moeten nemen. De burn-outcijfers liggen in Nederland dan ook lager."

Groen wil een systeem dat enerzijds sensibiliseert en anderszijds beloont. "Bedrijven die het beter doen dan gemiddeld, krijgen korting. Wie het slechter doet dan gemiddeld, wordt tot een jaar lang mee verantwoordelijk voor de uitkering van de werknemer."

Niko Demeester van ondernemingenorganisatie Voka is het niet eens met dat voorstel. "De werkbelasting is hoog in ons land", zegt hij. "We zitten in een concurrentiële wereld. We werken in Vlaanderen weinig uren, veel minder dan in andere landen. Als we evenveel willen verdienen, moeten we dus ook harder werken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234