Maandag 15/08/2022

TVM-renners al weer naar huis

De TVM-zaak neemt (voorlopig) nog niet de dimensies aan van de Festina-affaire. Waar vedetten als Zülle, Virenque en Brochard één nacht mochten brommen, is dat niet het geval met de Nederlandse wielerploeg TVM. Zij kwamen na één dag vrij. De vondst van 104 flesjes epo, enkele maanden terug, heeft dan toch geen extra gerechtelijke slachtoffers gemaakt.

Reims.

PERSAGENTSCHAPPEN EN Eigen berichtgeving

Alle TVM-renners hebben het politiebureau in Reims na verhoor verlaten. Steven de Jongh en Bart Voskamp waren de laatsten, zij verlieten het bureau omstreeks kwart over zeven. Eerder waren hun ploegmaats Jeroen Blijlevens, Servais Knaven, Sergei Oetsjakov (Oek) en Sergei Ivanov (Rus) al vrij.

Het was het einde van een lange en enerverende dag. Op het politiebureau van Reims kwam gisteren iets na tienen de voltallige TVM-groep aan voor verhoor door het Franse gerecht. Eerst was er de auto met de Nederlandse renners Bart Voskamp, Jeroen Blijlevens, Steven de Jongh en Servais Knaven. Later meldden zich ook de twee Russische TVM-renners Ivanov en Oetsjakov, assistent-ploegleider Hendrik Redant, pr-man Guido van Calster en drie materiaalmannen en één verzorger. Ze werden niet in bijzijn van een advocaat, maar wel onder ede als getuigen ondervraagd.

De TVM-leden waren zondagavond al met eigen vervoer bijeengekomen in een hotel in Gent. De meeste betrokkenen waren in gezelschap van vrouw of vriendin. Met een paar advocaten uit Nederland en Frankrijk bespraken ze in België de strategie. Ook werden de TVM-werknemers ingelicht over de Franse wetgeving. Ze spraken een mediastilte af om het gerecht niet onnodig te provoceren.

Die behoedzaamheid was niet toevallig. Zondagavond al werd, na ploegleider Cees Priem en dokter Andreij Mikhailov, een derde medewerker van TVM in verzekerde hechtenis genomen. Ook verzorger Jan Moors is nu beschuldigd van inbreuken op de geneesmiddelenwet, de antidopingwet van 1989 en de douanecode. Maar verder waren er geen arrestaties.

Dat het Franse gerecht het spel ditmaal niet zo hard zou spelen, werd duidelijk toen pr-man Guido van Calster als eerste het politiebureau in Reims mocht verlaten. Zijn commentaar was schaars: "Ik ben zwaar aan de tand gevoeld, maar verder goed behandeld." Voor hem was trouwens Otto van der Veen al vrijgelaten, maar die telde eigenlijk niet mee. Van der Veen was als gast van TVM-directeur Ad Bos in het hotel te Albertville toen de Franse politie er binnenviel. Daarom moest hij zich maandag ook melden voor het getuigenverhoor. Van der Veen omschreef het optreden van het gerecht als "heel netjes, heel beschaafd. De verzorging is goed, er is koffie en frisdrank. Iedereen wordt apart gehoord. De anderen moeten dan in een andere ruimte wachten".

De andere renners reageerden zoals dat van renners kan worden verwacht: sommigen stilletjes, anderen nietszeggend. Alleen Sergei Oetsjakov straalde wat présence uit toen hij zei dat de zaak hiermee wellicht afgedaan was. Anderen waren minder zelfbewust. Servais Knaven grinnikte zenuwachtig en nietszeggend; Jeroen Blijlevens, de voorbije dagen de scherpst gebekte Nederlander van TVM, hield het op een voor hem erg atypisch stilzwijgen.

Andere beschuldigden draaien zich alvast in alle mogelijke bochten om onder de Franse justitie uit te komen. De arts van de Spaanse wielerploeg Once, Nicolas Terrados, heeft verklaard onschuldig te zijn. Hij was tijdens de Tour in hechtenis genomen in de nasleep va de dopingaffaire rond de Festina-ploeg, maar werd na twee dagen vrijgelaten. "Ik heb nog nimmer mijn toevlucht genomen tot iets dat de gezondheid van mijn sporters kan aantasten", zei Terrados. Dat hij nooit verboden producten gebruikte - wat iets anders is dan zijn stelling -, kreeg hij niet over zijn lippen. Once-ploegleider Manuel Saiz herhaalde dan weer dat er van doping geen sprake is in zijn team. "Als er een team is dat 'moraliteit' in de wereld vertegenwoordigt, dan is het Once." Hij voegde eraan toe dat hij geen zin had tijdens de Tour producten weg te gooien waarvan het normaal is dat een dokter ze in zijn bezit heeft.

De opschudding heeft er alvast toe geleid dat de Internationale Wielrenunie (UCI) nog deze week spoedoverleg houdt. Donderdag worden in Parijs de vertegenwoordigers van de wedstrijdorganisatoren en ploegen verwacht. Begin volgende week is er een vergadering voorzien met renners. De wedstrijdorganisatoren en sportgroepen worden vertegenwoordigd door de leiders van hun instanties: de AIOCC (de internationale vereniging van wielerorganisatoren) onder leiding van tourdirecteur Jean-Marie Leblanc en de AIGCP (de internationale vereniging van professionele wielergroepen) van voorzitter Roger Legeay. Namens de renners is de AICPRO (de internationale vereniging van profrenners) uitgenodigd, naast individuele renners.

Misschien wordt het moeilijk een Festina-renner aan tafel te krijgen. Zülle en Co. hervatten vanavond in 'Dwars door Lausanne' de competitie. Dat kan: de Festina's zijn immers nooit officieel geschorst, ze werden 'alleen' door de directie van de Tour de France uit de wedstrijd gezet en later verhoord door het Franse gerecht.

Priem, dokter en verzorger blijven in de cel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234