Dinsdag 26/01/2021

TV Familie geeft borstvergroting weg

Beeld kos

TV Familie pakt uit met een spraakmakende stunt. Lezers van het weekblad kunnen volgende woensdag een resem schoonheidsingrepen winnen, waaronder een borstcorrectie. Minister Onkelinx wil, maar kan de actie voorlopig niet verbieden.

"Maak jouw beautydroom waar en straal als een echte ster." Met die slogan kondigt TV Familie in de uitgave van vandaag haar nieuwste promo-actie aan. Valt te winnen voor de lezers van het blad: een gratis borstcorrectie, ooglidcorrectie, botox, facelift, tandbleaching en tal van beautyproducten.

De hoofdprijs die wordt weggeven zou 4.000 euro kosten. Maar de actie is van die grootte dat iedereen die het blad volgende week koopt zeker een schoonheidsprijs krijgt. Wie kans wil maken op de duurdere, plastische ingrepen, zoals de borst- en ooglidcorrectie of de facelift en tandbleaching, moet zich wel speciaal aanmelden.

Zo zal bij het blad een kraskaart zitten met een code waarmee deelnemers zich moeten registreren via een website. Daar moeten ze aangeven welke ingreep ze wensen. Op het einde van de actie wordt per ingreep een winnaar geloot.

"Van dan af geldt de procedure die gebruikelijk is bij elke plastische ingreep", zegt hoofdredacteur Gregory Lievens. "De vrouwen zullen worden uitgenodigd voor een intakegesprek met de chirurg. Die zal oordelen of de vrouw in aanmerking komt. Verder zal de patiënt zorgvuldig worden begeleid door een team van erkende plastische chirurgen."

Hoeveel extra uitgaven van het blad over de toonbank zullen gaan, kan Lievens naar eigen zeggen niet inschatten. "De meerverkoop is mooi meegenomen. Maar met de actie willen we in de eerste plaats een droom waarmaken. Voor veel lezeressen is een plastische ingreep een onbetaalbare en onhaalbare droom", stelt de hoofdredacteur. "Voor de ene is dat witte tanden, voor de andere is dat een facelift, een borstcorrectie of ooglidcorrectie. Wij willen die vrouwen een kans geven om hun zelfbeeld of zelfvertrouwen op te krikken. Door een schoonheidsingreep betaalbaar en haalbaar te maken."

Hoeveel het blad ophoest voor de promostunt wil Lievens niet kwijt.

Beeld kos

Kritiek
Dat TV Familie een plastische ingreep promoot, is nog maar sinds kort opnieuw toegestaan. De wet die reclame voor plastische chirurgie verbiedt, werd pas in mei vorig jaar door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Die wet die sinds 2011 gold, moedigde volgens het Hof een vorm van ongeoorloofde discriminatie aan. Zo mochten bepaalde ingrepen, zoals laserepilatie, ook uitgevoerd worden door schoonheidsspecialisten die geen dokter zijn. En mochten de specialisten wel reclame maken, in tegenstelling tot de dokters. "Een reclameverbod naargelang de persoon die de ingreep uitvoert" acht het Hof niet pertinent.

Pijnlijk voor minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij liet in januari vorig jaar nog een onderzoek voeren naar de Brusselse privékliniek Clinica Aesthetica. Die bood via de Nederlandse website Groupon kortingen aan voor borstvergrotingen en andere esthetische ingrepen.

Bij de FOD Volksgezondheid en op het kabinet van de minister kijken ze dan ook met tandengeknars naar de stunt van TV Familie. "Helaas is het op dit moment toegelaten om reclame te maken voor plastische ingrepen", zegt FOD-woordvoerder Jan Eyckmans. "Jammer genoeg ontbreekt de wettelijke basis om dit een halt toe te roepen."
Op het kabinet van Onkelinx maken ze zich sterk dat de wet zal worden rechtgezet. "Een timing kunnen we niet meegeven. Maar het nieuwe wetsontwerp ligt klaar. De praktijk zal opnieuw verboden worden", zegt woordvoerder Katleen Sottiaux.

Dat de actie niet onbesproken is, weten ze bij het showbizzblad. "Sommigen zullen het als oppervlakkig bestempelen, of een verkeerd signaal naar de maatschappij toe. Ten onrechte vind ik. We houden ons niet bezig met kritiek. Het gaat niet om mooi of lelijk. Wel met zich goed voelen als persoon, als vrouw", aldus Lievens.

Lees meer in De Morgen van vandaag, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234