Centraal-Amerika
Twaalf agenten in Mexico opgepakt voor moordpartij op migranten
In Mexico zijn twaalf agenten opgepakt voor de moord vorige maand op een groep burgers vlak bij de grens met de VS. Onder de slachtoffers waren migranten uit Guatemala. Hun lichamen waren doorzeefd met kogels, waarna ze in brand werden gestoken.
De moord is een van de ergste op migranten in Mexico sinds 2010. Toen werden 72 migranten uit diverse Midden-Amerikaanse landen omgebracht door een drugskartel, omdat ze niet voor hen wilden werken. In Mexico is geschokt gereageerd omdat de daders deze keer politieagenten zijn.
De agenten worden behalve van moord ook verdacht van het afleggen van valse verklaringen en het misbruiken van hun macht. De reden voor de moordpartij is nog niet duidelijk. Corrupte agenten in dorpen en steden worden echter vaak ingezet door de machtige drugskartels. De drugsbazen eisen vaak geld van migranten als ze door hun gebied trekken richting de Amerikaanse grens.
De moordpartij vond op 22 januari plaats in de noordoostelijke staat Tamaulipas, die aan Texas grenst. De lichamen werden gevonden in een uitgebrande vrachtwagen bij het plaatsje Camargo, nabij de grensrivier Rio Grande. Het waren vrijwel allemaal mannen. Tot nu toe zijn slechts twee slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om twee Guatemalteken en twee Mexicanen. De familie van een van de Mexicanen heeft toegegeven dat hij betrokken was bij het smokkelen van migranten naar de VS.
19 murder victims were recently found in a burned truck in #Mexico.
— WOLA (@WOLA_org) 26 januari 2021
Several families in Guatemala, who believe their children to be among the victims, say that a pandemic-related food shortage had forced their children to set out for the United States: https://t.co/EgmgwsdfEE
Vrachtwagen doorzeefd
De vrachtwagen was doorzeefd met meer dan honderd kogels. Het gebied was jarenlang het toneel van een oorlog tussen twee rivaliserende drugskartels. Mogelijk zijn de meeste slachtoffers afkomstig uit een dorp in Guatemala. Familieleden van dertien migranten zeggen dat ze sinds 21 januari niets meer van hen hebben vernomen. Een mensensmokkelaar belde ze onlangs op met het bericht dat de dertien niet meer in leven waren.
Volgens openbaar aanklager Irving Barrios Mojica zat de vrachtwagen zeer waarschijnlijk in een konvooi dat migranten uit Guatemala en El Salvador naar de grens met de VS bracht. Het konvooi werd volgens hem beveiligd door gewapende personen. De autoriteiten verbaasden zich erover dat er vrijwel geen kogelhulzen werden gevonden bij de vrachtwagen. Justitie ging er daarom aanvankelijk van uit dat de migranten op een andere plek waren omgebracht. Daarna zou de truck naar het gebied bij Camargo zijn gereden en in brand zijn gestoken.
Maar volgens Barrios Mojica hebben de agenten de kogelhulzen opgeraapt om te voorkomen dat de politie werd verdacht van de moorden. “Zeker twaalf agenten van de staatspolitie hebben hieraan meegedaan”, zei de openbaar aanklager over de gruwelijke moordpartij. Hij sloot niet uit dat de agenten waren ingezet door ruziënde drugsbazen.
So much pain in one image. Here a Mayan woman in Guatemala has to give her DNA, in the middle of a pandemic, so they can test to see if one of the 19 people murdered and burned in a massacre in Camargo, Tamaulipas, Mexico is a family member of hers. Photo @LuisEcheverria1 pic.twitter.com/mOqqojjq1r
— 𝓐𝓷𝓭𝓪𝓵𝓪𝓵𝓾𝓬𝓱𝓪 (@Andalalucha) 2 februari 2021
Vrees herhaling
De arrestatie is een klap voor de deelstaatregering, die de afgelopen jaren probeerde het vertrouwen in de lokale politie te herstellen. Tal van politiekorpsen in diverse stadjes werden ontbonden, omdat bleek dat veel agenten hand- en spandiensten verrichten voor de drugskartels. De meer professionele politie van de staat werd ingezet om hun taken over te nemen. Maar nu blijken ook sommige van deze agenten corrupt te zijn.
De moordpartij in 2010 vond ook plaats in de staat Tamaulipas. Leden van het Zetas-drugskartel stopten toen een groep migranten uit voornamelijk Midden-Amerika. Op een boerderij bij San Fernando werden ze geblinddoekt en doodgeschoten nadat ze hadden geweigerd voor het kartel te werken. “We willen geen herhaling van verschrikkelijke, betreurenswaardige gebeurtenissen zoals in San Fernando”, zei president Andrés Manuel López Obrador vorig jaar nog.