Zondag 04/12/2022

TV-Brussel blijft bedolven onder klachtenregen van Vlaams Blok

De Vlaamse Geschillenraad heeft een klacht van het Vlaams Blok tegen TV-Brussel nog maar pas ongegrond verklaard, of de extreem-rechtse partij beschuldigt de Nederlandstalige openbare zender in de hoofdstad er opnieuw van in de nieuwsuitzendingen onvoldoende aandacht aan hun standpunten te besteden.

Totnogtoe moest TV-Brussel zich voor de Vlaamse Geschillenraad voor Radio en Televisie reeds drie keer verantwoorden na een klacht van het Vlaams Blok. "Het is duidelijk dat het Blok ons wil pesten en er een tactiek op nahoudt om dit zo lang mogelijk vol te houden", zegt directeur-hoofdredacteur Jan De Troyer van TV-Brussel. De extreem-rechtse partij verwijt het regionale televisiestation partijdigheid in zijn berichtgeving en probeert telkens via de Geschillenraad haar gelijk te halen.

Vorige week sprak de Geschillenraad zich uit over een klacht van Brussels Vlaams Blok-afgevaardigde Dominiek Lootens-Stael over een reportage op 3 december over het begrotingstekort van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Omdat in het verslag een reactie van het Vlaams Blok ontbrak, hoewel vier van de elf leden in de VGC vertegenwoordigers van het Blok zijn, voelde de partij zich benadeeld. Volgens hoofdredacteur De Troyer meldt TV-Brussel telkens wanneer het Vlaams Blok iets nieuws te vertellen heeft, maar was daar in de bewuste reportage geen aanleiding toe.

Blijkbaar was de Geschillenraad dezelfde mening toegedaan, want de klacht werd ontvankelijk maar ongegrond verklaard. De raad oordeelt over klachten over de objectiviteit van berichtgeving en kan journalisten een vermaning geven. Zo ver kwam het echter niet, maar het feit dat de klacht van het Vlaams Blok door de Geschillenraad opnieuw ontvankelijk verklaard werd, zorgt bij TV-Brussel voor de nodige wrevel.

"De Geschillenraad heeft totnogtoe zestien klachten behandeld, waarvan maar liefst een vierde van het Vlaams Blok tegen TV-Brussel. De Raad wordt hierbij echter op een oneigenlijke manier gebruikt om ons de duvel aan te doen. Terwijl de Geschillenraad de opdracht heeft uitspraak te doen over individuele betwistingen betreffende de objectiviteit in de berichtgeving, is het duidelijk dat er hier geen sprake is van individuele schade maar van een partijpolitieke strategie", zegt hoofdredacteur Jan De Troyer.

Naar aanleiding van een reportage over de eerste zitting van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in een nieuw halfrond in het Vlaamse Parlement begin februari, voelde het Vlaams Blok zich opnieuw miskend en verweet het TV-Brussel onder meer een van de Vlaams Blok-vertegenwoordigers wel geïnterviewd te hebben, zonder dat interview in de reportage ook te hebben gebruikt. "De reden waarom we dat bewuste interview toen niet uitgezonden hebben, is dezelfde zoals andere interviews sneuvelen in andere reportages: wij maken een nieuwsuitzending en geven enkel informatie die ook nieuwsrelevant is. Dat was toen niet het geval."

De Troyer moet zich volgende week woensdag opnieuw verdedigen voor de Geschillenraad. Maar deze keer wil hij de verdediging anders aanpakken. "Totnogtoe heb ik telkens een uitgebreide technische uitleg gegeven over hoe de gewraakte reportages tot stand waren gekomen en waarom ze op die manier opgebouwd werden. Daar wil ik nu echter niet meer aan meedoen. Wij zijn een kleine organisatie en dergelijke pesterijen vormen een bijzonder zware belasting."

De verdediging wordt nu beperkt tot twee alinea's waarin principieel gesteld wordt dat de redactie van TV-Brussel strikt autonoom werkt en enkel nieuwsrelevante berichten brengt. "Ik heb daar geen juridische spitstechnologie meer aan toegevoegd en ik laat me ook niet meer bijstaan door een advocaat, maar wel door secretaris Pol Deltour van de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten", zegt De Troyer. De Geschillenraad zal op basis hiervan opnieuw moeten oordelen over de objectiviteit in de berichtgeving van TV-Brussel. (KDM)

Klachten totnogtoe telkens ongegrond verklaard

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234