Zaterdag 04/02/2023

Twaalf Carrefours blijven toch open

Na maanden van discussie is er eindelijk duidelijkheid over de toekomst van Carrefour in België. De Franse warenhuisketen sluit 9 van de 14 bedreigde hypermarkten en 7 supermarkten. 1.092 werknemers zijn de dupe van de zware herstructurering, nog eens 881 anderen worden per 1 oktober overgeheveld naar de Groep Mestdagh, de uitbater van de Championketen in het zuiden van het land.

Vakbonden redden na zwaar sociaal conflict honderden banen

Het personeel dat onderdak vindt bij Mestdagh, moet na verloop van tijd tegen lagere loonsvoorwaarden werken, al wordt een premie voorzien die het loonverlies enigszins moet compenseren. Alle betrokken werknemers van Carrefour hebben ook de kans om vanaf 52 jaar met brugpensioen te gaan.

De vakbonden en directie van de warenhuisketen bereikten gisterenochtend na een zoveelste marathonsessie eindelijk een akkoord in het sociaal conflict dat Carrefour al maandenlang in een wurggreep hield. Het protocolakkoord bepaalt dat twaalf winkels die met sluiting bedreigd waren toch open kunnen blijven. Vijf hypermarkten zijn gered, nog eens zeven supermarkten die gefranchiseerd zouden worden, kunnen gewoon openblijven, ondanks het feit dat ze structureel verlieslatend zijn. Het aantal ontslagen wordt zo teruggeschroefd van 1.672 naar 1.092. Voor nog eens 881 werknemers eindigt het verhaal bij Carrefour, zij worden overgeplaatst naar de Groep Mestdagh, die 16 supermarkten overneemt. Aanvankelijk zou de Championuitbater ook drie hypermarkten overnemen van Carrefour maar die deal is afgesprongen.

De overige zestien winkels die gedwongen dichtgaan, zijn 9 hypermarkten en 7 supermarkten, waaronder Gent Groene Vallei, Kortrijk Walle en Maaseik, filialen die enkele weken geleden nog schijnbaar ‘in leven’ waren maar nu gefranchiseerd worden. Het protocolakkoord moet door de vakbonden voorgelegd worden aan hun achterban, alvorens een definitieve krabbel gezet kan worden. Wordt het akkoord goedgekeurd, dan gaan de eerste winkels al eind juli dicht.

Het begin van het sociaal conflict gaat terug tot februari, toen Carrefour de sluiting van 21 winkels en 1.672 personeelsleden aankondigde: 14 hypermarkten en 7 supermarkten, 7 andere eigen supermarkten zouden heropenen onder franchise. Een oorlogsverklaring oordeelden de vakbonden, die zich schrap zetten voor een zware onderhandelingsstrijd met de Franse warenhuisketen. Verschillende stakingen symboliseerden de diepe kloof tussen directie en vakbonden, die gedicht moest worden door twee sociaal bemiddelaars.

Vorige week klonk er voor het eerst optimisme na afloop van de zoveelste onderhandelingsronde, een optimisme dat gisterenochtend resulteerde in een ontwerp van sociaal akkoord. “Bij het oorspronkelijke plan van Carrefour waren minstens 3.500 mensen betrokken, veel meer dan de aangegeven 1.672”, vertelt federaal secretaris Jan De Weghe van BBTK, die mee aan de onderhandelingstafel zat. “Uiteindelijk stranden we bij zo’n 2.000 banen, waarvan er voor bijna 900 mensen een oplossing is gevonden bij de Groep Mestdagh. Tevreden kun je nooit zijn over de afloop van een sociaal conflict, maar we kunnen stellen dat we er als vakbond alles uit gehaald hebben wat erin zat.”

Het personeel dat onderdak vindt bij de Championwinkels in het zuiden van het land, zal dat op termijn moeten doen tegen lagere loonsvoorwaarden, zo staat in het voorakkoord. Er is evenwel een soort ‘ontslagpremie’ voorzien die het loonverschil grotendeels moet compenseren. Alle werknemers die slachtoffer zijn van het herstructureringsplan hebben ook de kans op vanaf 52 jaar met brugpensioen te gaan. De brugpensioenregeling wordt aangeboden aan de 52 verlieslatende winkels en 6 rendabele filialen die nu in handen zijn van Mestdagh. Bijna duizend werknemers komen in aanmerking voor deze regeling. Het betrokken personeel verliest ook drie dagen extra legaal verlof, kan niet langer rekenen op het betaald kwartiertje pauze en krijgt vanaf volgend jaar geen ecocheques meer, zo stipuleert het voorakkoord, dat ook een werkzekerheid van zes jaar vastlegt voor de werknemers van 45 hyper- en 38 supermarkten en de loonsverhogingen vanaf 2013 voortaan uitbetaalt in maaltijdcheques.

Gérard Lavinay, de gedelegeerd bestuurder van Carrefour België, reageert tevreden op het protocolakkoord. “Ik ben bijzonder blij. Dit akkoord moet ons in de mogelijkheid stellen om vanuit een gezonde basis verder te gaan met een winkelpark van 45 geïntegreerde hypermarkten, 40 geïntegreerde supermarkten, 310 gefranchiseerde supermarkten en 198 winkels van Carrefour Express. Op basis van dit ontwerp hebben de onderhandelaars allemaal de ambitie om snel een antwoord te bieden op de ongerustheid van de medewerkers en de commerciële activiteit opnieuw te lanceren.” De directie geeft aan dat slechts 70 procent van de in februari voorziene besparing zal kunnen worden gerealiseerd. “Toch heb ik er vertrouwen in dat deze ingreep Carrefour opnieuw levensvatbaar kan maken”, zegt Lavinay.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234