Zaterdag 27/02/2021

TVM heeft ook zijn epo-zaak

Het was pijnlijk om zien hoe Guido Van Calster, adjunct-ploegleider van TVM, op tv zocht waarom het verboden spul dat in het begin van het seizoen in een TVM-vrachtwagen gevonden werd. Wie de ogen sloot, meende Bruno Roussel te horen, zo gelijkend werd rond de pot gedraaid: niets geweten, ook niet van doping, neen. Als de affaire-TVM één zaak bewijst, dan wel dat Festina niet de enige boosdoener is, dat epo in het peloton bijna even wijdverbreid is als vitamines.

MONTAUBAN.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Is Festina maar het topje van de ijsberg en gaat er in deze Tour nog meer aan het licht komen? Ondertussen is er al een nieuwe zaak: TVM. Op 4 maart werden in de buurt van Reims twee mecaniciens van de Nederlandse ploeg bij een routinecontrole van de douane in het bezit gevonden van 104 ampullen epo. De verboden producten werden teruggevonden in de vrachtwagen van de sportgroep en de mecaniciens voor ondervraging opgepakt. Vanuit gerechtelijke kringen werd de zaak niet als prioritair beschouwd om een rechtszaak te openen. De ampullen bevinden zich nog steeds verzegeld in Reims. Na de affaire Festina zou het parket nu overwegen om het dossier in handen van een onderzoeksrechter te geven.

"Hoe die producten in de vrachtwagen zijn geraakt, blijft ons een raadsel," doet ploegleider Cees Priem of zijn neus bloedt. "Op het ogenblik van de feiten was ik in Frankrijk op wijncursus. Ik werd onmiddellijk op de hoogte gebracht door Hendrik Redant, die net terug was van de Ronde van Valencia. Wij zijn ondertussen zelf een onderzoek gestart om klaarheid te scheppen in de zaak."

De zaak is nu, na de affaire Festina, aan het licht gekomen. Cees Priem pleegde onmiddellijk overleg met de grote baas van TVM, Piet Bos, en die gaf hem de raad mee niet rond de pot te draaien en zelf met het verhaal naar buiten te komen. Een onwaarschijnlijk verhaal. "Het kan inderdaad ongeloofwaardig klinken, maar ik vertel geen leugens," zegt Hendrik Redant. "De twee mecaniciens waren op weg naar huis toen ze werden staande gehouden door Franse douaniers. Die ontdekten in de vrachtwagen een aantal verboden producten. De mecaniciens vroegen zich af hoe die producten in de vrachtwagen waren geraakt. Voor hun en voor iedereen van de ploeg was het een raadsel."

Bij TVM zit men behoorlijk verveeld met de zaak.

"Deze zaak is gewoon het gevolg van de affaire Festina," zegt Cees Priem. "Er is de voorbije dagen veel aan de oppervlakte gekomen."

"Ons grote probleem is dat we niet weten waar die producten vandaan komen," benadrukt adjunct-ploegleider Redant. "Epo-gebruik is taboe in de ploeg. We vermoeden dat een onbekende de producten in onze vrachtwagen stopte tijdens een onbewaakt moment. Ik weet, het is een erg zwak argument. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het is nu eenmaal zo. Sindsdien zijn er duidelijke richtlijnen gegeven aan het personeel. Er moet veel voorzichtiger opgetreden worden en de wagens moeten afgesloten worden."

Inmiddels startte de ploegleiding van TVM zelf een onderzoek om uit te maken hoe de epo-ampullen in de vrachtwagen zijn geraakt.

"Zonder veel resultaat tot nog toe," zegt Redant. "Maar we hopen ooit een concreet antwoord te kunnen geven op die voor ons toch erg vervelende affaire." TL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234