Zaterdag 27/02/2021

TVM-advocaat is perslekken beu

Brussel.

Belga

Joost van Mierlo, de Nederlandse advocaat van de TVM-wielerploeg, is de perslekken beu. "Zowel de Franse justitie als ikzelf hebben zich aan het onderzoeksgeheim te houden", zegt van Mierlo. "Toch moet ik vaststellen dat er steeds weer informatie van het onderzoek de pers bereikt, zelfs nog voordat ik ervan op de hoogte ben", weet van Mierlo. De druppel die voor van Mierlo de emmer deed overlopen is de publicatie in de Franse krant Aujourd'hui van gegevens uit de analyses van stalen van de Tour-renners van TVM. "Het is niet de eerste keer dat de pers de gegevens publiceert alvorens ik op de hoogte ben", herinnert van Mierlo zich. "Op 27 oktober belde ik de Franse onderzoeksrechter in verband met de beperkingen die voor Cees Priem en Jan Moors geldden." Priem had er via zijn advocaat op aangedrongen toestemming te krijgen om Frankrijk te verlaten. Op 10 augustus mocht hij, net als verzorger Jan Moors, de gevangenis in Reims verlaten maar hij moest op Frans grondgebied blijven. De Franse gerechtelijke instanties wilden de sportdirecteur 'in de buurt' houden bij de verdere afhandeling van het dossier. Op 27 oktober besliste het gerecht of de beperkingen bleven gelden. Van Mierlo mocht de beslissing die bewuste dinsdag zelf nog niet vernemen. Hij had wel telefonisch contact met de onderzoeksrechter maar moest de post afwachten. Het stuk kon niet telefonisch of per fax worden doorgegeven. "Maar wat bleek? Dat het Franse persagentschap AFP enkele uren na de beslissing van de onderzoeksrechter het nieuws wist te verspreiden", aldus van Mierlo.

Ook met de Franse krant Aujourd'hui heeft van Mierlo een appeltje te schillen. Op dinsdag 10 november pakte de krant uit met een onderdeel van het gerechtelijk onderzoek. Het dagblad publiceerde analyseresultaten van de stalen genomen van de TVM-renners die aan de Tour deelnamen. De krant beweerde dat in het onderzoeksrapport stond opgetekend dat de renners hun toevlucht namen tot epo, corticoïden, anabolen, groeihormonen of cannabis. Van Mierlo: "In het rapport staat zwart op wit dat er geen aanwezigheid van anabolica is aangetroffen. Er zijn corticoïden aangetroffen, maar het rapport beweert dat de hoeveelheden te laag zijn om te concluderen dat ze zijn toegediend." Van Mierlo bevestigt dat bij één renner "een minieme hoeveelheid amfetamines zijn aangetroffen na haaranalyse. Het gaat om 1 nanogram, bijna het minimum dat opspoorbaar is. Bovendien dateert de inname van een periode tussen de maand oktober van vorig jaar en juli dit jaar. De betrokken renner is in die tijdspanne geopereerd en kan het product toen toegediend hebben gekregen."

Roger Legeay, sportdirecteur van de Franse wielerploeg Crédit Agricole, heeft zijn ontslag ingediend bij de twee UCI-dopingcommissies waarin hij zetelde. Dat werd vrijdag vernomen. Legeay, voorzitter van de Franse Nationale Wielerliga, heeft zich teruggetrokken uit de Raad voor de strijd tegen de Doping (CLCD) en de Commissie Veiligheid en Gezondheid (CSCS) die zich specifiek met bloedstaalnames bezighield. Legeay was één van de bedenkers van het ethisch charter dat nog steeds niet is aangenomen door de sportgroepen. "Onder de huidige omstandigheden kan ik niet voortwerken", verklaarde Legeay, die ondermeer in aanvaring kwam met de Spanjaard Manolo Sainz, sportdirecteur van ONCE.

(Foto Iso Sport)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234