Maandag 23/05/2022

TV1 biedt recht op recht

Aanstaande zondag wordt op TV 1 de allerlaatste aflevering van Windkracht 10 uitgezonden om een week later opgevolgd te worden door de gloednieuwe dramaserie Recht op Recht. Deze reeks sluit meer aan bij TV 1-producties als Niet voor publicatie en Heterdaad. In tegenstelling met Hof van Assisen en met wat de titel zou kunnen suggereren, is Recht op Recht echter geen gerechtsdrama, maar een advocatenserie die drijft op emotie, spanning en actie. Centraal staat het succesvolle advocatenbureau Leduc & Partners, en in het bijzonder advocate Chris Haagdoorn en haar rechterhand Hugo Van Eyck, vertolkt door respectievelijk Veerle Dobbelaere en Filip Peeters.

Ook al heeft het advocatenbureau een stevige reputatie in financiële en burgerlijke dossiers en echtscheidingen, toch voelt de jonge, intelligente Chris Haagdoorn zich vooral aangetrokken door strafzaken. Daarin mag zij zich al vanaf de eerste aflevering bewijzen. Hugo Van Eyck is dan nog inspecteur van de gerechtelijke politie. Na een drugsrazzia wordt hij door een pooier en dealer beschuldigd van valsheid in geschrifte en moet hij voor de rechter verschijnen. Advocate Chris Haagdoorn neemt zijn verdediging op zich. Maar de zaak krijgt een dramatische wending als zijn informante (Tine Van den Brande) met doorgesneden polsen in haar bad wordt aangetroffen. Hierdoor geraakt de GP'er nog dieper in de problemen.

Voor de nonconformistische Hugo Van Eyck loopt het uiteindelijk goed af, maar bij de gerechtelijke politie heeft hij geen toekomst meer. Hij gaat aan de slag bij Leduc & Partners als 'administratief secretaris' maar hij kan het speurwerk niet laten en zo ontpopt hij zich tot de rechterhand van Chris Haagdoorn. Ook al zijn zij twee totaal verschillende karakters, toch vormen zij een sterk professioneel duo dat met veel succes strafzaken aanpakt... Recht op Recht heeft zeker raakvlakken met de uitstekende Nederlandse advocatenreeks Pleidooi, zij het dat het toegankelijker is gemaakt voor het TV 1-publiek. "Toegankelijk betekent voor mij dat het verhaal zeer vlot vertelt met karakters die alles hebben om heel sympathiek te worden bij het publiek", zegt producer Ludo Schats. Veerle Dobbelaere en Filip Peeters zijn de centrale figuren die voor de spanning en de actie zorgen. Maar als tegengewicht wordt er ook de nodige humoristische adempauzes ingebouwd. Daarvoor zorgen echtscheidingsspecialist Gabriël Nukerke (Stany Crets), stagiair Luc Lievens (Robby Cleiren) en secretaresse Jessie (Pascale Michiels). Tuur De Weert kruipt dan weer in de huid van Paul Emile Leduc, de senior partner en oprichter van het advocatenbureau. Hij zou Chris veel liever zien uitgroeien tot zakenadvocate, toch laat hij haar begaan. Hij beschouwt haar zelf een beetje als zijn eigen dochter. Hij beseft dat de exploten van Chris bijdragen tot het positieve imago van hun kantoor.

Van Recht op Recht worden er nu zes afleveringen uitgezonden. Maar intussen zijn wel de opnamen gestart van een nieuwe reeks van dertien afleveringen. Recht op Recht moet immers de volwaardige opvolger worden van Heterdaad, dat binnenkort zijn allerlaatste seizoen ingaat. Het concept van deze advocatenreeks is uitgewerkt door Ludo Schats, Eric Taelman en Willy Vanduren. Eric Taelman heeft ook de eerste aflevering geregisseerd en is de creative director van de reeks. Andere regisseurs zijn Melinda Van Berlo, Luc Coghe, Marc Lybaert en Michel Henderickx. De scenario's zijn van de hand van Rik D'Hiet, Carl Joos, Pierre Aspeslagh en Marc De Wit, onder toezicht van Script Editor Ed Vanderweyden.

De grote uitdaging bij zo'n fictiereeks is ongetwijfeld de realiteit verzoenen met de fictie. Hiervoor konden scenaristen, acteurs en regisseurs rekenen op de medewerking van een hele reeks deskundigen. Zo liep Veerle Dobbelare 'stage' bij advocate Joëlle Collaer en werden alle scenario's nagelezen door drie strafpleiters van de Brusselse balie. Ook de gerechtelijke politie, de rijkswacht, een parketmagistraat en enkele griffiers verleenden hun medewerking. Recht op Recht is echter geen documentaire maar televisiedrama en dus moeten er op het vlak van de authenticiteit toegevingen gedaan worden. Zo is het volstrekt ondenkbaar dat een speurder in dienst is van een Belgisch advocatenkantoor. "Helaas vertel je geen spannende, boeiende verhalen, voorzien van enige actie zonder onderzoekswerk", zegt producer Ludo Schats. Dat is in Recht op Recht het domein van Hugo Van Eyck. Wel wordt de problematiek van de deontologie in de serie als verhaalelement geïntegreerd. Zo wordt hij steevast door Chris terechtgewezen als hij zijn boekje te buiten gaat. Daar kan Koen De Proost, pr-woordvoerder van de gerechtelijke politie best in komen, want hij weet ook wel: "Als je de zaken realistisch weergeeft, dan is het totaal niet interessant."

(LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234