Zaterdag 27/02/2021

TVM-renners voelen zich vogelvrij verklaard

'We voelen ons precies vogelvrij verklaard', schudde Jeroen Blijlevens gisteren twee uur voor de start onbegrijpelijk het hoofd. 'We voelen ons achtervolgd als echte bandieten.' Samen met zijn vijf andere ploegmaats die nog deel uitmaken van de tourploeg van TVM bracht hij op verzoek van de politie een groot deel van de avond door in een ziekenhuis. Daar werden zij aan bloed-, urine- en haartests onderworpen om uit te maken of ze al dan niet verboden producten hadden genomen. Ondertussen bracht adjunct-ploegleider Hendrik Redant bijna een nacht door op het politiebureau van Albertville.

AIX-LES-BAINS.

TONY LANDUYT

Wie dacht dat de rust was weergekeerd en dat de Tour tot Parijs een hoog sportief spektakel zou worden, heeft het mis. Het gerecht laat de Tour niet met rust. De politie van Reims viel dinsdagavond omstreeks 18 uur binnen in het hotel Million in Albertville, waar TVM gelogeerd was, even nadat de renners de aankomstlijn in Albertville hadden overschreden. De rechercheurs doorzochten alle kamers van renners en personeel, verdwenen omstreeks 20.30 u. met een koffer en namen adjunct-ploegleider Hendrik Redant en verzorger Jan Moors mee.

Even later werden de zes nog in koers zijnde TVM-renners naar een kliniek in Albertville gevoerd voor bloedanalyses, urine en DNA-tests om na te gaan of ze geen doping hadden gebruikt. De politie-inval werd uitgevoerd onder leiding van onderzoeksrechter Oldile Madrole uit Reims, die de zaak-TVM in handen heeft. In de nacht van maandag op dinsdag werden in Reims trouwens ploegleider Cees Priem en ploegdokter Andrei Mikaïlov in voorarrest geplaatst, naar aanleiding van een dubbele affaire. In maart werden in een vrachtwagen van TVM twee ampullen epo en 104 injectiespuiten gevonden. Donderdag tijdens de rustdag werden naar verluidt corticoïdes gevonden tijdens een inval van de Franse douane in het hotel van TVM in Palmiers.

Op vriendelijk verzoek van de politie gingen Hendrik Redant en verzorger Jan Moors mee naar het politiebureau van Albertville voor ondervraging en onderzoek van de koffer. Om 5 uur in de morgen werd Redant vrijgelaten. De verzorger werd voor verder verhoor op het politiebureau gehouden. Ondertussen werd zijn aanhouding voor vier dagen verlengd.

"Wat een avond en nacht", zuchtte Hendrik Redant gistermiddag bij de start in Albertville. De adjunct die voorlopig de rol van ploegleider Cees Priem overneemt, heeft zijn renners nog niet gezien. "Ik heb me de hele zaak niets te maken", kreunde Redant, "maar ik word constant lastiggevallen." Wat is er juist meegenomen? "Dezelfde koffer die vorige week in Tarascon werd opgepakt voor onderzoek. Op het politiebureau heeft men keurig alle namen van medicamenten genoteerd die de koffer bevatte. Ik heb achteraf dit exemplaar moeten tekenen. Precies dezelfde koffer van vorige week werd opnieuw aan een grondig onderzoek onderworpen en achteraf werden me precies dezelfde vragen gesteld. Vervelend. Ik weet niet wat die mensen bezielt." Bevatte de koffer verboden middelen? "Gewone medicatie om te recupereren. Meer niet."

Redant ging uit vrije wil mee naar het politiebureau. "Omdat ik niet op de hoogte ben van de Franse wetgeving. Ik weet niet dat ik het recht had om te weigeren. Maar het is duidelijk dat wij gezocht en geviseerd worden." Ook de renners werden opgepakt, zij het niet voor ondervraging maar voor tests in een hospitaal in Albertville.

"Is dit nog ernstig", vroeg Blijlevens zich gisteren voor de start af. "Voskamp werd gewoon onder de douche weggehaald. Eerst werden alle kamers omgedraaid. Kasten en bagage werden overhoopgehaald. Persoonlijke brieven werden bekeken en moesten door een tolk vertaald worden. Nadien werd een proces-verbaal opgesteld dat moest vertaald worden. Dan werd ons vriendelijk, maar cynisch gevraagd om mee te gaan. We werden voor de keuze gesteld: naar het politiebureau of naar het ziekenhuis gevoerd worden voor onderzoeken. We wisten echt niet wat we moesten doen. Konden we dit weigeren? Niemand kon het zeggen omdat we niet op de hoogte zijn van de Franse wetgeving hieromtrent."

De renners kozen voor het ziekenhuis, maar kwamen tot de vaststelling dat er weinig voorzieningen waren.

"Er bleken eerst niet voldoende proefbuisjes te zijn", verduidelijkte Blijlevens. "Urine, bloed en haartests werden uitgevoerd en ook ons hart werd aan een onderzoek onderworpen. Ik voel me echt zwaar geëmotioneerd. Gelukkig staan de mensen van de ploeg achter ons."

Rond middernacht waren de onderzoeken afgelopen en konden Blijlevens, De Jongh, Ivanov, Knaven, Oetsjakov en Voskamp naar het hotel terugkeren.

"Al die tijd hadden we niet gegeten en waren we niet verzorgd. Geen massage, geen rust na een zware etappe over de Madeleine. In het hotel hebben we nog een kleinigheid kunnen eten, zodat we rond 2.30 u. in bed lagen."

Gistermorgen waren, na een korte nachtrust, de TVM-renners al om negen op. "Omdat wij nooit overwogen hebben niet meer te starten", zei Blijlevens. "We hebben besloten tot het einde door te gaan en rekenden daarbij op de solidariteit van collega's van andere ploegen."

De TVM-renners voelen zich gekraakt. "We voelen ons vooral vogelvrij verklaard en achtervolgd als echte bandieten", zegt hij. "Tijdens de ondervraging werden we uitgelachen. Het houdt niet op. Maandag om 10 uur worden alle tourrenners en ploegverantwoordelijken op het gerechtshof in Reims verwacht. Wat staat ons daar te wachten?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234